Qantas är det mest säkra flygbolaget att flyga med enligt AirlineRatings.com, som är en sajt som värderar flygsäkerhet och inte minst olika flygbolags produkter.

AirlineRatings.com startade sina utvärderingar i juni 2013, och man har nu offentliggjort topp 20-listan efter att ha genomgått 407 flygbolag i hela världen. För tredje året i rad är det Qantas som ligger högst på listan – flygbolaget har ett imponerande resultat på noll omkomna sedan man började flyga 1920.

Sajtens redaktörer kommenterar valet så här: ”När vi återigen utnämner Qantas till världens mest säkra flygbolag, är det bland annat för att man under sin 95-åriga historia utan avbrott har legat kontinuerligt högt på alla jämförbara säkerhetslistor, och för att bolagets säkerhetsarbete ses som en önskvärd standard inom flygindustrin”.

De 19 andra flygbolag som återfinns på topp 20-listan är (i alfabetisk ordning) Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, SAS, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic och Virgin Australia.

Av de 407 flygbolag som undersöktes har 148 den högsta värderingen med sju stjärnor, men 50 har bara tre stjärnor – eller färre. Det finns tio flygbolag med en stjärna: de kommer från Indonesien, Nepal och Surinam.

2015 var året med en del uppseendeväckande flygolyckor med bland annat GermanWings-krashen i Frankrike och MetroJet-katastrofen över Sinaihalvön. En händelse vi inte hörde så mycket om i Skandinavien var när British Airways Flight 2276 fattade eld vid take-off från McCarran i Las Vegas i september. Alla 170 ombord kunde dock evakueras.

Sluresultatet för flygsäkerheten 2015 blev 16 händelser och olyckor och 560 omkomna, vilket är en förbättring jämfört med 2014 där det var 21 händelser och olyckor och 986 omkomna. 2015 var också under genomsnittet för de senaste 10 åren, med 31 händelser och olyckor och 714 omkomna.

Safety airlines

British Airways Flight 2276 fattade eld när man skulle lätta från Las Vegas i september. Alla klarade sig.