Internet ombord

Oavsett om du tillhör de som flyger i jobbet eller behöver ta med dig jobbet på semestern kan du säkert känna ett behov av att vara uppkopplad var du än är. Det kan ibland vara skönt att få se över viktiga mejl och dokument även under de veckorna då man är ledig, bara för att kolla att allt står rätt till när man inte är på kontoret. Flyger du mycket långdistans har du säkert också upplevt vilken utveckling de olika flygbolagens internetuppkoppling haft de senare åren. Wifi på planet var tidigare mest en bonus men det har idag blivit en vanligt förekommande tjänst på både långa och korta distanser. Man märker dock skillnad i både hastighet och stabilitet mellan flygbolagens olika internetuppkopplingar och behöver man tillgång till wifi under de timmar man flyger kan det vara bäst att läsa igenom ett par jämförelser innan man bokar. Det är inte bara jobbet som kräver uppkoppling, utan alla typer av människor kan behöva ha wifi på flyget.

Det finns många saker i vår vardag som kräver en internetuppkoppling. Vi har ett stort behov av uppkopplingen och många hävdar att de inte kan gå en hel dag utan att kolla sina sociala nätverk eller mejl. Som ett resultat av detta finns det nu inte många platser kvar i världen som inte har internetuppkoppling. Men hur är det med flygplan? Är det möjligt att surfa på nätet under långdistansflygningar? Svaret är ja, men denna service är inte alltid gratis. Det finns många flygbolag, så som JetBlue eller Turkish Airlines som erbjuder sina kunder möjlighet till gratis uppkoppling. Tack vare detta kan passagerarna hålla kontakten med omvärlden, läsa nyheter, kontrollera säkerheten i hemmet med hjälp av olika mobilappar och även betta på sina favoritfotbollslag. Tekniken för att leverera wifi till flygplan ser lite olika ut och just nu ligger JetBlue i framkant bland amerikanska flygbolag. De använder sig av satelliter för att leverera internetuppkoppling till sina plan, medan många bolag använder sig av antenner på marken för detta. Även om satelliterna är betydligt längre bort är bandbredden mycket bredare och idag väljer de flesta flygbolag att satsa på en satellituppkoppling med flera mottagare på varje plan.

De flesta av de stora bolagen har idag wifi ombord men det är inte alla som erbjuder uppkopplingen gratis. Emirates och även lågprisbolaget Norwegian tillhör de som ger alla passagerare möjligheten till gratis wifi. På Emirates flyg får du 20 Mbit fritt och betalar sedan 10 dollar för ytterligare 150 Mbit. Vill du ha ännu mer kostar 500 Mbit bara 15 dollar. Norwegians helt fria wifi är ännu bara tillgängligt inom Europa och ännu inte på långdistansflyg. Qatar, Etihad och Singapore Airlines har olika betalningsplaner på mellan 5-7 dollar per 10Mbit. Är du medlem i flygbolagens olika bonusprogram kan du i Business Class och First Class surfa obegränsat under hela flygningen och i Economy Class får du ofta ett förmånligare pris på surfpaketen. Flygbolagens priser och tillgänglighet varierar och ändras ständigt men som återkommande kund kan du köpa större paket som räcker längre.

Vare sig du betalar eller inte så är internetuppkopplingarna ombord på långdistansflyg ännu inte lika stabila som de du kan använda om du åker tåg eller båt. Tekniken har snabbt gått framåt och uppkopplingarna blir successivt stabilare men räkna inte med att kunna utföra tyngre uppgifter medan du flyger. När du reser i Business eller First Class är ni färre passagerare som använder samma nät, vilket ger en stabilare uppkoppling och snabbare hastighet. Oavsett i vilken stol du sitter kan du räkna med att läsa och skicka mejl, surfa samt kolla vädret men troligtvis inte ladda upp några tyngre filer eller hålla telefonkonferens. Detta är ännu en teknik under utveckling!