Vare sig det gäller vilken kaviar man serverar, vilken Michelinkock man har engagerat eller vilka årgångsviner man har köpt in: det är de små detaljerna som gör hela skillnaden.

Det pågår en upptrappning mellan flygbolagen vad gäller att kunna erbjuda dagens passagerare mer och bättre av det mesta. Det är nog inte för att de resande har blivit speciellt mycket mer krävande, men när ett flygbolag har skaffat sig en bar på första klass kommer nästa flygbolag med garanti att se till att få en ännu större bar. Eksempel på denna utveckling är att fler och fler flygbolag erbjuder avskilda sviter, möjlighet för att kunna ta en dusch under flygresan och annat som man normalt brukar förknippa med att bo på hotell.

Men även för de resande som inte har pengar till att beställa en egen svit har upplevelsen på första klass och business class förbättrats avsevärt de senaste åren. Stolarna blir bättre, måltiderna mer individuellt anpassade och man har förbättrat ergonomin i kabinerna avsevärt.

I den här artikeln tittar vi inte närmare på vad man äter i de här bokningsklasserna men vad man äter med och från. Det handlar om fint porslin och lyxiga bestick – små detaljer som för en del resenärer kan betyda en stor del av intrycket.

KLM's Business Class tableware by Marcel Wanders

Glas och tallrikar hos KLM Business Class designat av Marcel Wanders

 

KLM har alltid varit duktiga på att arbeta tillsammans med framträdande designers. Man har en tradition av att arbeta med inhemska talanger och just nu är det Marcel Wanders som ligger bakom bolagets eleganta glas och tallrikar.

Marc Newson's china for Qantas

Marc Newson har designat detta för Qantas

 

Resande på första klass hos Qantas har under ett antal år kunnat avnjuta sin måltid på eleganta tallrikar från australiske designern Marc Newson. Tallrikarna är väldigt enkla men har ett organiskt uttryck som låter maten stå i centrum.

EVA Air serves Noritake tableware

EVA Air använder tallrikar från Noritake

 

EVA Air är Taiwans näststörsta flygbolag och har ett mycket bra rykte för sina premiumprodukter. Här äter man lika bra som på en gourmetrestaurang och maten serveras på tallrikar från japanska firman Noritake.
Den japanska kejsarfamiljen äter  också på tallrikar från Noritake.

“miyabi” tableware also from Japan's Noritake

“Miyabi” heter denna servis från japanska Noritake

 

Emirates erbjuder sina premiumpassagerare lite olika tallrikar. Man använder huvudsakligen porslinstallrikar från engelska firmorna Royal Doulton och Robert Welch men om du flyger med bolaget från Dubai till Japan kommer du uppleva hur man försöker göra upplevelsen mer autentisk genom att servera läckerheterna på tallrikar från – också här – japanska Noritake. Den speciella sushiplatta du ser på bilden heter ”Miyabi” och är tillverkad speciellt för Emirates.

Nikko's First Class china

Elegant servering hos Etihad

 

Singapore Airlines har alltid varit duktiga på att erbjuda hög standard och det gäller även det porslin man använder som kommer från franska Givenchy.

Men när det gäller lyxigt porslin i luften är det nog ingen som slår Etihad på fingrarna. Om du bokar din flygresa i The Residence (du vet trerummaren med vardagsrum, sovrum och badrum) kommer din personliga butler att presentera din måltid delvis på tallrikar belagda med 24 karats guld. Man använder också porslin från japanska firman Nikko, bestick från designserien ”Royal Oak” från engelska Studio William och årgångsvinet dricker du från kristallglas som kommer från Vera Wangs samarbete med likaledes engelska Wedgwood – som har gjort glas, porslin och lergods sedan 1759. Kristallglasen används också på första klass och business class.

Marimekko's Finnish design for Business Class

Marimekko är förstås det som Finnair använder på Business Class

 

Finland har alltid varit synonymt med bra design och Finnair har förstås valt att samarbeta med Marimekko vad gäller det porslin man använder på business class.

Tableware designed by Jean-Marie Massaud

Jean-Marie Massaud står bakom detta – används hos Air France

 

Om du har beställt din resa med Air France i bokningsklassen La Première (första klass) eller på business kommer du kunna avnjuta din måltid på tallrikar designade av franska Jean-Marie Massaud – som för övrigt också har hjälpt till med hur kabinen ska se ut. Besticken är också franska och kommer från firman Christofle som har arbetat med smide, olika silverprodukter och mycket annat sedan man startade år 1830.

Först publicerad 2017