Le Royal Monceau

Le Royal Monceau – ett parisiskt palats från jazzens guldålder

Allmän information och läge

Le Royal Monceau är ett av Paris absolut mest trendiga palatshotell. Philippe Starck totalrenoverade hotellet 2008 och uttalade självsäkert ”Jag flyger varje dag och övernattar på hotell varje natt så jag vet vad jag vill ha. Jag vet faktiskt vad DU vill ha”.

Hotellet ligger i det imponerande och prestigefulla åttonde arrondissemang, och där det ligger på Avenue Hoche skjiler det sig ut. Bara entrén med röd matta, sex dörrvakter och upplyst av Moulin Rouge-inspirerade lampetter i art deco-stil gör att det börjar pirra i magen. Här kan man som gäst förvänta sig lyx, drama och parisiska elegans.

Royal Monceau öppnade för första gången 1928, och var redan då ett sofistikerat hotell och mötesplats för dåtidens kändisar. Konstnärer, musiker och celebriteter som Ernest Hemingway, Ray Charles och Josephine Baker återfanns bland stamgästerna. Philippe Starck hade hotellets fascinerande historia i tankarna under renoveringen. Han ville inte bara skapa ett hotell, han ville skapa ”ett hem” – fyllt av historia, konst och med en touch av stämningen i Paris under tjugotalet.

Starck har också hämtat inspiration från det ikoniska tjugotalet, och interiören harmonierar perfekt med husets arv från Art Deco-perioden. Det tema som Starck valde som det genomgående är återspeglingar, och det används många speglar, det blänker till i kristallkronor och överallt träffar man på blanka, blänkande materialval.

Interiören är genomgående trofast mot den lagda konstnärliga stilen, men bjuder också på uppfriskande överraskningar. Tillsammans med det historiska arvet ger detta en helt speciell atmosfär.

Konst och konstinstallationer har fått en stor roll i utformningen av hotellets nya design: Royal Monceau har sitt eget konstgalleri. Det leds av experten Herve Mikaeloff, som också kan tjänstgöra som konstrådgivare för de av hotellets gäster som önskar det. Hotellets butik har ett stort urval av konstlitteratur, smycken och designobjekt, ofta gjorda av parisiska konstnärer. Butiken har blivit en attraktion i sig själv, beundrad av trendspottare, ett ställe där man kan gå på skattjakt och ett favoritställe för folk som letar efter något speciellt. Vi föll för de här kaffekopparna!

Le Royal Monceau

 

LeRoyalMonceauRafflesParis-LibrairiedesArts3960x374-823

Hotellets populära butik. Spännande konstböcker och unika objekt.

Biografen är hotellets kulturella juvel. Här möts man av högteknologi – och behagligt mjuka vita läderstolar. Före filmen startar serveras det gourmet-munsbitar och champagne i regi av den kulinariska chefen Piere Herme. Om du skulle vilja utveckla din egen musikaliska talang, finns det en gitarr av bästa märke på varje rum. Självklart står det också en gitarrlärare på hotellet till förfogande.

Hotellets spaanläggning är på 1.500 m2. En vit oas, bland annat med en 23-meters Infinity pool. Spaet är medlem av The Spa My Blend by Clarins, och vann priset som bästa spaanläggning 2012 hos Virtuoso Best of the Best Awards.

Royal Monceau har två Michelin-restauranter. La Cuisine serverar klassiska franska rätter, och använder ofta färska kryddor från hotellets botaniska trädgård. Det är också här vi äter en fantastisk lunch. Vi blir sittande länge, och det var svårt att lämna den behagliga atmosfären och den fantastiska service vi fick. På den andra sidan av baren på hotellet ligger den italienska restauranten Il Carpaccio, en charmig restaurant som har Roberto Rispoli som chef. Bägge restauranter gav oss fina, autentiska upplevelser.

Trots allt måste vi säga att den italienska restauranten blev vår favorit, här blev vi bemötta med personlig entusiasm och skall vi säga kärlek till maten. Och inte minst kunde vi märka närvaron från chefskocken, som verkligen gav lokalen en speciell vibe och gick runt och pratade med gästerna.

