Marina Bay Sands Hotel, Singapore

Marina Bay Sands Hotel – Ett landmärke i Singapore

Allmän information och läge

Marina Bay Sands är inte bara ett hotell utan även ett av Singapores mest välkända landmärken. Det 200 meter höga hotellet med sin unika design är synlig från en stor del av centrum och är bland det första man ser av centrala Singapore när man anländer med taxi från flygplatsen.

Hotellet öppnade i juni 2010 och består av tre separata torn som är sammankopplade på de översta våningarna med vad som närmast liknar en avlång båt. Längst upp på våning 57 finns en takterrass kallad Sands SkyPark med en 150 meter lång pool och en spektakulär utsikt över staden.

Marina Bay Sands Hotel, Singapore

Hotellet sett från andra sidan Marina Bay

Foto: Jacob Molin

Hotellet har imponerande 2561 rum varav 180 sviter och 242 clubrum. Åsikterna går isär om hur mycket hotellet verkligen kostade att bygga, mycket beroende på att Marina Bay Sands även inkluderar ett casino, ett shoppingcenter samt ett stort konferenscenter. En uppskattning är dock 8 miljarder Singaporedollar vilket motsvarar ungefär 40 miljarder svenska kronor.

Hotellet ligger vid Marina Bay och är enkelt att nå med tunnelbana (station Bayfront, med tunnelbaneingång direkt från lobbyn) eller med taxi. Söker man shopping, restauranger eller sevärdheter utanför hotellkomplexet är det mesta dock en bit iväg.

Rummet

Jag hade bokat ett standardrum som på Marina Bay Sands kallas Deluxerum. Hotellet har 57 våningar och många vill förstås bo så högt upp som möjligt för att få en fin utsikt. Utsikten kan antingen vara mot Marina Bay, Singaporefloden och finansdistriktet eller mot den nya botaniska trädgården och Singaporesundet med alla båtar som ligger ankrade utanför staden.

Jag anlände till hotellet före klockan 12 och med ett hektiskt schema i Singapore accepterade jag ett rum på femte våningen mot att få checka in närmare fyra timmar före den officiella incheckningstiden. Hotellet var välfyllt pga ett större event och det fanns inga andra alternativ om jag inte var beredd att vänta till eftermiddagen.

Deluxerummet var väl tilltaget i storlek med en modern inredning med ljusa färger. Allt kändes nytt och fräscht, rummet var välstädat och gav ett bra första intryck. Det fanns en stor platt-TV, gott om eluttag (även för utländska kontakter), kassaskåp samt ett relativt stort badrum med en stor dusch.

Marina Bay Sands Hotel, Singapore

Deluxerummet

Foto: Jacob Molin

Dessvärre erbjöd rummet inte mycket till utsikt på grund av den låga våningen. Jag fick nöja mig med att se delar av den nya botaniska trädgården samt vägen som gick utanför. Rummet hade även en liten balkong. Den låga våningen hade ingen stor påverkan för min del så jag spenderade större delen av tiden på takterrassen eller utanför hotellet, men är man inställd på att få ett rum med utsikt kan en låg våning bli en stor besvikelse.

Mat och dryck

Hotellet har sex olika restauranger samt 24-timmars rumsservice, dessutom finns ett flertal restauranger i shoppingcentret på andra sidan gatan som enkelt nås från lobbyn via en underjordisk gång, inklusive en riktigt bra och prisvärd food court. Bor man i en svit eller ett clubrum har man tillgång till The Club som ligger på översta våningen.

Jag testade endast frukosten på hotellet som intogs i Rise-restaurangen i lobbyn. En ganska oinspirerade frukostbuffé som inte alls var värd de drygt 240 kronor som frukosten kostade. Frukosten är i de flesta fall inte inkluderad i rumspriset.

Marina Bay Sands Hotel, Singapore

En del av den enorma lobbyn

Foto: Jacob Molin

Övriga faciliteter

Sands SkyPark med sin terrass på våning 57 är vad som lockar de flesta till Marina Bay Sands, och med all rätt, det 150 meter långa poolområdet är spektakulärt med en makalös utsikt över Singapore. Poolen är uppbyggd så att det ser ut som den slutar vid hotellkanten med 200 meter ner till marken, vilket givetvis inte är fallet. Men det ger bra bilder och att ligga vid poolkanten och beskåda utsikten är en mycket trevlig upplevelse. Området är 1,2 hektar stort, det är längre än Eiffeltornet är högt och rymmer 4,5 Airbus A380 flygplan.

