När man flyger – och speciellt om man ska flyga längre än någon timme – är sömn en lyx som inte alla är förunnat. Är du inte avundsjuk på dom som somnar så fort de har satt sig i stolen?

Du vet precis hur det är: din granne i kabinen lutar sig tillbaka och hittar en position som kanske ser obekväm ut men som tydligen inte är det eftersom han eller hon inom några minuter sitter med öppen mun och snarkar lätt. Själv sitter du timme efter timme utan att få en blund med allt mer stumma ben och värkande leder – och irriterad över att du inte kan sova.

Flygbolagen vet allt om det här problem som så många har. Att inte kunna sova eller slappna av under resan är den sak flygpassagerare klagar mest över på längre flygresor och flygbolagen försöker hela tiden förbättra förutsättningarna för att du ska kunna vila eller sova under resan. Här får du några exempel på vad man gör, och vad du själv kan göra för att få en mer avslappnad flygresa. En del av tipsen kostar pengar men andra är gratis.

1. Avskilda sviter

OK – detta är verkligen inte för alla resande men stanna kvar  – det kommer lite mer jordnära saker i artikeln lite senare! I en privat och avskild svit kan du förstås sova kungligt och inte minst om du väljer Etihads svit The Residence. Du får en liten trerummare med kombinerat vardagsrum och matsal, ett badrum med egen dusch och ett sovrum med dubbelsäng. Men smakar det så kostar det: prislistan för en enkel resa i The Residence startar vid 12.000 engelska pund. Det kommer antagligen vara den dyraste övernattning du någonsin har haft, men så drömmer du förhoppningsvis också ”svit dreams”. Förlåt oss för det dåliga skämtet men vi kunde inte låta bli.

6ft 10' double bed in Etihad's The Residence

The Residence hos Etihad – den dubbelsäng du kan sova i

Foto: Etihad

  1. 2. Flygstolar som kan förvandlas till en säng

Detta är utan tvekan en av flygindustrins bästa uppfinningar i sökandet efter bättre komfort i luften. Den första flygstol som kunde förvandlas till en säng kom 1995. Det var British Airways som startade med konceptet och nu finns det hos många flygbolag båda på First Class och Business Class.

Fully-flat bed in British Airways First Class

Sov gott – British Airways First Class

Foto: British Airways

En del flygbolag erbjuder fortfarande en annan variant av flygstol, som visserligen kan fällas ner men inte till 100% horisontellt läge. Vinkeln blir nånstans mellan 150 och 170 grader så visserligen kan man vila bättre men sova kan fortfarande vara svårt. Många passagerare tycker att de hela tiden glider ner och att man tvingas spänna kroppen för att ligga kvar i den önskade positionen. Det är bättre än ingenting men inte lika behagligt som att ligga utsträckt.

En ny uppfinning som fler borde haka på är vad Air New Zealand’ kallar för ”Sky Couch”. Här förvandlar man tre ganska vanliga economysäten till en sammanhängande säng. Konceptet finns på bolagets Boeing 787 Dreamliner och Boeing 777-maskiner och man har haft ganska stor succé med konceptet sedan det kom 2011. Vi hoppas och tror fler bolag kommer tänka åt det här hållet.

  1. 3. LED-lys som påverkar kroppen

De flesta flygbolag har numera installerat speciella ljussystem på sina långdistansrutter. Förutom att skapa en behaglig stämning och bjuder upp till att blunda och slappna av hävdar tillverkarna av ljussystemen att tonerna i ljuset hjälper kroppens biologiska klocka att komma i rätt takt – eller i samma takt som de tidszoner man passerar. Effekten skulle vara mindre jetlag och mindre trötthet vid ankomst.

Airspace by Airbus

Airspace-ljus från Airbus

Photo: Airbus

Ljusen kan ställas in på över 16 miljoner sätt i de nya LED-systemen. Man kan skapa en varm atmosfär med gula och orange färgtoner eller en mer kall känsla av grått gryningsljus om det är det man vill. En av de mest populära inställningarna heter ”silver moonlight” och lyser upp kabinen som en månskensnatt. Systemen kan inställas efter när ditt flyg startar och åt vilket håll du flyger.