Jardin_vue_Il_carpacciomedia-363

Fantastisk lunch i hotellets härliga gård. Inte ofta man kan uppleva det mitt i Paris!

Baren, Le Bar Longe, är utformad som en allé, och ligger i mitten av hotellet. Baren är uppdelad i små områden med konstobjekt, och har en nära förbluffande samling av kristallkronor och lampor. Det här är ett ställe där folk stannar till, läser tidningen, dricker en kopp kaffe, pratar med vänner över ett glas och njuter livet. På kvällen serveras tapas, och i denna lokal som för nästan 100 år sedan var ett ställe där dåtidens kändisar träffades, är stämningen i dag den samma.

Rummen är inredda i samma stil som resten av hotellet, det vill säga en blandning av elegans och konstnärlig individualism. Låt oss kalla det en vällyckad fusion av modern samtid och Paris från 1928. Återigen möter vi stora speglar, och en av dem förvandlas som genom ett mirakel till en modern stor widescreen platt-tv. Tv-apparaten nästan svävar i rummet efter ett tryck på en knapp. Avdämpade ljuskällor och avslappnande färger ger rummen en skön atmosfär, trots de blänkande och boudoir-glamorösa möblerna. Himmelskt mjuka sängar får gästerna till att slappna av i hela kroppen. Det här är verkligen ett hotell där man vill stanna länge!

Även hotellets minsta rum är mycket dyrare än ett normalt rum på ett 5-stjärnors hotell. Å andra sidan är rummen fullproppade med lyx och komfort, och vår bedömning är att du får mycket för pengarna också på de billigaste rummen. Om plånboken tillåter lite extra lyx, finns inga gränser för hur långt du kan komma. Hotellet har tre President Suites, og med många andra rumskategorier under den nivån finns det massor av möjligheter, det är mer en fråga om hur mycket du vill betala.

Badrummen är fantastiska, überlyxiga. I badrummet upplever man verkligen hotellets stil: speglingar och reflexioner. Väggarna är täckta med marmor och speglar, och de belysta taken lockar ögat med sina genomskinliga ytor. När man går in på badrummet på ett rum hos Royale Monceau får man associationer til scener från Stanley Kubrics film ”2001 – A Space Odyssey”. Men det känns inte kallt och ogästvänligt, tvärtemot!

LeRoyalMonceauRafflesParis-PrestigeSuitelivingroom1-960x374-803

Fantastiskt inredda rum. Modernt, lyxigt men hemtrevligt.

 

Gallery_Presidental-Suite-Le-Royal-Monceau-Raffles-Paris-8-94

Här badar man gärna länge.

Vi upplevde en ytterst professionell service på hotellet. Väskan blev packad upp, och våra kläder upphängda och lagda på plats. Vi ringde roomservice en gång, och det knackade försiktigt på dörren efter bara några minuter.

Vänliga och servicemindede folk fanns överallt: i receptionen, vid entrén och överallt där vi träffade personal. Hotellets concierge-service gav oss också fin hjälp, och fixade bland annat ett bra bord på en av Paris bästa restauranter.

Slutsats

Royal Monceau har blivit till ett ställe för en ny generations konstnärer, intellektuella, gentlemen travellers och fashionistas, precis som när det öppnade 1928. En natt eller två här berikar dig. Här upplever du en bit av Art Deco a la Paris.

Plus: Hotellet känns trovärdigt när man använder så mycket pengar på konst och musik. Genomförd stil, hög lyxfaktor. Hotellet har massor av spännande konst och andra objekt som gör det till en upplevelse. Fin service.

Minus: Kanske lite för hög high-tech faktor på rummen. Lite för många knappar till att kontrollera ljud, ljus, tv, radio etc.

Hotellet är en destination i sig själv, och egentligen behöver du inte lämna hotellet för att känna pulsen av Paris. Ett av våra favorithotell i Paris! Men som ordspråket säger: kostar det så smakar det. Men här får du verkligen lyx, och en hotellupplevelse du sällan glömmer. Man återvänder gärna till Royal Monceau. Rekommenderas!

Klicka här för bästa priset för en övernattning på Le Royal Monceau.

BusinessClass.se´s neutrala hotellsökning jämför priser på hotell över hela världen.

Inga kommentarer än, bli den första!

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×