Radisson Blu Hotel Berlin

Radisson Blu Hotel Berlin – Häftigt hotell med världens största cylindriska akvarium

Allmän information och läge

Radisson Blu Berlin ligger i östra Berlin, knappt fem minuters promenad från Alexanderplats och granne med floden Spree och den vackra katedralen Berliner Dom. En kort promenad bort finner man även exempelvis torget Hackesche Markt.

Hotellet är en attraktion i sig då man i lobbyn finner AquaDom, världens största cylindriska akvarium. AquaDom invigdes år 2004 och kostade 12,8 miljoner euro att bygga. Akvariet är 25 meter högt och 11 meter i diameter och har dessutom en hiss som går rakt igenom. Tanken rymmer en miljon liter vatten och har 1500 fiskar av 50 olika arter. För att göra rent akvariet och mata fiskarna tar man hjälp av 3-4 dykare som varje dag tar sig ner i tanken. Under kvällen är akvariet upplyst och skapar en mycket effektfull stämning i lobbyn och det stora atriumet.

Radisson Blu Hotel Berlin

Atriumet med AquaDom i Radisson Blu Berlin

Foto: Jacob Molin

Den nuvarande hotellbyggnaden har inte mer än ett drygt decennium bakom sig men det har funnits ett hotell på platsen sedan 70-talet. Då hette det Palast Hotel och var ett av de handfull hotell i kedjan Interhotel som utlänningar fick bo på vid besök i Östberlin. Betalning i västvaluta var ett krav och det ryktas om att det fanns en och annan dold mikrofon för att hålla koll på vad de utländska gästerna pratade om. Efter murens fall togs hotellet över av Radisson och år 2000 tog man beslut att riva den gamla hotellbyggnaden och bygga upp hotellet på nytt, med en mer tidsenligt design.

Radisson Blu Hotel Berlin

Atriumet med lobbyn och receptionen

Foto: Jacob Molin

Rummet

Hotellet har totalt 427 rum och sviter uppdelade på standardrum, businessclassrum, juniorsviter samt en signatursvit, Nicolai Suite.

Jag hade bokat ett standardrum och blev tilldelad ett rum på första våningen med en något oinspirerande utsikt mot hotellentrén och gatan utanför. Detta var min andra vistelse på Radisson Berlin. Vid förra besöket var hotellet fullbokat och jag blev uppgraderad till en juniorsvit på högsta våningen, en hörnsvit med en fantastisk utsikt mot floden och katedralen genom stora panoramafönster, en utsikt som var en ren njutning på kvällen med allt upplyst framför sängen. Åtta år senare står sig hotellet fortsatt mycket bra men rummen känns inte riktigt lika nya och fräscha som de gjorde då. Även aspekter som rumskategori och utsikt har också en påverkan på upplevelsen.

Radisson Blu Hotel Berlin

Sängen och fåtöljen i standardrummet

Foto: Jacob Molin

Rummet var ganska stort på 27 kvadrat med en dubbelsäng, arbetsplats, fåtölj och bord, en stor garderob, platt-TV och minibar. Direkt vid entrén fanns badrum med badkar, toalett och tvättställ. I rummet fanns även vattenkokare för kaffe och te.

Alla rum är placerade i en ring runt atriumet och beroende på vilken sida av korridoren man bor har man antingen utsikt mot atriumet eller mot utsidan av hotellet. Vilken utsikt man föredrar är förstås individuellt, men att se ut mot floden och Berliner Dom slår aldrig fel.

Radisson Blu Hotel Berlin

TV och arbetsplats i standardrummet

Foto: Jacob Molin

Mat och dryck

Hotellet har en ordentlig restaurang, Restaurant HEat, samt en bar, Atrium Bar, beläget på bottenvåningen i det stora atriumet. I HEat serveras frukost, lunch och middag medan man i Atrium Bar kan beställa drycker och enklare barmat.

Vi testade atriumbaren på kvällen och beställde en hamburgare med dryck. Baren som sådan är enkel men atmosfären är mycket trevlig med det upplysta akvariet och musik på låg volym.