  1. 4. Sängkläder, madrasser och pyjamas

Även om det nog är stolens och/eller sängens kvalitet som är det viktigaste är det man har på sig när man ska sova också ganska viktigt. Även om du ”bara” ska övernatta på economy är mjuka kläder man kan röra sig i och varma strumpor ett bra tips. Men om vi går lite upp både i pris och komfort hittar vi god natt-paketet från Emirates (tyvärr inte tillgängligt för alla passagerare) som innehåller en fuktgivande pyjamas och lyxiga filtar – och produkter från Bulgari.

Emirates' Self-moisturising pyjamas

Emirates önskar god natt!

Foto: Emirates

Andra kreativa lösningar hittar vi hos andra flygbolag. Japan Airlines har en madrass med två sidor – en hård och en mjuk så att gästen får den liggkomfort som passar honom/henne bäst. Virgin Australia har madrasser som ger efter för dina konturer och din specifika kroppsvikt. United Airlines har arbetat hårt för att resande på bolagets business class (Polaris Class) ska sova gott med hjälp av speciella filtar, sköna täcken, olika stora kuddar efter vad som passar gästen bäst och förstås sköna tofflor och en trevlig pyjamas..

  1. 5. Temperatur och luftfuktighet

Vår kroppsklocka påverkas av hur varmt och fuktigt det är. Vem har inte dåsat till i den fuktiga och varma luften på balkongen en söndag eftermiddag? Lufthansa har tagit upp detta fakta och har installerat luftfuktare i kabinerna på sina nyare Airbus A380. Man ökar luftfuktigheten i kabinen i den period när de flesta vill vila eller sova till 25% och den svenska tillverkaren CTT Systems (från Nyköping) säger att systemet ”förbättrar sömnen, reducerar jetlag och fuktar passagerarnas hud och slemhinnor under flygresan”.

  1. 6. Brusreducerande hörlurar

En av de saker de flesta stör sig på ombord är ljud från andra passagerare. En baby som gråter två timmar i sträck eller de pratsamma kompisarna precis bakom dig kan vara svårt att göra något åt, men med ett par brusreducerande hörlurar kan din egen ljudbild se annorlunda ut. Vi rekommenderar att du köper ett par riktigt bra hörlurar som du alltid har med dig när du ska flyga. I de lite högre bokningsklasserna hos många bolag får du också ett par att använda under resan men det är inte alltid alla hörlurar passar alla öron – så köp dina egna.

Singapore Airlines offer noise-cancelling headphones

Singapore Airlines är ett av de bolag som erbjuder brusreducerande hörlurar

Foto: Singapore Airlines

  1. 7. In-flight meditation

Underhållningssystemen kan mycket mer numera än att bara visa filmer och tv-serier. Med det fokus på mentalt och fysiskt välbefinnande vi har just nu har många flygbolag börjat visa avslappnande innehåll med fokus på meditation och koncentration. Virgin var ett av de första bolagen. British Airways och Delta har också instruktionsfilmer som visar hur du kommer i kontakt med dig själv och slappnar av – och hur du sover bättre.

  1. 8. Måltider som passar dig

En annan ganska ny företeelse hos många flygbolag är möjligheten att själv bestämma när du vil äta dina måltider. Det gäller förstås bara i de högre bokningsklasserna men vi gillar tanken: genom att själv bestämma när middagen severas kan man själv reglera den rytm man vill att flygresan ska ha. Man behöver inte äta när flygbolaget tycker man ska göra det och man behöver inte sitta och hålla sig vaken bara för att inte missa en måltid. Här får du til sist några tips som kan hjälpa att sova gott på flygresan:

1. I ett par dagar före du ska flyga försök att lägga dig och gå upp på samma tidspunkter.

2. Solljus och motion är alltid bra, så en löprunda på lunchen före du ska flyga på kvällen är bra medicin.

3. Om du sitter i ett säte som inte kan fällas bakåt tag med en kudde. Trevligt och ger bättre komfort.

4. Tag av dina skor när du flyger. Varma strumpor eller stödstrumpor är bra.

5. Välj rätt plats i kabinen. Undvik platser nära toaletter eller baren.

6. Ät lätta måltider, drick inte för mycket alkohol, drick mycket vatten.

7. Njut av tiden i luften – stäng av mobilen och slå inte på wifi.

Vad funkar för dig? Vad är dina bästa tips för att sova gott när du flyger?