Årets test är över och det är dags att presentera de exakta resultaten. Expedia vann igen och det med stor marginal. Expedia är dock inte en perfekt resebyrå för en medveten resenär, de kan utveckla sig mycket än.
Vi hoppas övriga resebyråer i testet ska se det här som en utmaning att förbättra sig, både gentemot andra och sitt eget resultat inför nästa års test. Den tekniska möjligheten finns, visa att ni kan – det finns en grupp resenärer beredda att betala för att boka hos en bra resebyrå.
Här hittar du hela resultatet
Förklaring till tabellen
Testet är indelat i 6 kategorier där poäng givits enligt följande:
Pris: Sammanlagt pris för de 3 sträckorna har jämförts och prisskillnaden billigast-dyrast har delats in i femtedelar. Billigaste gruppen har fått 5 i betyg, de som ligger i näst billigaste femtedelen fick en 4, osv. Möjligt betyg 1-5.
Sökmöjligheter, Information, Grundservice och Övrigt: Varje punkt som resebyrån klarar av ger 1 poäng. Inom varje kategori har punkternas poäng multiplicerats med viktningen och delats med 20 för att få ett betyg 0-5. För att få högsta betyg måste samtliga punkter klaras av. Viktningen är gjord så, att vissa punkter inte ensamma kan påverka betyget.
Kundservice: Svarstid på 24h eller lägre ger 2 poäng, längre svarstid 1 poäng, inget svar 0 poäng.
Besvaras samtliga frågor ges 1 poäng, annars 0.
Finns ingen kortavgift ges 2 poäng, kortavgift lägre än 50 kr ger 1 poäng, högre kortavgift ger 0 poäng.
Ingen ombokningsavgift ger 2 poäng, 400 kr eller lägre ger 1 poäng, under 2000 kr eller okänd ombokningsavgift ger 0 poäng, högre avgift -1 poäng.
Ingen avbokningsavgift ger 2 poäng, 400 kr eller lägre ger 1 poäng, under 2000 kr eller okänd avbokningsavgift ger 0 poäng, högre avgift eller återbetalar ej ger -2 poäng.
Vad vill vi se?
De flesta resebyråer ligger på ungefär samma nivå prismässigt. Detta är inte optimalt enligt oss, istället vill vi se ett prisspann där det finns resebyråer som till ett högre pris erbjuder mer för oss som konsumenter. Vore det inte skönt med en resebyrå som hette något i stil med ”Expertflygaren” eller liknande och som hade högre priser men i gengäld super sökmöjligheter (tänk matrix.itasoftware.com med lite förbättringar) och service?
Ingen av resebyråerna klarar av att söka på en viss flygbolagsallians. Detta är något som inte borde ta många teknikertimmar att utveckla och sedan uppdatera varje kvartal. Likaså borde kabinklass vara en lätt sökparameter att implementera. På den positiva sidan klarar de flesta resebyråer av att söka på flygplatskoder.
Vidare borde det vara lätt att visa mer information på resultatsidan. Flygplanstyp och code-share borde vara en självklarhet men varför visar så få bokningklass och biljetteregler? Om resebyrån undanhåller den här informationen för att de tror att det kan förvirra konsumenten kan de istället implementera ett expertläge där denna information finns tillgänglig.
Att samtliga misslyckas ha en ordentlig prisspecifikation är otroligt dåligt, konsumenten ska få veta vart pengarna går – speciellt ifall man senare behöver avboka biljetten. Ett önskemål från vår sida är också större acceptans för Diners Club och American Express. Med dessa kort tjänar vi ofta poäng och får försäkringar.
Om testet
Vi vill understryka att vårt mål är inte att hitta en resebyrå som passar alla. Vårt mål är att utnämna Sveriges bästa internetresebyrå för den medvetne resenären. Kravprofilen för dessa två grupper är olika och således skulle betygen för en annan konsumentgrupp kunna se annorlunda ut.
Vidare vill vi poängtera att vi har manuellt undersökt 892 (36 x 22) punkter. Det är mycket troligt att allt i testet inte är korrekt. Vi uppskattar att våra läsare påpekar detta och hoppas kunna rätta till nästa år.
Det har gått nästan 4 år ny, ingen som har tid/lust/energi att göra en ny test?
Det går greit å finne et reisebyrå eller en søkemotor som Kayak for å søke på Allianse etc. Å søke og skille mellom flere billettklasser har jeg likevel til gode å finne noen som tilbyr. I tillegg savner jeg mulighet til å legge inn ønske om å sortere på korteste rute eller lengste rute i miles. Det jeg har sett er at man kan sortere på tid men ikke avstand.<br />
<br />
Ofte vet jeg at det går fly for eksempel via Cairo og Tokyo til en endelig destinasjon i Asia eller Stillehavet. Søkemotorene utelukker likevel slike alternativer og finner bare frem korteste vei gjennom Nord-Amerika.
Förra veckan hade jag kunnat betala en rejäl slant för hjälpen hos en bra<br />
resebyrå ! Hade jobbat m.h.a. ITA men lyckades tyvärr inte köpa önskade<br />
biljetter innan de tog slut. Det var dock till stor del självförvållat då jag<br />
borde varit mer välplanerad men det är inte alltid så lätt med fler viljor.<br />
Får bli en tur till TXL i.st.f. NYC under höstlovet..
På Travellink under "affärsresor" går det att söka resor under en viss flygbolagsallians.<br />
Jag tycker det fungerar utmärkt.
"Likaså borde kabinklass vara en lätt sökparameter att implementera."<br />
Jag har diskutterat detta med flera resebyråer och det är inte implementationen som är problemet, utan problem med kunders förväntan. En person kanske bokar busniess för att han vill ha mer benutrymme och hamnar på en SAS flight med samma benurymme som Economy. En annan kund kanske bokar Busniess för han vill ha en om och avbokningsbar biljett, och det visar sig att biljetten har begränsningar i hur den får avbokas. Så en kabinklassbiljett kan ej enbart säljas på namnet, utan måste säljas med komplett information, någon som flygbolaget självt är bäst på.