Radisson Blu Hotel Berlin

Atriumbaren

Foto: Jacob Molin

Även HEat besöktes följande morgon för frukost, en buffé som var ganska omfattande och höll bra kvalitet i jämförelse med andra Radissonhotell. På plats fanns exempelvis en kock som fixade omelett med valfritt innehåll. Även lite udda frukosträtter som risgrynsgröt fanns i buffén. Under sommarhalvåret när det är varmt ute finns även en stor utomhusterrass där man kan äta, den har faktiskt fler sittplatser en inomhusrestaurangen.

Övriga faciliteter

I källaren finns hotellets spa som är förvånansvärt bra. Tre olika bastur, avslappningsrum med vilstolar, regnbågsduschar och en pool, allt placerat runt ett hammamliknande rum där det även erbjuds fotbad. Omklädningsrum finns för damer och herrar och i receptionen får man handdukar och morgonrock. Spat erbjuder även massage och olika behandlingar mot en avgift.

Granne med spat finns hotellets gym, öppet dygnet runt. Det är dock inte särskilt stort sett till ett hotell med över 400 rum och när vi skulle göra ett besök vid 7-tiden på morgonen var det nästan helt fullt. I övrigt fanns det vanliga av vikter och maskiner.

I lobbyn finns i övrigt en liten kiosk med tidningar, vykort, choklad och souvenirer. Hotellet har även 15 möte- och konferensrum.

Radisson Blu Hotel Berlin

Concierge och shopen i lobbyn

Foto: Jacob Molin

Internetuppkoppling

Gratis internet erbjöds, inloggning med namn och rumsnummer. Uppkopplingen fungerade helt okej med acceptabel hastighet.

Service och statusförmåner

Vänlig service i såväl receptionen som baren, restaurangen och spat, inget som helst att klaga på. En stor mässa i Berlin gjorde dock att hotellet var så gott som fullt och personalen hade en hel del att göra.

Slutsats

Hotellet är möjligtvis inte lika nytt och fräscht som när det öppnade för tio år sedan, men det är fortfarande ett häftigt hotell. Det är svårt att inte bli imponerad av AquaDom och det väldesignade atriumet, bland det första man ser när man kommer in. I övrigt är det inte mycket som saknas för att göra det till ett bra affärshotell.

12
Populäraste / senaste

 1. lowflyer den
  Kricka

  @lowflyer Rummen är rätt små – bokade ni extra rum för barnen eller hur löste ni det ?

  Dom kunde inte placera en vanlig extrasäng i business class-rummen som jag bokat. Det var endast möjligt i std-rummen.
  Hittade mailsvaret från hotellet:

  For children up to 3 years we have the possibility to put a crib in your room free of charge, or we could offer you an extra bed for a surcharge of EUR 31.50 per night excluding breakfast.
  If you do not like to reserve an extra bed, the 3rd person under 17 years can share the existing bed without any charge.
  But an extra bed is only possible in our Standard category.

  Så crib fick det bli eftersom vi bara hade en liten 3-åring med oss. Med större barn blir det ju helt klart klurigare.
  Antar det får bli fler rum då ja.

 2. Ricci den

  Har hört om detta hotell tidigare ….och funderat hur jag skall få någon…att låta mig dyka i den stora vattentanken :rolleyes:

 3. Tonny Svensson den

  Kanske blir en natt på detta hotellet, ser intressant ut 🙂

 4. Lord Brett Sinclair den

  Har inte bott just på detta Radisson, men tycker generellt att de har en helt okej standard för priset och uppgradering man oftast får. Minns dock uppgradering till BC rum i Warsawa en gång, var dammigt, dammet hade liksom lagt sig på tavlor, sänggavlar osv… Som att inget bott där på länge, var intressant… 😉

 5. Peter Wållberg den

  För sakens skull bör nämnas att det finns ett lika stort (260,000 US gal) cylindriskt aquarium i restaurang Al Mahara i Burj al Arab, Dubai

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×