Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva: Executiverummet med sängen

Radisson Royal Hotel, Moskva – Radissons kanske mest spektakulära hotell

Allmän information och läge

Radisson Royal hotellet är ett landmärke i Moskva. Det 198 meter höga hotellet öppnade år 1957 och är det andra högsta av de sju så kallade ”Stalinskraporna” i Moskva, alla med en tidstypisk arkitektur med stora, höga och grandiosa fasader, som man föredrog det under denna epok i dåvarande Sovjetunionen. Hotellet hette ursprungligen Hotel Ukraina och var ett av de hotell som ofta användes för utländska besökare. I källaren höll KGB till och enligt uppgift fanns det en och annan mikrofon utplacerad på de 34 våningarna.

År 2007 stängdes hotellet för renovering och två år senare skrev Rezidor gruppen kontrakt om att driva hotellet. Efter tre års renovering återöppnade hotellet för nya gäster år 2010. Borta var KGB-mikrofonerna, istället hade hotellet genomgått en totalrenovering till en kostnad motsvarande två miljarder svenska kronor. Mycket av den den ursprungliga arkitekturen hade restaurerats medan insidan fått moderna faciliteter.

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva med det höga tornet: Det gamla namnet, Hotel Ukraina, står fortfarande kvar ovanför entrén

Det gamla namnet, Hotel Ukraina, står kvar ovanför entrén

Foto: Jacob Molin

Hotellet erbjuder vad som troligtvis är en av de mest spektakulära upplevelser som går att få i Radissonkedjan, en imponerande mängd faciliteter som nog klår det mesta. Det är inte mycket som saknas i de 34 våningarna. Nio restauranger och barer, en omfattande relaxavdelning med granrisbastu och 50-meterspool, en shoppingarkad med egen Rolls-Roycebutik, till och med en stor upplyst modell av Kreml i lobbyn.

Mycket gör intryck och mycket är faktiskt riktigt bra. Hotellet har en genomgående lyxig inredning men arkitekterna har lyckats hålla det precis på den nivå där det fungerar utan att slå över till att kännas smaklöst.

Geografiskt är hotellet beläget i västra delen av centrala Moskva, ett stenkast från Moskvafloden och cirka tio minuter promenad från Kievskayastationen där det finns tåganslutning till inrikesflygplatsen Vnukovo, tunnelbana samt ett stort shoppingcenter.

Rummet

Jag hade förbokat ett standardrum på hotellet men fick vid incheckningen veta att jag blivit uppgraderad och kunde istället checka in vid Executivereceptionen på våning 12. En vacker reception med tre stora skrivbord med sköna gammaldags stolar där man kunde sitta ner under incheckningen. Jag blev informerad om att jag även hade tillträde till Executiveloungen på samma våning som var öppen dygnet runt.

Mitt Executiverum låg på våningen nedanför och var ett vackert rum med gamla stilfulla möbler kombinerat med bra moderniteter som en stor platt-tv och en Nespressomaskin. På bordet i rummet vid fönstret fanns frukt, nötter samt ett välkomstkort. Rummet var normalstort men rymligt och hade utsikt mot hotellets innergård innehållande en liten park.

Det fanns många smådetaljer i rummet som imponerade, exempelvis de färgade ”tofsar” som fanns att hänga utanför dörren för att indikera att man inte ville bli störd eller att man ville ha rummet städat. En detalj jag kan tänka mig åkt med hem i väskan som souvenir ett antal gånger. Badrummet bestod ganska traditionellt av badkar och toalett men var i övrigt mycket välförsett med handdukar och allehanda toalettillbehör.

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva: "Tofsar" att hänga utanför dörren

”Tofsar” att hänga utanför dörren

Foto: Jacob Molin

Radisson Royal har totalt 505 rum samt 38 lägenheter. Lägenheterna ligger på de övre våningarna och är främst avsedda för längre vistelser. Tidigare bestod hotellet av närmare 900 rum, det är följaktligen en stor del av byggnaden som gjorts om till lägenheter och allmänna ytor.

Mat och dryck

Hotellet har nio olika restauranger och barer inklusive en iransk, en rysk och en italiensk restaurang, en dygnetruntöppen lobbybar samt en romantisk restaurang (som kallas just ”Romantic Restaurant”) med en vacker utsikt över Moskvafloden.

För kvällsnöjen är det annars till tornet man ska åka och våningarna 30 till 34. På de två högsta våningarna ligger Mercedesbaren (som drivs i samarbete med biltillverkaren med samma namn) med en omfattande cocktaillista, en fantastisk utsikt över Moskva samt en DJ som står för underhållningen på helgerna. Söker man något mer avslappnat finns både en irländsk pub och en karaokebar på våningarna nedanför samt ytterligare en restaurang på våning 30 om man känner sig hungrig på vägen ner. Mercedesbaren lockar inte bara hotellgäster utan även Moskvabor som gärna förbokar ett bord eller en hel avdelning för att dricka cocktails med vännerna.

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva: Mercedesbaren i hotellets torn på högsta våningarna

Mercedesbaren i hotellets torn

Foto: Jacob Molin

Övriga faciliteter

Utöver restauranger och barer hade hotellet en stor shoppingarkad i lobbyn, mestadels med kläder och smycken. Var man sugen på att inhandla något större fanns en Rolls-Roycebutik på hotellet, givetvis med tillhörande utställning.

