Bakgrund och introduktion

Flög San Francisco till Genève för skidåkning i Frankrike. Då jag vill åka så sent som möjligt på söndagen med snabb transport till Alperna, hade jag enbart  två flighter att välja på, United och Swiss. Tyvärr fanns inte awardplatser på Swiss när jag vill boka så det fick bli United. Businessawards är tyvärr svårt att få utanför Miles & More på San Francisco-Zürich, då sträckan är popular (den s.k Genentech-Roche skytteln). United hade inte heller några businessawards på just den här avgången.

Då jag ändå ville optimera möjligheterna till sömn köpte jag till Economy-extra för 100 dollar på Uniteds hemsida. Jag valde även säte 21H (gång) som på min flygning (777-200 United version 2) gjorde att jag inte hade någon framför mig.

På flygplatsen

Tursamt nog flög jag samma kväll som Superbowl spelades. Jag tog BART – tåget från stadskärnan till flygplatsen utan några incidenter. Ingen kö till incheckningen, väskan checkades in hela vägen och jag fick boardingkort för mitt flyg London – Genève. Säkerhetskontrollen var rörig men ingen kö.

Flighten var överbokad i business (förklarade bristen på award-säten) och gate-agenten försökte erbjuda 1500 dollar och en rad i ekonomiklass om någon frivilligt ville nedgradera.

Ombordstigning och första intryck

Flighten var högst halvfull i ekonomiklass sätet bredvid mig var tomt så det var lugnt och luftigt i ekonomiklass. För övrigt har united 3-3-3 i ekonomiklass i sina 777-200 v2. Då jag satt precis innan businesskabinen noterade jag att United kör 2-4-2 där! Något som måste vara irriterande för de som hamnar i de två mittensätena.

Just den här flighten var ekonomiklass helt klart att föredra. Uniteds premiun economy är annars inte mycket att hurra för, 5 cm extra benutrymme. Men på mer fulla flighter kan det ev vara värt pengarna. Jag är egentligen inte rätt person att bedöma detta p.g korta ben som har ”rätt” storlek för vanliga ekonomiklass-säten. Men har man långa lårben torde det göra skillnad.

Stolen och underhållningssystemet

Helt ok ekonomistol, filt, kudde och hörlurar fanns. Jag hade liten skärm p.g stol vid mittgången utan stol framför mig, ok utbud. Bra med ”vanlig” 3,5 mm plugg så man kan använda sitt eget headset.

Internet ombord

Kollade ej om det fanns.

Måltider och Service

God ekonomiklassmat, icke-alkoholhaltiga drycker ingick, trevlig kabinpersonal, resultatet från Superbowl meddelades en stund in i flygningen till blandad sorg och glädej.

Sömn

Sov helt ok, hade nackkudde med mig men man kunde även vika stolens nackstöd, vilket är ett plus. Lagom kabintemperatur.

Ankomst

Landade enligt tidtabell, 3 min kö till transfersäkerhetskontrollen.

Slutsats

United, Nordamerikas SAS, leverera exakt det man förväntar sig. Kan nog vara värt att betala för economy plus om man har långa lårben eller bara är storvuxen. För oss mer spensligt byggda eller där längden sitter ryggraden är det av mer tvivelaktigt värde. Bra bemötande av personal, helt ok mat och dryck.