Hotellkedjorna har börjat förstå att miljön spelar roll för fler och fler gäster. Moderna och medvetna resande efterfrågar mer och mer både resformer, hotell och aktiviteter på resorna som lämnar ett så litet fotavtryck som möjligt. Nu är inte flygresor och lyxhotell det allra mest miljövänliga man kan företa sig men man kan ju försöka att minimera skadan.

Den här trenden har lett till att det har börjat dyka upp miljövänliga hotell som går åtskilliga steg längre än standardlösningarna som att sopsortera på rummen och servera kravmärkt mjölk till frukostbuffeten. Nej man återvinner regnvatten och använder solpaneler och mycket annat vi vill berätta om i den här artikeln.

Här är tio lyxhotell som visar hur lyx och miljötänk inte behöver vara motsatser til varandra.

De betyg du ser kommer från gästernas recensioner och vår hotellsektion.

  1. Soneva Kiri Koh Kood, Thailand 9.6 

Hotellet ligger i Thailands sydöstra hörn nära gränsen till Kambodja. Soneva Kiri Koh Kood har ett lika så imponerande systerhotell på Maldiverna som heter Soneva Fushi.

Soneva Kiri Koh Kood


Soneva Kiri Koh Kood

Hotellet har besökts av massor av kungliga, artister och andra kändisar genom åren och den känsla man får här kan bäst beskrivas som ”barfotslyx med gott samvete”. Hela resorthotellet är självförsörjande med det vatten man använder – man både samlar upp regnvatten och har borrat egna källor. Gästerna uppmuntras att vara med på olika aktiviteter som att lära sig mer om hur man väljer miljövänlig frukt när man är hemma i sin lokala butik igen och så berättar och visar man gärna hur biodling och honungsproduktion fungerar och vilka effekter det har på närmiljön.

Se fler bilder och beställ ditt rum här

Song Saa Private Island, Kambodja 9.4

Så här ser ett riktigt lyxigt grönt hotell ut. Hotellet ligger mitt i ett 100 hektar stort naturskyddsområde i västra Kambodja men eftersom det är marint skyddsområde befinner vi oss på två små öar – ganska långt från resten av civilisationen. Song Saa består av 27 stora villor, samtliga med spektakulär utsikt ut över havet och alla utrustade med egna swimmingpools. Välj mellan villor placerade på en av öarnas djungelklädda strander eller villor placerade på pålar.

Song Saa Private Island

Lyxen på Song Saa är dock ganska miljövänlig. Man håller just nu på med att utveckla att system där solpaneler inte bara ger den elektricitet som hotellet behöver men där man också leder en del av strömmen videre till en närliggande liten by som heter Prek Svay på ön Koh Rong. Där bor 650 personer som på detta sätt får tillgång till i det närmaste gratis och stabil energiförsörjning. Man hoppas på att projektet när det är klart skall fungera som inspiration till liknande projekt i Kambodja.

Se fler bilder och beställ ditt rum här

  1. North Island Resort Mahe, Seychelles 10.0

Här är vi på ön Mahe, en av de vackra öar som utgör Seychellerna. Hotellet är ett ultralyxigt resort men samtidigt ett av de hotell i området som tar miljön mest allvarligt.

North Island Resort Mahe

Detta är ett intimt hotell med bara 11 villor – men vilka villor! Dom är stora och alla ligger som man förväntar att en paradisisk villa ska ligga: du har utsikt från din terrass til den kritvita stranden där palmerna lojt vaggar i vinden. Här finns möjligheter till vattensport och fin gastronomi, men anledningen till att hotellet får vara med i den här översikten är de aktiviteter man har gjort för att hjälpa den lokala floran och faunan. Det har resulterat i att flera fågelarter har återvänt till området, och numera är det igen en vanlig syn at se sköldpaddor lägga ägg på stränderna.

Se fler bilder och beställ ditt rum här 

  1. One Aldwych, London 9.2

One Aldwych ligger bara fem minuter från Covent Garden men är ett av Londons mest gröna hotell. Här får du kombinationen av lyx i London City, utsökt service och kanske ett lite bättre samvete.

One Aldwych near Covent Garden

Hotellet använder endast lätt nedbrytningsbara material för alla de saker gästen använder på rummet som toalettpapper, engångsglas och liknande. Den kosmetik gästerna erbjuds gratis på rummet kommer från gröna Londonfirman T London och swimmingpoolen använder inte klor för att rena vattnet men ett mineralbaserat organiskt system. Alla de tilltag man har gjort har gjort att hotellet som det enda i hela England har tilldelats The Luxury Eco Certification Standard (LECS) från organisationen Sustainable Travel International (STI).

