Air Baltic Business Class Stockholm-Riga

Air Baltic Business Class Stockholm-Riga – En frukostflygning i en Dash-8

På flygplatsen

Jag anlände Arlanda flygplats 90 minuter före avgång kl 08.30. Jag hade redan checkat in på internet men behövde hjälp att skriva ut ett boardingkort då jag inte hade tillgång till skrivare. Något som inte heller gick att göra via online check-in var att lägga in bonuskort i bokningen, exempelvis ett SAS EuroBonuskort, det enda undantaget var Air Baltics eget bonusprogram.

Air Baltic hade två incheckningsdiskar öppna i den gamla avgångshallen i terminal 5, en för economy class och en för business class, och det var ingen kö vid någon av diskarna. Att få ut ett boardingkort gick på under minuten vid businessdisken. Det är marktjänstbolaget Aviator som har hand om Air Baltic i Stockholm.

Air Baltic Business Class Stockholm-Riga

Air Baltic check-in på Arlanda terminal 5

Foto: Jacob Molin

Terminal 5 var packad med folk denna morgon med långa köer överallt, inklusive vid säkerhetskontrollen. Som resande i business class med Air Baltic har man inte tillgång till fast track på Arlanda men kontrollanten var vänlig och släppte igenom mig ändå, vilket var mycket uppskattat.

Air Baltic använder SAS-loungen på Arlanda. Även i SAS Gold Lounge var det ordentligt med folk. Normalt morgonutbud i självserveringsbuffén, alltid uppskattat med ordentlig frukost och en tallrik havregrynsgröt att starta dagen med.

Lounge: SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda (ARN), Terminal 5

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Inkommande flyg var tio minuter sent men att vända planet gick snabbt och ombordstigningen kunde starta som planerat, 15 minuter före avgång vid gate 6B. Flygplanet parkerade förvisso vid terminalen men då det var ett propellerplan krävdes ändå en kort promenad till flygplanstrappan.

Air Baltic Business Class Stockholm-Riga

Air Baltics Dash-8 Q400 på Arlanda terminal 5

Foto: Jacob Molin

En artig manlig purser välkomnade vid ingången och jag hittade snabbt min plats 01A precis runt hörnet. Som vanligt på de flesta flygplan innebar första raden att allt handbagage behövde läggas upp på hyllan.

Efter alla passagerare kommit ombord erbjöds en välkomstdryck i business class, ett val mellan vatten och apelsinjuice. Jag valde det sistnämnda. Tidigare vet jag dock att också mousserande vin erbjudits före avgång, även på korta flygningar som Stockholm-Riga. Därefter erbjöds tidningar, främst lettiska och ryskspråkiga. Normalt har de Financial Times på engelska men denna hade tagit slut, det han kunde erbjuda var istället magasinet Times.

Punktlig pushback med sedvanlig säkerhetsdemonstration. Beräknad flygtid till Riga var en timme.

Stolen

Flygplanet som tog oss till Riga var en Bombardier Dash-8 Q400, ett turbopropflygplan med plats för 76 passagerare och ett generellt ganska tyst flygplan att åka med. Business class bestod av fyra rader, dock fanns rad 1 endast på vänster sida av kabinen. I business class är stolen bredvid alltid ledig vilket innebär att varje passagerare får ett eget stolspar. Av de sju tillgängliga businesstolarna med dagens konfiguration var fyra upptagna.

Air Baltic Business Class Stockholm-Riga

Air Baltic Business Class

Foto: Jacob Molin

I övrigt är det samma stolar i hela flygplanet, inget särskilt men inte heller något att klaga på för en flygning på en timme. Att få ett garanterat ledigt säte bredvid är dock en stor fördel.

Måltider

Uppe i luften delades menyn ut och en första dryckesbeställning togs. Jag beställde ett glas apelsinjuice som serverades elegant vid min stol på en svart bricka.

Dryckesutbudet var ganska omfattande och bestod av champagne, mousserande vin, två röda viner, två vita viner, öl, ett flertal spritsorter samt en rad alkoholfria drycker. Champagnen var Heidsieck Monopole Brut. En klassiker att prova ombord till kaffet är Riga Black Balsam, en traditionell lettisk örtlikör.

Air Baltic Business Class Stockholm-Riga

Meny och drinklista i Air Baltic Business Class

Foto: Jacob Molin

På förmiddagsflygningen till Riga serverades frukost ombord, och en ganska omfattande sådan för att vara en flygning på en timme. Frukosten var i praktiken en trerättersmåltid med salami och sallad som förrätt, tandoorikyckling med marinerade grönsaker som huvudrätt, och granola som dessert. På brickan fanns även yoghurt, smör och marmelad. Pursern erbjöd ytterligare drycker följt av varmt bröd och croissanter från en korg. Slutligen erbjöds kaffe och te och på brickan fanns en chokladbit.

I stort en mycket god och mättande frukost. Inte alls dåligt med tanke på den korta flygtiden.

Air Baltic Business Class Stockholm-Riga

Omfattande frukost i Air Baltic Business Class

Foto: Jacob Molin

Senare under flygningen efter brickorna plockats av erbjöds ytterligare drycker och några passagerare beställde något  alkoholhaltigt att dricka.

Service

Två personer arbetade i kabinen, en manlig purser som serverade i business class och en flygvärdinna som tog hand om försäljningsvagnen i ekonomiklass. Båda var mycket vänliga och artiga och pratade utmärkt engelska.

Serveringen var mycket elegant. Alla drycker hälldes exempelvis upp i det lilla galleyt längst fram för att sedan serveras från en svart bricka vid platsen. Inga namn användes dock ombord, däremot blev jag genomgående tilltalad med Sir.

Ankomst

Landning fem minuter före tidtabell kl 12.15 lokal tid i ett mycket molnigt Riga där regnat precis hade slutat. Tidigare blev det mycket bussåkande i Riga men med den utbyggda terminalen får allt fler flyg möjlighet att parkera direkt vid terminalen, och så även Stockholmsplanet denna dag.

Riga är en liten flygplats och med endast handbagage var jag i ankomsthallen mindre än tio minuter efter landning.

Slutsats

Bra servering i business class för en flygning på en timme med utdelning av meny och en ganska omfattande dryckeslista. Jetplan är generellt behagligare att åka med men Dash-8 Q400 är ändå både hyfsat tyst och rymligt.

Inga kommentarer än, bli den första!

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×