Hongkong har utsetts till den dyraste staden att bo i världen för en utlandsboende enligt en av de mest omfattande undersökningarna i sitt slag.

Mercer har genomfört den årliga undersökningen av levnadsomkostnader, den 24:e i ordningen. Mercer är en av världens största konsultfirmor inom HR. De har rankat 209 städer runt om i världen dit företag vanligtvis skickar sina anställda på internationella uppdrag. Undersökningen ger företag en inblick i levnadsomkostnader som i sin tur hjälper dem att beräkna ersättningar till sin personal.

Mercer använder New York som utgångspunkt för alla jämförelser ochser på kostnader för bostads- och hyror, liksom valutaförändringar mätt mot amerikanska dollar.

Levnadskostnaderna härleds genom att granska priserna på mer än 200 artiklar, bostäder, transporter, mat, kläder, hushållsartiklar och underhållning.

Bostadspriserna i Hong Kong är den främsta anledningen till att staden rankades som den dyraste. Månadshyran för ett ombyggt hus med tre sovrum av internationell standard i ett lämpligt grannskap kostar i genomsnitt $ 13 424 (ca 119 470 kr). I London skulle motsvarande hus kosta $ 6,991 kr (ca 63 220 kr).

Tasjkent i Uzbekistan är den billigaste staden i världen för utlandsboende.

 

2018 rankning enligt Mercer Stad Land
1 Hong Kong Kina, speciell administrativ region (SAR)
2 Tokyo Japan
3 Zürich Schweiz
4 Singapore Singapore
5 Seoul Sydkorea
6 Luanda Angola
7 Shanghai Kina
8 N’Djamena Tchad
9 Beijing Kina
10 Bern Schweiz