Den 2 september införde SJ rörlig prissättning på sina återbetalningsbara biljetter på dagtågen. Prissättningen är numera helt dynamisk och förändras över tid beroende på efterfrågan och tid kvar till avresa. Därmed har SJ helt helt lämnat fasta priser på dagtågen.

Enligt SJ har grundpriserna samtidigt sänkts med upp till 40 procent, vilket innebär att det finns besparingar att göra om man bokar tidigt. Enligt SJs VD Crister Fritzson görs förändringen för att få en mer logisk och lättförståelig prissättning.

– Vi lyssnar på kunderna och gör priserna mer konsekventa och överskådliga. De olika biljettyperna följer från och med nu varandra åt i pris. Om en biljettyp sänks, sänks även övriga biljettyper, säger Crister Fritzson.

Samtidigt inleds arbetet med att inkludera sittplatsen i resans pris på längre sträckor. Först ut är InterCity-tågetn i 2 klass mellan Stockholm och Östersund samt Stockholm och Sundsvall. Målet är att införa detta på samtliga InterCity-tåg och regionaltåg på längre sträckor.

Säljstart för de nya, prissänkta återbetalningsbara biljetterna, samt för den inkluderade sittplatsen mellan Stockholm-Östersund och Stockholm-Sundsvall, är den 2 september och gäller för avresor från och med den 13 december.