Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo, med fantastisk utsikt från Skybaren

Allmän information och läge

Radisson Blu Plaza Hotel är ett av sex Radisson Blu-hotell i Osloområdet. Hotellet ligger mitt i centrala Oslo, ett stenkast från centralstationen och busstationen, vilket innebär enkel transport till exempelvis Oslos flygplats Gardermoen. Granne med hotellet finns även flera shoppingcentrum samt event-arenan Oslo Spektrum.

Hotellet öppnade år 1990 och var fram till 2011 Nordens högsta hotell. Med sina 117 meter och 37 våningar är det Norges näst högsta byggnad efter Haldentårnet och Norges största hotell räknat i antal rum. Utsikten kan beskådas från restaurangen och Skybaren på våning 34.

För att klara av höjden finns två olika uppsättningar hissar, en uppsättning hissar som går från lobbyn upp till våning 16 och en uppsättning som går från lobbyn och restaurangerna till våningarna 16-33. I lobbyn finns det skyltar i taket som visar vilka hissar som går till vilka våningar.

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

Foto: Jacob Molin

Rummet

Radisson Blu Plaza Hotel har totalt 676 rum uppdelade på standardrum, businessclassrum samt tre olika sorters sviter – Junior, Business och Signatur. Vi hade bokat ett standardrum och blev tilldelat ett rum på elfte våningen, tillräckligt högt för att komma över taktopparna. Vill man ha en riktigt bra utsikt behöver man boka en svit eller ett businessrum som upptar de nio översta våningarna.

Rummet var ganska enkelt inrett med en stor säng, skrivbord med stol, garderob samt en fåtölj med tillhörande bord. Framför sängen fanns en underhållningsenhet med minibaren längst ner och en platt-tv ovanpå. Badrummet kändes slitet med en ganska enkel dusch, handfat och speglar och med en dragdörr mot ingången och rummet.

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

Ganska enkelt med funktionellt standardrum

Foto: Jacob Molin

Rummet var funktionellt och fungerade fint för en kortare affärsvistelse men designen kändes enkel och ganska gammal i jämförelse med några av de nyare Radissonhotellen.

En annan intressant detalj var dörrlåset, nyckelkortet hade nämligen dubbla funktioner beroende på vilken ände man stack in i låset. Från ena hållet låstes dörren upp, från andra hållet låstes dörren. Dörren låstes visserligen automatiskt efter man lämnat rummet, men med 2-3 minuters fördröjning.

Mat och dryck

På våning 34 finns 34 Restaurant samt 34 Skybar, båda med en fantastisk utsikt över centrala Oslo och delar av Oslofjorden. I den förstnämnda kan man äta ordentligt, i Skybaren erbjuds öl, vin och cocktails. Utöver dessa finns på bottenvåningen en lobbybar samt en irländsk pub, Galway Bar.

Vi gjorde ett besök i 34 Skybar under kvällen. Utsikten går knappast att klaga över, särskilt om det är fint väder, och det är en häftig upplevelse att se skymningen över Oslo. Själva baren är dock inget att bli exalterad över, en enkel och ganska gammaldags inredning med några soffgrupper och barstolar längs med panoramafönstret.

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

Utsikten från 34 Skybar

Foto: Jacob Molin

Frukosten serverades i Restaurang Gaio på våning 2 och innehöll det mesta med olika varma frukosträtter, yoghurt med müsli, färsk frukt, bröd med olika pålägg och lite godsaker. Inget som saknades men heller inget utöver det normala för ett affärshotell.

Övriga faciliteter

Hotellet har en bra relaxavdelning högst upp i hotellet, lite lustigt uppdelad på fyra våningar vilket beror på att hotellets tak sluttar. Ingången är på våning 33 där man sedan fortsätter uppåt i en spiraltrappa. På våning 34 finns bastuavdelningen med separata bastur och omklädningsrum för män och kvinnor. Från bastun har man utsikt mot södra Oslo och Oslofjorden. På våning 35 finns poolen och ytterligare två våningar upp på våning 37 finns gymet. Alla med samma fantastiska utsikt.

Det mesta finns tillgängligt för lite motion och avkoppling, men det är som sagt lite udda med allt på olika våningar.

Internetuppkoppling

Hotellet har gratis trådlöst internet i samtliga rum samt i de allmänna utrymmena som fungerade fint. Inloggning med namn och rumsnummer.

Service och statusförmåner

Trevlig och vänlig service på hela hotellet med snabb incheckning och utcheckning. Flera personer i personalen visade sig vara svenskar, vilket gjorde att man som svensk kände sig hemma.

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

Lobbyn med lobbybaren

Foto: Jacob Molin

Slutsats

Det är läget som är Radisson Blu Plaza Hotels främsta fördel, det är gångavstånd till det mesta och kommunikationer som tåg, tunnelbana och bussar finns runt hörnet. Utsikten från skybaren och bastun på våning 34 är också häftig. I övrigt börjar hotellet visa sin ålder, det syns både i rummen och i de allmänna utrymmena som skulle må bra av ett ansiktslyft.

4
Populäraste / senaste

 1. bhen den

  Kuriosa om dörrlåset: hotell i Norge får inte ha såna dörrar som låser sig när man stänger dem bara. Måste vara fördröjning på minst 1min eller att man låser manuellt då. Tillkom efter en hotellbrand på 80-talet.

 2. Erik den

  Vi åt på restaurangen när vi bodde där och både hummer och ostron fiskades upp ur deras stora akvarium. Det var dyrt men gott. (Godare mat finns på andra ställen men det var ändå värt priset och själva resan hade vi fått som present när vi gifte oss så vi unnade oss att äta där och ångrade oss inte.)

 3. Anfield den

  Har bott här vid ett par tillfällen, jag besökte detta hotell med bil en gång.
  Hade bokat parkering, då tog hotellets personal min bil vid ingången och körde iväg och parkerade den.
  Medans man checkade ut hämtade dom bilen och så stod den framför ingången när man klev ut.
  Känns väldigt lyxigt och o skandinavisk, denna service har jag inte fått på något annat Radisson hotell i Scandinavian.

 4. KrisBrander den

  Bra skrivet som alltid,
  För utsikten så skulle jag dock rekomendera Radisson Blu Scandinavia istället, där utsikten är ner mot centrum istället för mot Holmenkollen och upp mot fjällen.

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×