I september lanserar SAS ett helt nytt biljettkoncept inom Europa. SAS väljer att följa trenden inom flygindustrin och bolag som British Airways, Finnair och Lufthansa och introducerar nu SAS Go Light, ett priskoncept med för resenärer med enbart handbagage.
Konceptet lanseras 8 september, inledningsvis som ett test till sex europeiska länder – Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Nederländerna och Spanien. Testet väntas pågå under hösten och faller det väl ut kommer det därefter utökas till fler europeiska destinationer. Målsättningen är att priskonceptet så småningom ska finnas på hela Europanätet. De sex länderna har valts för att få en blandning av både leisuredestinationer och destinationer med en större andel affärsresenärer.
SAS Go Light innebär att gratis incheckat bagage inte längre ingår i biljettpriset, däremot kan man köpa till en incheckad väska för 199 SEK/185 NOK/179 DKK/25 EUR vid bokning eller incheckningen på SAS webbsida. Köper man incheckat på flygplatsen blir det dyrare pga den manuella hanteringen. De nuvarande koncepten SAS Go och SAS Plus kommer ha samma bagageregler som tidigare
För innehavare av EuroBonus Silver/Gold/Diamond kommer man kunna ta med gratis incheckat bagage enligt nuvarande regler för respektive nivå. En EuroBonus Silvermedlem kommer följaktligen kunna ta med ett gratis incheckat bagage med en SAS Go Light-biljett och EuroBonus Gold/Diamond kommer kunna ta med två gratis väskor. Även reglerna för Star Alliance Gold med extra bagage kommer tillämpas på motsvarande sätt.
I övrigt innebär SAS Go Light inga praktiska skillnader. Biljetten kan fortfarande bokas av inom 24 timmar och man kan själv välja säte vid online check-in 22 timmar före avgång eller mot en avgift innan dess (gratis för EuroBonus Gold/Diamond). Man kan även köpa till andra tjänster som tillgång till lounge. Ombord ingår kaffe och te som idag.
Stephanie Smitt Lindberg, Vice President Customer Journey & Loyalty, berättar för BusinessClass.se att SAS med det nya konceptet framförallt vill skapa en större valmöjlighet och att resenärerna bara ska behöva betala för de tjänster de faktiskt nyttjar. Hon hoppas att SAS Go Light ska ge nöjdare kunder men också kunna locka nya kunder genom lägre priser.
Prismässigt kommer SAS Go Light ligga ungefär 120 SEK under SAS Go.
Som känt så får man sedan en tid tillbaka som EBD/EBG inte ta med extra (dvs inte något) incheckat bagage utan avgift vid Go Light. Enligt SAS hemsida får infant (<2 år) dock gratis checka in barnvagn. Dubbelkollade detta i förväg med sas diamond-support och fick ett jakande svar. Väl på Kastrup (på väg till Berlin Tegel) gick jag till guld-incheckning för att kvittera ut bagagetaggar till grabbens barnvagn (<2 år). Som väntat…..computer says no. Det blir 600 spänn! No way sa jag. En väldigt tillmötesgående dam vid incheckningen ordnade det till sist utan avgift, men det tog sin lilla tid. Summa summarum – reglerna funkar, men det var lite friktion. Förväntar mig dock inte en smooth ride på returen…
Som en bisak kan nämnas att det numera kostar 50dkk för platssäckarna till barnvagn, som tidigare var gratis för EBG/EBD. Jag avböjde att pynta för säcken. När allt var färdigt så gick dock damen till skåpet och hämtade en plastsäck och sa något i stil med, "regler är regler, men om jag fick bestämma så borde ni Diamonds ha den här typen av förmåner. Ta du den här och ha en riktigt trevlig resa". Bra där SAS-damen!
Att EBS/G/D får gratis incheckat bagage stärker värdet på kortet. Speciellt EBS. Blir bra det här!
Priser före och efter introduktionen av SAS GO Light på sträckan Stockholm-Paris.
Data från 08SEP2015:
Visa bifogad bild 40931
Data från 01SEP2015:
Visa bifogad bild 40932
Priset är konsekvent 70SEK HÖGRE nu än vad det var för en vecka sedan i ekonomiklass 🙁
Riktigt jävla fult!
Detta får mig att tänka på…
Visa bifogad bild 39955
(Foto: Imgur, Creative Commons)
Undrar också om hur priserna i SAS Go kommer påverkas av den nya biljetten. Har gjort en liten lista av destination i de 6 länder så att vi kan jämföra priserna i några månaden (FYI jag vet att prissättning är flexible och påverkas av efterfrågan så jämförelsen kommer inte visa hela sanningen. Men jag har försökt att hitta en bra blandning)
Stockholm – Helsingfors SK702 27 oktober 499 SEK , Helsingfors – Stockholm SK717 31 oktober, 485 SEK (om man boka t/r)
Stockholm – Paris SK577 28 november 749 SEK (bara 5 biljetter kvar redan nu), Paris – Stockholm SK578 5 december, 892 SEK (om man boka t/r)
Stockholm – Aten SK1833 11 januari 799 SEK, Aten – Stockholm SK1834 17 januari 952 SEK (om man boka t/r)
Stockholm – Dublin SK535 18 januari, 1199 SEK (enväg)
Amsterdam – Stockholm (via Köpenhamn) SK550, SK1418 9 februari, 913 SEK (enväg)
Umeå – Malaga (via Stockholm) SK027, SK1583 12 mars, 3440 SEK, Malaga – Umeå (via Stockholm) SK1584, SK2030 17 mars, 2279 SEK (om man boka t/r)