Med ljusa färger och designmöbler är tanken att det ska bli en känn-dig-som-hemma-känsla. Precis som i det egna hemmet finns entré, vardagsrum, kök och veranda, för att passa olika resenärers behov. Dessutom serveras numera även lunchrätter.

Konceptet har tagits fram i samarbete med varumärkesföretaget Pond och bygger på ett stort antal intervjuer och workshops med SJs resenärer och personal. Till inredningen har man använd huvudsakligen designmöbler med stolar från Senab, fåtöljer från Carl Hansen & Søn och soffor från Vitra.

De nya loungerna på Stockholm C och Göteborg C är uppdelade i fyra olika sektioner som SJ själva beskriver så här:

*En välkomnande entré där personalen tar emot besökarna.
*Ett kök som fungerar som en aktiv mötesplats med servering av frukost, lunch och fika.
*Ett mer avslappnat vardagsrum för vila och avkoppling.
*En veranda med bekväma och vändbara fåtöljer med utsikt över stationslivet.

Upplägget känns igen från många flygplatslounger där det blivit allt mer populärt att dela upp loungen i olika sektioner och tempon. En av de första loungerna i norra Europa att göra detta var loungen almost@home på Helsingfors Vanda flygplats som är inredd som nordiskt hem.

De olika sektionerna har även olika aktivitetsnivåer och ljudvolym med köket som den mest aktiva sektionen. Tanken är att desto längre in i loungen man kommer, desto lugnare och mer avskild ska miljön vara. I Göteborg har ytan dessutom närmast fördubblats.

En nyhet är även att lunchrätter införs samt ett större utbud av ekologisk och kravmärkt mat.

– De nyrenoverade loungerna innebär ett stort mervärde för våra resenärer, inte minst 1 klass-resenärerna som ökar stadigt, säger Johan Dorfh, försäljningschef på SJ. Loungerna är lika mycket en rofylld oas för avkoppling som en informell arbetsplats för att effektivt utnyttja tiden inför och efter en resa.

Tillträde till loungerna i Stockholm och Göteborg ges till resenärer med SJ-biljett i 1 klass, årskort och SJ Prio Svart. Varje dag nyttjar ungefär 2000 personer de två loungerna.

SJ Lounge

SJ Lounge med ny design

Foto: SJ

SJ Lounge

SJ Lounge med ny design

Foto: SJ

SJ Lounge

SJ Lounge med ny design

Foto: SJ

SJ Lounge

SJ Lounge

Foto: SJ