La Residencia Mallorca

Varför återvänder så många till La Residencia, gång på gång?

Allmän information och läge

Författaren Robert Graves har mycket av äran för att Deia blev ett samlingsställe för bohemiskt anlagda konstnärer på 60-talet. Men det var grundläggaren av flygbolaget Virgin, Sir Richard Branson som på 80-talet använde en förmögenhet på att totalrenovera en fallfärdig gammal gård där man odlat oliver, och som har anor helt ner till 1300-talet, till ett lyxresort.

La Residencia är stängt från november till slutet av mars, och jag tittade förbi när hotellet öppnade igen för säsongen.

Det tar lite mer än en halvtimme att köra från Palma till La Residencia, och vägen blir mer och mer kuperad och får snävare och snävare kurvor ju närmare man kommer Tramuntana-bergskedjan. Efter ett tag belönas man med anblicken av byn Deia, där det bor ungefär 600 människor. Och snart ser vi också själva La Residencia där vi ska tillbringa de närmaste tre dagarna.

Vi svänger in framför det stora huset, som mest liknar en hacienda, och förni den skylt där det står Orient Express. Ägaren av hotellet är nog mest känd för sitt lyxtåg, som går från London till Venedig, och för hotellkedjan med samma namn. Hotellkedjan har för övrigt bytt namn till Belmond.

La Residencia Mallorca

La Residencia Mallorca

Foto: Jason Eckhoff

I receptionen blir jag mottagen av Jordi, som är Deputy Manager på hotellet. Han tar sig tid att berätta lite om hotellets fascinerande historia, en historia han vet en hel del om, eftersom han har varit på hotellet ända sedan Branson ägde det.

Jag går upp för trapporna i det gamla huset och kan äntligen pusta ur efter den långa resan i min juniorsuite. Det är en viktig rumskategori här, 25 av 67 rum är faktiskt juniorsuiter. Min suite har vardagsrum och separat sovrum, och här härskar en varm, behaglig atmosfär. Fönstrena, med sin mörka fönsterluckor och golven av terrakotta, understryker den rustika stil som präglar hela residenset.

Hotellet har flera olika aktiviteter och utflykter att erbjuda. Jag väljer en tur tillsammans med andra gäster och en kull åsnor, och ”min” åsna Pancho och dom andra åsnorna travar rutinerat färden genom landskapet mot en av åsarna i den närliggande terrängen. Efter att ha varit ute i en halvtimme kommer vi förbi bonden Lorenzo, som på sitt bord har dukat upp med närproducerade skinkor, ostar och andra lokala läckerheter. Hans olivolja kommer från träden utanför fönstret. En annan gäst utbryter spontant ”det här är den godaste tomat jag har smakat” och jag kan bara instämma. Hos Lorenzo är det en helt speciell stämning och atmosfär, och i ett par timmar är vardagens stress och småbekymmer som bortblåsta. En magisk upplevelse!

La Residencia Mallorca

Lorenzo bjuder på stor gästvänlighet

Foto: Jason Eckhoff

Efter åsneturen tittar jag förbi tennisbanorna, som är utsett till att ha en av världens bästa lägen, så om du spelar tennis har du en extra anledning till att komma hit. Det finns också en tennistränare att tillgå om man behöver bättra på serven eller grundspelet.

Rummet

Min juniorsuite hade en stor terass med delvis havsutsikt, utsikten måste vara extra fantastisk om sommaren, och speciellt om man väljer att äta sin frukost här, tänker jag. Min suites två TV-apparater, med var sin DVD-avspelare, fick lov till att stå utan att bli använda under min vistelse. La
Residencia är en plats som bjuder upp till kvalitetstid utan elektronik. Och precis just ordet kvalitetstid beskriver hotellet bra: allt man upplever, ser, luktar och smakar på gör att axlarna kommer lite längre ner.

La Residencia Mallorca

Juniorsviten

Foto: Jason Eckhoff

Mat och dryck

Som tiden går gör magen sig påmind. Middagen intager jag på hotellets restaurant El Olivo, som har belönats med ”Award of Excellence” hos WineSpectator. Efter en god trerätters middag beslutar jag mig för att kolla in den lokala baren i Deia, som heter Café Sa Fonda. Baren ligger ett stenkast från hotellet, och redan ute på gatan hör vi den smittande musiken. Under sommaren kan man ha tur att träffa på både Eric Clapton och Bruce Springsteen, som har varit här och gjort intimkoncerter för en – kan man tänka sig! – förbluffad lokal publik. Den här kvällen spelar ett lokalt band från Alcudia, och stämningen är god.

