Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Sofitel Kurfürstendamm Hotel Berlin – Bra standard mitt i smeten

Allmän information och läge

Sofitel Berlin Kurfürstendamm ligger i den västra delen av centrala Berlin, ett stenkast från shoppinggatan Kurfürstendamm och en kort promenad från tågstationen Zoologischer Garten där man bland annat finner flygplatsbuss till Tegel, flygplatståg till Schönefeld, samt förstås lokaltåg och en del fjärrtåg.

Byggnaden har ritats av arkitekten Jan Kleihues och tanken är att exteriören ska likna en oceanångare som är på väg mot Berlins paradgata. Hotellet invigdes år 2007 som ett Concordehotell men togs under 2014 över av den franska hotellkoncernen Accor och gjordes under sommaren om till ett hotell i lyxkedjan Sofitel. Det mesta jobbet kunde ske på dagtid och hotellet behövde aldrig stänga, dessutom matchade en stor del av den existerande inredningen ganska väl Sofitels egen design med exempelvis brunt trä i olika nyanser.

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Foto: Jacob Molin

En intressant detalj i inredningen är de tavlor som finns i de allmänna utrymmena. Accor hade gett mycket tydliga instruktioner till konstnären hur stora tavlorna skulle vara och var de skulle sitta. De övertydliga instruktionerna var dock inte helt uppskattade av den fritänkande konstnären som kontrade med att på varje bild skriva det nummer varje planerad tavla hade fått i pappren samt det exakta måttet på tavlan i millimeter. Det udda och oväntade resultatet blev dock ganska effektfullt och tavlorna hänger nu uppe med bildnummer och mått som en del av motivet.

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

En av de måttbeställda tavlorna

Rummet

Hotellet har 311 rum varav 267 rum och 44 sviter. Standardrummen finns som superiorrum och lite större luxuryrum som alla är mellan 40 och 50 kvadrat. På våning 10 och 11 finns executivevåningarna där alla rum är luxuryrum eller sviter. Bor man i någon av dessa har man även tillgång till executiveloungen på elfte våningen. Vi besökte loungen vid lunchtid då det fanns en förvånansvärt bra kall buffé och en trevlig värdinna som serverade drycker. Loungen är inte särskilt stor med plats för drygt 20 gäster men utsikten från loungen är magnifik. Berlin har relativt få höga byggnader och från våning 11 ser man därför en bra bit. Det är också möjligt att checka in och ut i loungen.

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Luxury room på Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Foto: Jacob Molin

Jag bodde i ett Luxury room som hade en sparsam men elegant design i vad som ska vara amerikansk valnöt. Rummet var väl tilltaget i storlek och då det dessutom var ett lite speciellt hörnrum fanns en alkov med fåtöljer och panoramafönster i tre olika riktningar. Rummet bestod i övrigt av arbetsplats med skrivbord, soffa med tillhörande soffbord, en stor dubbelsäng samt två fåtöljer. Sängen var Sofitels My Bed som är mycket behaglig. Minibaren fanns inbyggd i bokhyllan, diskret men kanske lite väl dold med dörren inbyggd i kortsidan av bokhyllan. Väl funnen var den dock välfylld. Något jag saknade var en kaffebryggare, eller åtminstone en vattenkokare. Jag nämnde detta för personalen och det är tydligen något som är på gång.

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Utsikten från rummet

Foto: Jacob Molin

Stora skillnaden mellan ett superiorrum och ett luxuryrum är annars att den senare är större och har en stor garderobsenhet som avgränsar rummet och skapar ett separat avskilt kapprum med garderober och speglar. Badrum med både badkar och dusch fanns direkt till höger efter entrén med ingång bakom garderobsenheten.

Mat och dryck

Bredvid lobbyn och receptionen finns en lobbybar som serverar afternoon tea och senare på kvällen snacks, drycker och cocktails. Särskilt tesortimentet är mycket omfattande och finns i uppmärkta telådor som man kan lukta i på ett bord. Atmosfären i lobbybaren är riktigt trevlig, belägen i ett slags atrium. Vill man ha lite mer avskildhet finns vid ena långväggen ett häftigt bibliotek med en glasvägg som avskärmar från den öppna baren.

