Kommentarerna har varit många om den tidigare trängseln i SAS Gold Lounge på Arlanda, i synnerhet under rusningstimmarna. Under våren kom beskedet att loungen skulle byggas ut, och kanske det viktigaste, att man funnit ett sätt att göra det. Nu har SAS guldkortslounge i terminal 5 återöppnat och vi kan visa upp de första bilderna. Invigningen av de nya loungerna är planerad i september.

Den nya loungen ligger på samma plats som tidigare, mellan A-piren och B-piren i terminal 5 på första våningen med ingång via trapporna eller hissarna mittemot SAS service center. Precis som tidigare går man sedan till vänster efter dörrarna medan SAS Lounge (för business/SAS Plus-resenärer, som fortfarande är under ombyggnation) ligger till höger.

Till skillnad från vad många trodde består utbyggnationen inte av att man tagit yta från businessloungen bredvid. Detta var inte ett alternativ då även antal besökare i denna lounge blivit fler genom att SAS Plus nu ger tillträde. Istället har man byggt ut loungen i riktning mot gaterna, rakt ut över A-piren. Loungen har därmed fått ett flertal nya kvadratmeter, totalt 540 kvm.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Foto: Jacob Molin

Loungen har också fått en helt ny design och även om delar av loungen ligger på samma yta som tidigare är det närmast omöjligt att känna igen sig.

Stolar, bord och fåtöljer är i grund desamma som innan med de lite större svarta fåtöljerna som signaturmöbel för guldkortsloungerna. I övrigt finner man flera nyheter i designen och mycket känns igen från den nya loungen på Göteborg Landvetter som öppnade i början på sommaren.

Bland designnyheterna kan noteras de avlånga vägglamporna, det nya bufféområdet med ett nytt större buffébord samt de nya telefonhytterna där man kan jobba eller tala ostört.

Under våra tidigare möten med SAS loungeansvarig har det pratats mycket om en önskan att dela upp loungen i olika sektioner som ska vara anpassade för olika ändamål och olika typer av besökare. Detta var nog ganska svårt i den gamla loungen då all yta helt enkelt behövdes för sittplatser, men i den nya loungen är detta tänk betydligt mer synligt.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Restaurangdelen rakt fram och toaletterna till höger

Foto: Jacob Molin

Medan loungen består av ett stort öppet rum med sittplatser för de som gör ett kortare besök finns det längre in separata delar för de som vill jobba ostört, äta ordentligt eller vila. Dessa sektioner är placerade så att det inte blir någon automatisk genomströmning av besökare och att man faktiskt ska kunna jobba, ta det lugnt eller kanske till och med ta en tupplur utan alltför mycket ljud.

I övrigt finner man i loungen en betydligt större toalettsektion mitt i loungen, direkt till höger efter receptionen. Här finns separata sektioner för damer och herrar och antal toaletter har dubblats mot tidigare. Dessutom är duschrum på gång, något som framförallt efterfrågats av de som anländer från långflygningar.

Fortsätter man förbi toaletterna kommer man till restaurangsektionen som ligger på ungefär samma plats som tidigare och i stort ser ut som tidigare med de stora avlånga barborden och de stora cirkelformade lamporna. Själva buffén finns nu på ett stort bord som bildar en köksö, den är dessutom dubbelt så stor vilket öppnar upp möjligheter för att kunna erbjuda ett större matutbud i framtiden. Bufféområdet är dock inte helt färdigställt än och är till viss del avskärmat med svarta gardiner.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Frukostbuffén

Foto: Jacob Molin

Businessdelen ligger i motsatt ände från receptionen och har ett stort avlångt arbetsbord med eluttag samt fyra privata telefonhytter där man kan jobba eller tala i telefon ostört. Detta koncept är detsamma som i den nya Göteborgsloungen, även där är businessektionen placerad längst in i loungen för minimal genomströmning av besökare.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Det långa arbetsbordet

Foto: Jacob Molin

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Telefonhytter

Foto: Jacob Molin

En annan nyhet är den helt nya sektionen med vilstolar, fyra till antalet. Även dessa är placerade längst in i loungen för att skapa avskildhet och de har dessutom utsikt mot plattan, en av landningsbanorna samt gaterna vid B-piren. Varje stol har ett eget avlastningsbord samt eluttag.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Vilstolar

Foto: Jacob Molin

Vad tycker BusinessClass?

Det är värt att påpeka är att loungen inte är helt klar än. Det är fortfarande en arbetsplats. Under vårt testbesök fanns såväl hantverkare och inspektörer som servicepersonal på plats och SAS har även varit tydliga med att den formella invigningen inte kommer ske förrän i september.

Men att komma in i loungen var verkligen en stor överraskning. Trots att vi besökt denna lounge hundratals gånger innan och att den tidigare ytan fortfarande används är det verkligen svårt att känna igen sig.

För oss som hört grundidén med SAS loungedesign är det också kul att se en lounge som betydligt mer matchar detta, med olika ”tempon” och olika sektioner för olika ändamål.

Ska man säga något negativt om konceptet så är det att loungen känns något mörk. Även lite fler prydnadsföremål och växter skulle skapa en mer hemtrevlig känsla. Det är något sterilt nu. Men som sagt, loungen är inte invigd än, det kan ännu vara på väg.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

Foto: Jacob Molin