La Residencia Mallorca

Maten är serverad

Foto: Jason Eckhoff

Dagen därpå är det dags för frukost, som avnjuts i en mysig frukostmatsal med stora fönster. Förutom en riktigt god buffet, kan man beställa varma rätter á la carte. Jag väljer en omelett och en kopp mint-te.

Vid lunchtid träffar jag på några barn, men väluppfostrade barn visar det sig. La Residencia var tidigare barnfritt område, men numera är hotellet mer barnvänligt, och det finns aktiviteter och en generell miljö som kanske passar barn och yngre gäster bättre än tidigare. För både barn och vuxna kan man exempelvis lära sig mer om och delta i konstkurser där man också lär att teckna och måla själv, man kan lära sig skulptera, man kan som sagt gå en tur tillsammans med åsnor, man kan få massage och man kan vara med och lära sig laga god mat.
La Residencia är emellertid inte ett hotell för små barn.

Efter lunch sticker vi väg på en halvtimmes rask promenad ner mot havet och den lille charmerande bukten Cala Deia, med härligt azurblått vatten som verkligen lockar till bad och snorkling. Det ligger också en liten restaurant som precis som hotellet har öppet under högsäsongen. Cala Deia är dock inte det perfekta stället för att lägga sig och sola, och det är ganska långt till närmaste strand.

För att uppleva lite mer av Mallorcas vackra norra kust, åker jag ut på en båtresa som har arrangerats av hotellet. Båtresan tar 2,5 timmar med motorbåt, och kan rekommenderas varmt.

Tillbaka på hotellet spekulerar jeg om jag ska hyra en klassisk Vespa eller kanske en cykel, om jag ska spela tennis, lära mig laga bättre mat, lära mig Tai Chi…eller bara slappna av. Jag väljer det sistnämnda på hotellets spaavdelning. Min massör Nicola ger mig 50 minuters välgörande massage, medan hon berättar lite om sin bakgrund hos Virgin Atlantic, där hon masserade passagerare på Business Class. 20 minuter kunde man få uppe i luften på väg till en ny metropol ute i världen.

Slutsats

Är La Residencia på Mallorca ett hotell man ska ha besökt före man dör? Ja, för dig som sätter pris på lugn och ro, rustik stil, kulturhistoria och vackra omgivningar. Om du gör det ska du komma hit, och säkerligen kommer du återvända. Många av de andra gäster vi möter är återkommande gäster. Jag frågade en del av dom jag mötte varför de har valt att återvända, och svaren var variationer över samma tema: Här upplever du något så unikt som ett genuint intresse för att ge bra service!

De som arbetar på hotellet kommer nästan alla från trakten, och det märks att man är stolt över platsen och den stämning som råder. De leenden man möter känns äkta och naturliga, och stämningen är annorlunda mot andra lyxhotell jag har bott på. En annan sak som en del nämnde var att La Residencia är en plats där man verkligen kan slappna av, och där man sover riktigt bra.

Styrkor: Fridfull atmosfär, fantastiska omgivningar. Fina, uppvärmda swimmingpools både ute och inne. Familjevänligt. god mat. Personlig, trevlig och avslappnad service, som gör att man känner sig som hemma. Fantastiska tennisfaciliteter. Läcker spaavdelning. Bra möjligheter för aktiviteter och utflykter som arrangeras av hotellet.

Svagheter: Under besöket kändes det lite som om man inte var helt upp i varv ännu, säsongen hade ju precis börjat. Kaffet kom inte med det samma, och den tidning man hade bett om kom aldrig. En del kanske skulle sakna att det inte finns en strand i närheten. Detta är inte ett ställe för familjer med små barn, och själva byn Deia är väldigt liten.

BusinessClass kan varmt rekommendera ett besök på denna fredfulla, rustika och lyxiga hotellpärla på Mallorca!

Viill du se priser eller göra en bokning på La Residencia? Se mer i BusinessClass hotellsökning.

1
Populäraste / senaste

  1. GOTATH den

    Hit åker jag gärna! Och intressant med eran hotellsida 🙂

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×