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Lobbybaren Le Faubourg

Granne med lobbybaren finns hotellets restaurang ”Restaurant Le Faubourg” som nyligen fått en omfattande renovering. Maten är modernt fransk, skapad med lokala produkter. Värd att notera är vinlistan som innehåller 150 olika viner, och den blir om inte ännu mer imponerande efter man mött chefsommeliern Mathias Brandweiner som är rekordung, blott 21 år gammal och en av de yngsta i Tyskland, men som utan tvekan kan sin sak.

Frukosten intas i restaurang St. Germain på första våningen som har en modern inredning. Fräsch frukost på två stora buffébord med bland annat flera sorters färsk frukt. Köket är till viss del öppet och där jobbar en kock som tillagar ägg och omelett på beställning. I övrigt fanns ett bra utbud av varma och kalla frukosträtter, utan att sticka ut.

Övriga faciliteter

På andra våningen finns gym med ett litet spa. Gymmet var litet och uppdelat på två mindre rum med standardutrustning som löpband och vikter. Även spadelen var ganska liten med torrbastu och ångbastu samt ett litet isbad för att kyla ner sig. Hotellet erbjuder även massage och olika behandlingar mot en avgift.

Hotellet har också en stor konferensavdelning med 16 olika mötesrum, det största med plats för 350 gäster.

Internetuppkoppling

Internet fanns på hela hotellet utan kostnad och fungerade fint.

Service och statusförmåner

Korrekt service av personalen som i normal Sofitel-anda hälsade med Bonjour och Bonsoir och som använde ett läderunderlägg vid receptionen för alla formulär som behövde fyllas i. Det fanns även en portier som hjälpte till med bagage till och från taxin både vid ankomst och avresa.

På rummet väntade ett personligt välkomstbrev samt ett fat med en vitchokladkaka samt tre petit fours. Mycket trevligt. Hotellet ordnade även turn down-service på kvällen som innebar att gardinerna i rummet drogs för och att sängen gjordes i ordning. De placerade även ett par tofflor framför sängen och en flaska med någon form av juice på nattduksbordet.

Sofitel Kurfürstendamm Berlin

Välkomstchoklad på rummet

Foto: Jacob Molin

Slutsats

Utmärkt läge nära det mesta som nöje, shopping och transporter. Fräscha och rymliga men möjligtvis lite sparsamt möblerade rum, i övrigt fanns det mesta av faciliteter som en trevlig lobbybar. Vänlig personal som dock hade fullt upp med stora festligheter i Berlin och ett helt fullbokat hotell.

12
Populäraste / senaste

 1. ChabbeT den

  Visa bifogad bild 31295 Visa bifogad bild 31296 Visa bifogad bild 31297

  Teddulin

  Hej.

  Någon som vet hur frukosten är i clubloungen jämfört med den i restaurangen? Är det värt 25-30 euro för frukosten i restaurangen? Vi är ett gäng på 7 grabbar som funderar på att bo 3 nätter på detta hotell i slutet av mars.

  Frukosten är inget speciellt varken i restaurangen eller i loungen. Tog tyvärr inga bilder från restaurangen senast men här kommer bilder från frukost i loungen.
  Visa bifogad bild 31295

 2. Mike@GOT den

  Jag bodde där i December och var mycket nöjd! Det s.k. spa-området var trevligt, med pool, vanlig bastu, ångbastu och en liten relaxavdelning där man kunde ligga och ha det gott 🙂 Väldigt trevlig personal dessutom.

 3. travellerwithstyle den
  jumbooze

  Hej,
  Skoj med upgradering!
  Vad har du för status om någon på Accor?
  Vilken rumsklass/typ hade du bokat?

  Hej!
  Hade bokat ett vanligt rum tror jag. Har Platinum.

 4. SNIFF den

  Snabb kommentar ang frulle i loungen. Du kan beställa typ vad du vill från frukosten på plan 2.
  Så man är inte begränsad till de bilder som postats ovan. Gäller bara att komma på vad man vill ha.

 5. SNIFF den
  Lord Brett Sinclair

  Vilket ska man välja? Detta eller Gendarmenmarkt?

  Om du tar ett rum som har tillgång till lounge så är detta att föredra enligt mig. Loungen är på översta våningen och frukost serveras där. Även om frukost inte ingår i rummet så finns det i loungen.

  Hotellet ligger nära tunnelbana och busstation. Så det är inga problem att ta sig överallt i Berlin. Detta är mitt go to hotell när jag är i Berlin.

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×