Bakgrund och introduktion

Att flyga från Norden kräver många gånger ett byte. Det som kan vara störande kan samtidigt erbjuda möjligheter. Zürich som hub är ett bra val och första valet faller då på SWISS.
SWISS är ett av de få flygbolag som fortfarande erbjuder komplett service för Business Class resenärer med t.ex. varm mat på EU Domestic flyg (serverad på proslin såklart…) och mycket hög standard på långdistans.
SWISS är dessutom första hands val för min del. Zürich låg under barndomen runt hörnet, SWISS är barndomsminne helt enkelt!

På flygplatsen

Tel Aviv Ben Gurion Intl. Airport är ”handy” i storlek, ingen väg längre än 10 minuter. Allt är organiserad kring en rund ”plaza” med vattenspel, därifrån leder ett antal korridorer till de olika gate.
StarAlliance har ingen egen lounge, varken Business eller Gold Lounge, istället får man en voucher för DAN Lounge. Dock rekommenderas inte ett besök av DAN Lounge. Liten, jämt överfylld, hög ljudnivå, smaklös mat… det finns inget som talar för loungen.

Lounge: Dan Lounge, Tel Aviv Ben Gurion International (TLV), B3

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Ombordstigning var organiserad enligt StarAlliance mönstret: First, Business och status först, Economy därefter. Tyvärr fungerar det inte alltid så ”smooth” på ben Gurion flygplatsen och resultatet bli ofta en enda lång kö med alla på bryggan ner till flygplanet.
Däremot gör SWISS personalen ombord allt för att återställa lite ordning och välkomna oss i med drinkar och varma handduk. Kabinen är mycket stilig och ren, dock märks den höga åldern av SWISS A330/340-flottan. Samtidigt kommer kabinen uutbutas och uppgraderas under kommande åren. På plats fanns necessär, en highlight by itself so to speak! SWISS samarbetar med Victorinox, som gör de världskända Schweizer kniv. För ”hemresan mot Schweiz” finns det en ”tin box” som är verkligen exklusivt! Den kommer få samlarvärde, jag blev redan tillfrågad att sälja den… Watch out and mark my words!

Stolen och underhållningssystemet

SWISS har ett säreget system i Businessklass med olika rader. Jämna rader har 1-2-1 mönstret medan ojämna har 2-2-1. Detta innbär att det alltid finns två stolar i mitten (plats D och G) och det finns alltid en stol på höger sidan (plats K). Däremot finns alltså på vänster sidan antingen en stol (plats A) som kallas för ”tronsäte” på grund av dess extrabord och plats, eller så finns två stolar (plats A och B). Förutom tronsäten som finns på rad 2, 4, 6, 8, 10 och 12 rekommenderas egentligen plats K på grund att dessa erbjuda högsta nivån av privatsfär.

Stolarna är mycket bekväma och lätt att justera i dess position. SWISS har dessutom tre förprogrammerade postioner: Taxing, lounge och säng.  Massagefunktion finns likaså.

Underhållningssystem är på A330/340-flottan uråldrig med mycket små och gamla skärmar. Dock ska det sägas att innehållet såsom film och serier är absolut godtagbar och på nivå som Lufthansa eller SAS – inget att motsätta sig här!

Internet ombord

Internet finns, i motsatts till t.ex. SAS är det dock inte gratis. Lufthansagruppen som SWISS tillhör erbjuder olika lösningar såsom ett antal timmar eller 24-timmars pass som kan användas upp även på andra flygningar om datavolymen inte har förbrukats.

Måltider och Service

SWISS samarbetar på alla flygningar som startar i Schweiz med Michelin-star belönad kock Franck Reynard. SWISS fokuserar på det som man är bäst på och experimenterar inte. Detta innebär oherört smakrik mat som har sina grunder i schweizisk husmanskost med mycket bra tillbehör som alla kommer från olika kantoner i Schweiz. