Vietnam Airlines första Airbus A350 har precis blivit färdigmålad i fabriken i Toulouse. Nu återstår de sista installationerna samt tester på marken och i luften innan planet är redo för leverans till sommaren. Vietnam Airlines blir det andra flygbolaget att flyga med Airbus A350 efter Qatar Airways

Vietnam Airlines business class på Airbus A350

Stolen är av typen Sogerma Solstys, tillverkad av EADS, en stol som idag bland annat används hos Thai Airways i deras business class på flygningar till Skandinavien. Även exempelvis Etihad använder denna.

Konfigurationen är 1-2-1 med stolarna placerade i en sicksack-konfiguration vilket gör att alla passagerare har direkt access till mittgången. Stolen blir horisontellt platt (fully flat) när den fälls. Bordet för måltidsserveringen sitter fastsatt på väggen framför stolen och vid sidan finns ett avlastningsbord för exempelvis läsmaterial, tallrikar och glas.

Vietnam Airlines Business Class Airbus A350

Vietnam Airlines Business Class Airbus A350

Foto: Vietnam Airlines

Vietnam Airlines premium economy och economy class på Airbus A350

Längre bak i planet kommer det finnas både premium economy och vanlig ekonomiklass. Inte många detaljer har släppts än men economy class ser ut att ha nio stolar i bredd i en 3-3-3-konfiguration. Airbus A350 har praktiskt plats för tio stolar i bredd men varken Vietnam Airlines eller någon av de andra två flygbolag som får leverans av Airbus A350 under 2015 har valt att klämma in ytterligare en stol. Detta innebär relativt breda stolar i ekonomiklass.

Vietnam Airlines Economy Class Airbus A350

Vietnam Airlines Economy Class Airbus A350

Foto: Vietnam Airlines

Vietnam Airlines Economy Class Airbus A350

Vietnam Airlines Economy Class Airbus A350

Foto: Vietnam Airlines

Vietnam Airlines har beställt totalt 14 Airbus A350, tio som kommer levereras direkt till flygbolaget och fyra som kommer hyras in via ett leasingbolag. Premiärlinjen med Airbus A350 blir mellan Hanoi och Paris och enligt uppgifter som släpptes i december går premiärturen den 30 september 2015. Detta kan dock givetvis komma att ändras.

Vietnam Airlines Airbus A350-900 in Toulouse

Vietnam Airlines nymålade Airbus A350-900 i Toulouse

Foto: Airbus