Hotellbeskrivning

Detta har sedan en tid varit mitt favorithotell i San Francisco. Det har ett bra centralt läge, framförallt vid besök på konferenser i Moscone som ligger tvärs över Tredje gatan. Hotellet ingår i kedjan W Hotels och Starwood, så medlemar i SPG åtnjuter vissa fördelar. Vidare, så är hotellet ett så kallat design hotell, med en del roliga detaljer, utan att bli över designat och opraktiskt. Det byggs om och renoveras löpande, så olika delar av bygganden har fått ny inredning och uppvisar en fin fräschör. Detaljer finns genomgående i hotellet, till och med hissen, med en diskret men tydlig signal, är utsmyckad med en 3D-bild och försedd med W:s signatur rumsdoft, det snare bidrar till en slags familjär hemkänsla.

Istället för Concierge i vanlig bemärkelse så har W så kallad ”Whatever, Whenever” service – du talar om vad du behöver och vill ha så ordnar de det! Visat sig att det fungerar riktigt bra. Tips på restauranger och bokningar går smidigt, och andra önskemål ombesörjs med snabbhet …

Läge och transport

Läget måste anges som centralt, även om South of Market är lite vid sidan om – dock, till det bättre. Avståndet till Union Square är inte stort. Det mesta ligger inom gångavstånd. Utbudet av restauranger i området kan anses gott. Precis jämte hotellet är San Francisco Museum of Modern Art beläget (SFMOMA), även om det vid just detta tillfälle var stängt för ombyggnad.

Transport från flygplatsen till hotellet sker nog lämpligast mha taxi (ca USD 40..50), om ni är fler än två personer så lönar det sig, annars rekomenderas en van, door-to-door service (USD 16 pp). Det går även att ta tunnelbanan, BART, men då blir det till att gå lite extra. Närmaste station är Montgomery eller 4:th St./Market St. Third St ligger precis mitt emellan.

Incheckning/Utcheckning, service och statusförmåner

Väl på plats så är incheckningen an smidig historia; det som tar längst tid är att finna lämpligt rum att uppgraderas till (!) som SPG-medlem, allt finns färdigt för utskrift. Nästa steg är bestämma sig för hur många nyckelkort som ska tryckas ut. Själv brukar jag vilja ha två, ett extra att ha med sig vid ett dopp i poolen eller lite workout i gymet.

Även vid incheckningen så finns det tre statusförmåner att välja på: gratis Internetanslutning, två fria drinkar i baren eller extra SPG-poäng. Brukar ta gratis Internet … visat sig värt mest för min del.

Uppgradeing av rummet brukar oftast bli till ett större, men längre ned i byggnaden. Finns inget störrre rum så bruakr det bli en uppflyttning til högre våningsplan. Som i mitt fall denna gång så var ett så kallat ”Cool Corner Room” det större alternativet, på 23:e våningen.

Rummet

Som sagt, rummet blev ett ”Cool Corner Room” – lite större och med utsikt mot staden eller Moscone. Denna gång blev det stan’ och The Bay Bridge. Rummet har som en liten hall innan själva rumemt öppnar sig med skrivbord, TV, minibar (munchie box), bokhylla med några böcker/tidningar, sitthörna, iPod/iPhone-dockningsstation, etc.

Sänget är ett eget kapitel – precis lagom mjuk och med fyra kuddar. Den är i det närmaste kvadratisk – ”King bed”.

I badrumemt finns det obligatoriska ”Sink side six pack” från Bliss, tillika Spa:t på fjärde våningen. Morogonrockar finns och ”The back up plan”, extra toarulle. Inredningen är sober, med ett konstverk ovanför toalettstolen. Duschen/badkaret har dubbla draperier.

Skrivbordet är välförestt: div. skrivmaterial, bokmärke, några vykort, laddstation för de flesta typer av elektroniska grejor, stilren lampa, extra eluttag bakom en liten skjutbar lucka telefon och en kontorsstol att sitta på.