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva: En del av den stora vackra lobbyn

En del av den stora lobbyn

Foto: Jacob Molin

I källaren på hotellet fanns ”Royal Wellness Club”, en omfattande hälsoklubb med spabehandlingar, jacuzzi, turkisk hamam, ett välförsett gym, granrisbastu samt inte minst en swimmingpool i olympisk storlek, dvs hela 50 meter lång. Vid sidan om poolen fanns vilostolar och i direkt anslutning en hälsobar. Besöket i hälsoklubben gjorde som så mycket annat på hotellet ett positivt intryck och tillhör en av de bästa jag besökt.

Ett måste på hotellet är också att beskåda den stora utställning som finns i lobbyn, en imponerade modell av Kreml i miniatyr med samtliga byggnader i området inkluderade som dessutom lyses upp med olika ljuseffekter. Vid modellen finns hörlurar där man kan lyssna på en beskrivning av modellen.

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva: Modellen av Kreml i miniatyr

Kreml i miniatyr med Röda Torget till höger

Foto: Jacob Molin

Service och statusförmåner

Servicen var genomgående bra med en hjälpsam concierge och vänlig personal på Executivevåningen. Bemötandet var artigt och respektfullt och personalen hälsade alltid på de gäster de mötte i korridorerna. Det enda undantaget var vid hotellets huvudentré samt i den stora lobbyn där personalen överlag kändes ointresserad och där man behövde påkalla deras uppmärksamhet för att få hjälp.

All personal jag kom i kontakt med pratade bra engelska, i vissa fall underlättade det dock om man drog ner hastigheten på konversationen. På grund av de de tuffa regler som gäller för att få visum till Ryssland är västerländska besökare ännu relativt ovanliga i Moskva vilket påverkar personalens vana att konversera på engelska.

Som en följd av min uppgradering till Executivevåningen hade jag även tillgång till den lounge som låg bakom receptionen. Loungen var även den mycket vacker i mörkt trä med gulddetaljer och en spegelinteriör. I loungen jobbade vad som får beskrivas som en hovmästare, iklädd en silverfärgad kostym, samt flera servitriser i den typ av serveringsklädsel som nog inte har använts i Sverige på flera decennier med ett vitt spetsförkläde och matchande huvudbonad. Bara klädseln på personalen i kombination med inredningen gjorde detta till en av de mest udda hotellounger jag besökt. Drycker fanns att beställa gratis dygnet runt, dock behövde man betala för eventuell mat under dagen som fanns att beställa från en meny. Jag testade deras club sandwich som smakade helt OK.

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva: Executive loungen med en vacker inredning med spegelväggar

Executiveloungen

Foto: Jacob Molin

På morgonen serverades frukost i loungen med en mindre självserveringsbuffé med bröd, yoghurt och kallskuret. Morgonkonversationen inleddes med frågan vad jag ville ha till frukost. Mitt svar blev en motfråga, vad som fanns att välja mellan, på vilket svaret blev ”Vad vill du ha?”. I slutändan anpassades hela den varma frukosten efter mina önskemål. Det inkluderade tillagning, innehåll samt hur jag ville ha maten serverad, vilket sträcktes till vad som skulle ligga var och på vilken tallrik.

Slutsats

Det är inte många gånger jag bokat ett riktigt dyrt hotellrum och känt att det faktiskt var värt pengarna, men Radisson Royal var ett undantag. Detta var ett av de lyxigaste och mest imponerande hotell jag bott på och vistelsen blev en upplevelse i sig. Det var fascinerande att kontinuerligt under hela vistelse hitta nya, häftiga och ovanliga småsaker och faciliteter på olika ställen på hotellet. Hotellet är så stort att det närmast kan beskrivas som en liten stad i sig.

Det krävs nog ett lite smågalet land som Ryssland för att ett sånt här hotell ska fungera. Ingen i västvärlden skulle idag komma på idén att konstruera en byggnad som Radisson Royal, och knappast heller att 50 år senare renovera den för två miljarder kronor. Som besökare och gäst är det bara att ta tillfället att insupa atmosfären, den går nog inte att hitta på så många håll i världen.

18
Populäraste / senaste

 1. Johan Hbg den

  Har bokat detta hotell 4-6 september för fotbollsresa i Moskva. Hade inte läst Jakobs rader innan bokning, men är en mer spänd på detta hotell nu. Jakob, hur var Mercedesbaren på kvällen, blev det som en nattklubb eller mer som en lounge? Jo jag vet att det bara finns ett sätt att ta reda på det själv :).

 2. mry den

  Det går först att boka 2-4-1 i februari 2015 som det ser ut nu, man kanske skulle boka massa helger då framåt och sen avboka alla utom de då man vill åka dit. Det är ju ändå gratis att boka av och lång tid på sig att bestämma sig då.

 3. rob74 den

  Kul att läsa om detta hotell!
  Om jag gör någon resa till Moskva i framtiden så måste det ju bara bli någon natt här.

 4. Jacob den
  jumbooze

  +1 för niksal's fråga,
  vilken Club Carlson status har du?

  Jag har ingen Club Carlson status och bodde helt incognito, så den exakta anledningen till uppgraderingen vet jag inte.

 5. jumbooze den

  +1 för niksal's fråga,
  vilken Club Carlson status har du?

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×