Se fler bilder och beställ ditt rum här 

Lefay Resort & Spa Lago di Garda, Italien 9.8

Hotellet ligger på ett stort område vid Gardsjön och från positionen på berget har man utsikt över den charmerande staden Gargnano. Man bröstar sig med sina initiativ inom ecolyx-området som hotellets konstruktion som är utförd med lokala råmaterial och hur man använder närodlade råvaror i sina kök.

Lefay Resort & Spa Lago di Garda

Förutom att ha ett läckert spa som har vunnit flera priser overnatter du i ett rum där golvet är gjort av valnöt eller oliv från lokala producenter. Andra faciliteter är det fina gymmet och de områden för meditation man lagt omkring hotellet. Olivoljan man använder är förstås lokalproducerad och hotellets restauranger använder mestadels närproducerade råvaror. Elektriciteten kommer från gröna italienska elbolag.

Se fler bilder och beställ ditt rum här

  1. Mandapa A Ritz-Carlton Reserve, Ubud, Indonesia 9.9

Det här hotellet blev utnämnt till det bästa i Asien och nästbästa hotellet i hela världen vid TripAdvisors omröstning ”2017 Traveler’s Choice Awards”. Vi befinner oss i Balis spirituella hjärta – staden Ubud

Mandapa A Ritz-Carlton Reserve

Här kan du checka in i en generöst tilltagen svit eller villa – det finns 60 sviter och villor så hotellet är inte stort. Det finns även två pooler och ett lyxigt spa – men det som gör hotellet speciellt är att man har sin egen ekologiska trädgård och även en liten avdelning för husdjur. För familjer som reser med barn har man ett ”eco-educational-center” där barnen kan lära om hur naturen och ekologi fungerar – men på ett kul och interaktivt sätt. Runt om hotellet ligger stora rismarker och det ris man serverar på hotellet kommer förstås härifrån. Riset används tillsammans med närproducerad kyckling, grönsaker och fisk från kusten.

Se fler bilder och beställ ditt rum här 

  1. ITC Gardenia, Indien 9.2

ITC Gardenia är något så oväntat som en kombination av indisk lyx och miljötänk.

ITC Gardeniain India

Naturen är hotellets tema och exempelvis använder man inte luftkonditionering för att kyla ner lobbyn men vind. I lobbyn finner du också en grön vertikal trädgård och en restaurang på taket med gräsmatta under borden och stolarna. Man återanvänder sitt vatten, källsorterar allt avfall och använder energisparlampor på hela hotellet. Jämfört med ett vanligt hotell i klassen använder man 60% mindre energi hävdar hotellet.

Se fler bilder och beställ ditt rum här 

  1. Alila Villas Uluwatu, Bali, Indonesien 9.2

Hotellet ligger magnifikt på höga klippor med utsikt över Bukit-bukten på Balis södra sida. Alila Villas Uluwatu är inte bara ett hotell men en upplevelse man sent glömmer. Här finns bara 30 villor, ett läckert spa, två topprestauranger och en stor 50 meter lång pool.

Alila Villas Uluwatu

På Bali finns verkligen många trevliga hotell med detta är ett av de bästa – och så övernattar du med rent samvete. Man har gjort många saker som tillsammans har lett till att man har fått den högsta nivån man kan ha som hotell hos organisationen Green Globe for Environmentally Sustainable Design.

Se fler bilder och beställ ditt rum här

  1. Belmond Le Manoir Aux Quat’Saisons, England 10.0

Välkommen till en urtypisk engelsk countryside village in Oxfordshire. Den lilla staden heter Great Milton och här ligger Belmond Le Manoir Aux Quat’Saisons, ett hotell du väljer om du vill ha fransk finess, engelsk service och lyx med gott samvete.

Belmond Le Manoir Aux Quat'Saisons

Man har 32 individuellt designade rum och sviter men hotellet är nog mest känt för restaurangen där kocken Raymond Blanc serverar rätter gjorda på råvaror från trakten – både grönsaker och kött, fågel och annat. Allt är ekologiskt och många av grönsakerna och kryddväxterna kommer från hotellets egen trädgård. Om du gillar vin finns det över 1000 flaskor i källaren att välja mellan.

Se fler bilder och beställ ditt rum här 

  1. Park Hyatt Maldives Hadahaa 9.5

Vi avslutar vår resa på Maldiverna. Här ligger Park Hyatt Maldives Hadahaa på Indiska cceanens största atoll Huvadhoo. Hotellet öppnade år 2009 och har sedan dess vunnit många priser och fått utmärkelser för sina gröna tilltag.

Park Hyatt Maldives Hadahaa

Förutom ett fint gym och wellnesscenter, flera pooler och ypperliga PADI-dykmöjligheter med instruktörer har man även restaurangen Battutas, som fokuserar på närodlade råvaror.

Se fler bilder och beställ ditt rum här