Ovanför sängen och i taket ovanför sitthörnan finns det några roliga detaljer; moln utskurna i spegelglas. Överhuvudtaget finns det små roliga detaljer, en del med glimten i ögat, som sätter just den lite extra känslan – pricken över ‘i’.

När jag kom upp på rummet stod det redan en kaffemaskin på en bricka, det ingår normalt inte men om så önskas så är det bara att be om en så kommer den på momangen.

Mat, dryck och faciliteter

Hotellet har två barer och en restaurang. Det går också att få roomservice dygnet runt. Baren i lobbyn, The Living room, sererar också en reducerad meny från restaurangen.

The Living Room tenderar at bli rätt populärt tillhåll för både hotellgäster och lokalbefolkningen, särskilt mot veckoslutet. Med andra ord, stämningen är hög, det bjuds också på en DJ som ser till att musiken inte tar slut.

Restaurangen, Trace, hör till den lite högre gastronomiska skolan, med lokalt inspirerade rätter med en viss fransk touch. Vidare, hotellet har tio  bikupor på taket och honungen används i restaurangens kök. Som biodlare var jag tvungen att förhöra mig lite om bina och annat; det visade sig att det var restaurangchefen själv som skötte bina och det bjöds på ett smakprov av honungen.

Frukosten serveras i restaurangen och är á la carte. Beställs t.ex. ägg och bacon, så är portionerna väl tilltagna. Det går att få färskpressad morotsjuice och från andra frukter, t.ex. grapefrukt. Kul detalj på förmiddagen; det bjuds på gratis kaffe med pappmuggar ”to-go” (inte Take Away såsom i Sverige!) i baren strax utanför frukosten. inte världens bästa kaffe, men helt ok att ta med sig upp på rummet eller ut.

De flesta W har ett Blis- spa i anslutning, finns ett sådant (inte alla W som har det) så bokar jag gärna en behandling. Efter mycket promenerande på stan’, San Francisco inbjuder till att promenera, så tar jag gärna en så kallad ”Rubber Necking” för att mjuka upp rygg, axlar och nacke. Sedan är man redo för middag i restaurangen (rek. att boka).

Hotellet har haft en pool och jucuzzi under många år. Vid just denna vistelse så var både pool och gym stängt för ombyggnad. Poolen ska bli permanent borttagen. Detta tycker jag är synd i och med att det är få hotell i centrala San Francisico som kan skryta med en pool. Så, detta faktum drar numera ned betyget en aning.

För det företag som som är konferenssyget så finns det mötesrum och konferensmöjligheter.

Internetuppkoppling

Internetanslutningen ingick som SPG-guldmedlem. Den upplevdes som både snabb och stabil. Man får logga på och acceptera kostnaden som vanligt, men den dras av från räkningen och syns inte på notan vid utcheckningen.

Prisindikation

USD 245

Slutsats

Som nämndes i början så är detta ett av mina favorithotell. Bra läge, och så är det ett W! Vad är det som gör det så speciellt att bo på W? Jag har själv undrar mycket över detta och försökt formulera någon slags slutsats; det är trots allt något till mycket dyrare att bo på detta hotell än andra i närheten. Det går att att få ett rum under USD 200, men om det är en konferens som pågår så kan priset lika gärna hamna en bit över USD 500. Det är svårt att sätta fingret på vad som gör hela vistelsen så speciell, men i det ögonblick du sätter din fot innanför dörrarna så vet man att det här är något speciellt .. eller, som en kollega uttryckte det: ”Det var det roligaste hotellet jag bott på!”.

En intressant detalj med W är hur det sprids ut bland samtlig personal om ens preferenser och önskemål; det epostas, ropas på radio, etc. så samtliga jobbandes på hotellet kan tillgodose ”Whatever” du önskade, om det inte uppfylldes direkt på plats.

Men, det är just kanske detaljer med glimten i ögat, fräschören, den familjära känslan – det känns lite som att komma hem efter att ha bott här några gånger, servicen och uppmärksamheten från personal och så kanske lite av partykänsla varje dag i veckan; ursprungligen så riktade sig W till Jet Settet och så står tydlen W för ”Wow!” …