Marina Bay Sands Hotel, Singapore

Skymning över Singapore

Foto: Jacob Molin

För att besöka poolområdet behöver man vara hotellgäst, det är inte möjligt att som utomstående komma in på området, inte ens mot betalning, och detta är en av de främsta anledningar till att många bor på hotellet. Vid incheckningen får man ett poolkort som man visar vid ingången till poolområdet i utbyte mot ett pappersband som man fäster runt handleden. Detta visar man upp varje gång man vill gå in på området. Bor man flera dagar sparar man poolkortet och hämtar ut ett nytt pappersband varje dag.

Är man inte hotellgäst finns dock en stor besöksterrass på våning 56 med servering och souvenirbutik som man kan besöka mot en avgift och som man kan besöka gratis som hotellgäst.

Vid Sands SkyPark finns även en poolbar med möjlighet att beställa drycker och enklare mat direkt till solstolen samt en restaurang, en stor lummig bar samt Ku Dé Ta, hotellets mest fashionabla ställe med lounge, restaurang och utomhusbar med DJ på kvällarna och med en strikt dresscode.

Att ta en drink på terrassen på kvällen med musik i högtalarna och med hela staden upplyst är nästan en ännu trevligare upplevelse än att vara där på dagtid.

Internetuppkoppling

Internetuppkopplingen var gratis på rummet, takterrassen och i de flesta övriga publika områden och fungerade helt smärtfritt med bra hastighet.

Service och statusförmåner

Servicen är den punkt där hotellet fallerar. Visserligen var all personal vänlig och artig, som på de flesta håll i Singapore, men allt kändes storskaligt och opersonligt med ett helt annat bemötande än jag är van vid från andra hotell med liknande prisnivå i staden. Servicen vid poolbaren uppe på takterrassen var dessutom både stökig och långsam och det tog löjligt långt tid innan beställda drycker anlände.

Det var främst serviceaspekten som gjorde att hotellet kändes mer som en turistattraktion.

Marina Bay Sands Hotel, Singapore

Utsikten mot Marina Bay och finansdistriktet från utsiktsterrassen

Foto: Jacob Molin

Prisindikation

2000 kr och uppåt

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Marina Bay Sands är en häftig konstruktion och Sands SkyPark på våning 57 slår det mesta i poolupplevelse, men trots detta känns hotellet mer som en turistattraktion än ett riktigt bra hotell. Med över 2500 rum försvinner man som gäst och sannolikheten att någon i personalen skulle känna igen en är närmast obefintlig. Hotellet saknar även koppling till någon hotellkedja och ger inte poängintjäning i något flygbolagsprogram.

Efter åtskilliga besök i Singapore kommer Marina Bay Sands inte vara mitt förstahandsval inför nästa besök, Singapore har alldeles för många hotell som är så mycket bättre. Men skulle jag få inbjudan till ytterligare en kvällsdrink på takterrassen skulle jag inte tveka en sekund.

15
Populäraste / senaste

 1. Per N den

  Spenderade två nätter på Marina Bay Sands över midsommarhelgen. Hade bokat 2 st Club room och blev uppgraderad till Straits Suite på 330 m2. Vardagsrum med flygel, mini gym och karaoke rum, det var nog "once in a lifetime" med en sådan uppgradering.

 2. agehall den
  Anfield

  besöka Norberg 😉

  Nu tycker jag riktigt synd om dig…

 3. Anfield den

  Shit detta måste ju besökas !

  Ju mer jag läser runt på detta forum ju mer ställen inser jag att jag måste besöka.
  Ni borde ha någon varningstext, kan uppstå beroende av dyra uppleverser när man läser rapporter i detta forum.

  Jag var lyckligt ovetande för ett år sedan och nöjd med att besöka Norberg 😉

 4. Per N den

  Firar midsommar på Marina Bay Sands. Känns helt ok att slippa kylan i Svedala även om det är gott med sill och färsk potatis….

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×