Air France Business Class Stockholm-Paris

Air France Business Class Stockholm-Paris – En frukostflygning

På flygplatsen

Morgonen började tidigt klockan 04.00 men tack vare lite trafik på E4:an denna julimorgon var jag framme på Arlanda redan klockan 05.20. Air France använder terminal 2 på Arlanda tillsammans med Skyteam kollegorna KLM och Czech Airlines. Även Air Berlin kunde man dock finna på avgångsskärmen med en tidig avgång klockan 06.30 till Berlin Tegel.

Air France och KLM hade ett gemensamt incheckningsområde i den södra delen av terminal 2. I samband med att Air France och KLM flyttade till terminal 2 under senvåren 2012 implementerades även Sky Priority på Arlanda, det standardiserade prioritetskoncept inom Skyteam som innebär att passagerare i business class, första klass eller med Skyteam Elite Plus status ska ha tillgång till separat check-in, säkerhetskontroll och ombordstigning på flygplatsen.

Fem diskar var öppna för Air France och KLM; fyra baggage drop diskar för economy class och en Sky Priority disk för business class och statusmedlemmar där jag checkade in, en vänlig kvinna tog hand om min incheckning. Första delen på resan inkluderade tre flygningar, väskan kunde checkas in hela vägen till slutdestinationen men kvinnan kunde bara skriva ut boardingkort för de två första. Som guldkortsinnehavare fick min väska även en sedvanlig Skyteam prioritetstagg.

Air France Business Class Stockholm-Paris

Air France check-in på Arlanda terminal 2

Foto: Jacob Molin

Vid säkerhetskontrollen fanns en separat kö för Sky Priority som jag kunde använda även om den vanliga kön var relativt kort. Därefter begav jag mig till den nybyggda Menzies loungen på första våningen. I loungen erbjöds i första hand frukostmat men en kopp kaffe och en fralla med pålägg fungerade utmärkt efter den alldeles för tidiga morgonen.

Lounge: Menzies Aurora Lounge, Stockholm Arlanda (ARN), Terminal 2

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

25 minuter före avgång påbörjades ombordstigningen vid gate 64. Sky Priority passagerare kunde använda kön till vänster om podiet och detta följdes upp av personalen. Ingår man i Sky Priority gruppen framgår det för övrigt tydligt på boardingkortet. Jag blev den första passageraren att gå ombord och blev välkomnad vid ingången av en vänlig flygvärdinna. Jag hade förbokat plats 02A, en fönsterplats på andra raden.

Punktlig pushback och efter en säkerhetsgenomgång på engelska och franska följt av en förinspelad sammanfattning på svenska lyfte vi från Arlanda strax efter klockan 7.

Stolen

Det var en Airbus A319 som denna morgon skulle ta oss till Paris. Två rader användes för business class och det visade sig att jag var den enda passageraren i business class. Precis som på de flesta europeiska flygbolag fanns en 3-3 konfiguration i business class men mittensätena förblev tomma och hade ersatts av ett bord vilket i praktisk mening innebar en 2-2 konfiguration.

Bakom business class fanns fem rader premium economy följt av det obligatoriska draperiet och därefter voyageur (economy class). Åtta personer satt i premium economy och totalt sett låg beläggningen på runt 60-70 procent.

Air France Business Class Stockholm-Paris

Stolen i business class på Airbus A319

Foto: Jacob Molin

Måltider

Uppe i luften serverades frukost. I business class serverades en varm frukost med äggröra och bacon, spenat och en tomat. Det smakade helt okej. På brickan fanns även yoghurt, fruktsallad och marmelad. Flygvärdinnan i business class erbjöd varmt bröd och croissanter från en korg följt av kaffe, te, juice och vatten.

Air France Business Class Stockholm-Paris

Frukost i Air France business class

Foto: Jacob Molin

Senare under flygningen erbjöds mer att dricka och jag beställde ytterligare en kopp kaffe. Det hade dock varit trevligt att få en ordentlig kopp till kaffet i business class istället för den plastmugg som användes. Överhuvudtaget kändes brickan och uppläggningen något enkel för affärsklass, av erfarenhet vet jag att det dock är något bättre på Air France långflygningar.

I övrigt var det en trevlig men odramatisk flygning med vänlig service från personalen.

Ankomst

Strax före klockan 9 påbörjade vi inflygningen mot Paris. Vi närmade oss huvudstaden från nordöst och gjorde en stor del av inflygningen mot väst, alldeles jämsides med flygplatsen Charles-de-Gaulle och med en fin vy över centrala Paris. Även Eiffeltornet gick att skymta i fjärran. Slutligen gjorde vi en 180-graderssväng tillbaka mot flygplatsen där vi landade tio minuter före tidtabell och taxade till terminal 2F som används för alla flyg till Stockholm där jag skulle byta för vidare färd mot Asien.

Air France Business Class Stockholm-Paris

Paris CDG terminal 2F

Foto: Jacob Molin

Slutsats

En trevlig men ordinär tvåtimmarsflygning inom Europa, inget som helst att klaga över. Jag föredrar dock att resa i business class senare på dagen när man får en ordentlig lunch eller middag, kanske med ett glas champagne eller ett gott glas vin. Det går inte att göra så mycket av en morgonflygning med frukostservering.

2
Populäraste / senaste

 1. Jacob den
  FDN

  Vad är det för kamera du använder under dina resor? Och hur kollar folk när du går runt och tar bilder? Förvånade över att någon i business class tar kort?

  Gillar dina reportage!

  En Canon IXUS systemkamera. Gällande fotograferingen är det mest en vanesak, numera har jag bra rutin på det och det är sällan några konstigheter. Och ibland får man helt enkelt bara strunta i om folk tittar lite konstigt.

 2. FDN den

  Vad är det för kamera du använder under dina resor? Och hur kollar folk när du går runt och tar bilder? Förvånade över att någon i business class tar kort?

  Gillar dina reportage!

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×