Singapore Airlines och den danska Michelin-restaurangen Kokkeriet, lanserar nu de två andra av totalt fyra nya rätter inspirerade av traditionell nordisk ”husmanskost”. Efter ett och ett halvt år var de två första rätterna redo att nå nya höjder på flygplanet SQ351 i april 2019 och nu är de två andra rätterna redo att skicka resenärernas smaklökar till sjunde himlen.

Vårt smak- och luktsinne påverkas avsevärt när vi flyger. Ändå är god, lokal mat en del av Singapore Airlines löfte till passagerarna. Därför har flygbolaget tillsammans med Michelin-restaurangen Kokkeriet och cateringföretaget Gate Gourmet utvecklat totalt fyra gourmeträtter med en nordisk touch för resenärer på rutten Köpenhamn-Singapore.

”I nästan ett och ett halvt år har vi arbetat med Singapore Airlines för att förändra maten ombord och ge gästerna en unik och lokal smakupplevelse”, säger Sammy Shafi, ägare av Kokkeriet.

Nu är Singapore Airlines redo att servera nytolkningar av de danska klassikerna smörrebröd och kyckling Danoise.

Förrätt

En tolkning av ”Smörrebröd med lax”: terrine på minimorötter, lax från Fanø, krispigt rågbröd på malt, syltade gula morötter, vinägrett på färskpressad apelsin- och morotsjuice samt morotskott.

Smørrebrød med lax

Huvudrätt

En modern version av den danska rätten ”Kyckling Danoise”: pocherad och grillad unghöna, gelé på rabarber, relish på inlagda gurkor, krispiga chips, rostade minipotatisar, persilja och en sås på reducerad kycklingsfond.

Kyckling Danoise

Hos Singapore Airlines ser man fram emot att bjuda passagerarna på de två nya unika gourmeträtterna.

”Tiden ombord är en viktig del av resan, vare sig det är semester eller jobbresa. Nya och unika smakupplevelser med en nordisk utgångspunkt är ett komplement till vår prisbelönta vinlista och exklusiva champagner”, säger Erwin Widjaja, General Manager på Singapore Airlines Nordics.

Michelin-kock: Det är svårt att servera gourmetmat utan personlig touch

Kokkeriet skapar rätter inspirerade av klassisk husmanskost – med tekniker från det nordiska köket, som rökning, saltning, syltning och fermentering. Men det är stor skillnad på att skapa Michelin-rätter i ett gourmetkök och att servera rätter på ett flygplan.

”Det har varit en tuff utmaning att skapa rätter som också kan hålla hög kvalitet, när personlig touch inte är möjlig. Det har varit svårare än vi trodde, speciellt utmanande har varit anpassning av temperaturer, provsmakning och servering – men väldigt spännande ”, förklarar Morten Krogholm, kökschef på Kokkeriet.

De nya rätterna kan avnjutas av alla som reser i Business Class med Singapore Airlines från Köpenhamn.