Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm – En middagsflygning

På flygplatsen

Jag anlände till Rigas flygplats i god tid före flygningen med nästan tre timmar kvar till avgång då eftermiddagens möten gått lite snabbare än beräknat.

Air Baltic är det största flygbolaget på flygplatsen och hade ett stort incheckningsområde i avgångshallen med flera diskar för ekonomiklass och en öppen disk för business class med minimal kö. Jag hade redan checkat in via internet och behövde därför aldrig passera någon av diskarna.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Air Baltic business check-in i Riga

Foto: Jacob Molin

Reser man med Air Baltic i business class har man tillgång till en separat fast track-kö vid säkerhetskontrollen, en helt separat kontrollpunkt bredvid den allmänna. Nästan ingen kö så kontrollen gick snabbt, dock ville de att jag skulle ta av mina skor för att även få dessa scannade. Lite förvånande var att en identitetskontroll också gjordes vid säkerhetskontrollen, vilket innebar att mitt pass kontrollerades tillsammans med boardingkortet.

Air Baltic har en riktigt trevlig lounge i Riga med en modern inredning, snygg möblering och fin utsikt. Personalen är mycket artig och personen vid receptionsdisken ställer sig alltid upp när någon kommer och går, vilket är mycket respektfullt. Personalen försöker också efter bästa förmåga hålla koll på vem som ska med vilket flyg för att informera när det är dags för ombordstigning.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Air Baltics lounge i Riga

Foto: Jacob Molin

Enklare kall mat fanns att äta samt ett ganska stort dryckesutbud, inklusive ett flertal olika ölsorter, vin, mousserande vin och olika spritsorter. Var man sugen på något sött fanns en frysbox med fem olika glasspinnar.

Lounge: Airport Business Lounge, Riga International (RIX)

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Ombordstigningen påbörjades 15 minuter före avgång vid gate A1. Det hade regnat ganska kraftigt bara minuterna innan men som tur var blev det uppehåll precis när det var dags att gå den korta biten från terminalbyggnaden till flygplanet.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Ombordstigning vid gate A1

Foto: Jacob Molin

En ung kvinnlig purser välkomnade vid ingången, jag hade sittplats 02A, en fönsterplats i business class på andra raden. Ingen välkomstdryck erbjöds denna gång, normalt brukar man bli erbjuden vatten eller apelsinjuice före avgång, däremot erbjöds tidningar på lettiska, ryska samt Financial Times på engelska.

Punktlig pushback klockan 19.10. Flygtiden till Stockholm hade beräknats till en timme.

Stolen

Flygplanet som tog oss från Riga till Stockholm var en Bombardier Dash-8 Q400, ett turbopropflygplan med plats för 76 passagerare och ett generellt ganska tyst flygplan att åka med. Business class bestod av tre rader, dock fanns rad 1 endast på vänster sida av kabinen. I business class är stolen bredvid alltid ledig vilket innebär att varje passagerare får ett eget stolspar. Av de fem tillgängliga businesstolarna med dagens konfiguration var tre upptagna.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Stolen i Air Baltic business class

Foto: Jacob Molin

I övrigt är det samma stolar i hela flygplanet, inget särskilt men inte heller något att klaga på för en flygning på en timme. Att få ett garanterat ledigt säte bredvid är dock en stor fördel.

Måltider

Menyn och dryckeslistan delades ut redan på marken och det var imponerande att få en meny på en så kort flygning. Dryckesutbudet var ganska omfattande och bestod av champagne, mousserande vin, två röda viner, två vita viner, öl, ett flertal spritsorter samt en rad alkoholfria drycker. Champagnen var Heidsieck Monopole Brut, kanske inte den vassaste av champagnesorter dock. En klassiker att prova ombord till kaffet är Riga Black Balsam, en traditionell lettisk örtlikör.

På denna kvällsflygning serverades givetvis middag i business class, och en ordentlig trerätters sådan. Serveringen inleddes ganska omgående då vi kommit upp i luften. Måltidsbrickorna delades ut och drycker erbjöds, dock ingen separat cocktail före maten denna gång. Underlägget på brickan var givetvis i Air Baltics karakteristiska limegröna färg.

Till förrätt serverades camembert med marinerade grönsaker, huvudrätten var långsamt tillagad biff med potatis och sallad och efterrätten var en panna cotta med kardemumma och lingonsås. Till maten beställde jag en liten flaska champagne att dricka samt ett glas vatten. Bröd erbjöds från en liten korg.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Omfattande måltid i Air Baltic business class

Foto: Jacob Molin

Middagen var mycket god och framförallt oerhört mättande, inte minst biffhuvudrätten. Desserten, panna cottan, föll mig dessutom helt i smaken. Det var dock lite udda att få ost som förrätt, även om jag gillar camembert. Jag vet också att de för inte så många år sedan serverade en varm måltid till Stockholm, som nu reducerats till ett kallt alternativ.

Senare serverades kaffe och te och på brickan fanns en liten chokladbit. Jag beställde en Baileys att dricka tillsammans med kaffet.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Champagne, vatten och Baileys till kaffet

Foto: Jacob Molin

Service

Vänlig och artig service av den kvinnliga pursern, dock inte lika polerad som på utresan. Exempelvis erbjöds ingen välkomstdryck innan avgång och inga serveringsbrickor användes för att servera dryckerna. Men bortsett från dessa mindre detaljer var det en mycket trevlig service och måltiden var över standard för vad man kan förvänta sig på en flygning på en timme.

Ankomst

Ankomst till Arlanda tio minuter före tidtabell kl 19.15 med en kort promenad för att komma från flygplanet in till transithallen i terminal 5. Jag hade inget incheckat bagage och kunde inom några minuter sätta kurs mot centrala Stockholm.

Air Baltic Business Class Riga-Stockholm

Flygplanet efter landning i Stockholm

Foto: Jacob Molin

Slutsats

En måltid över standard för en kort flygning på en timme i business class med en omfattande dryckeslista. Vänlig service men inte lika polerad som på utresan.

Inga kommentarer än, bli den första!

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×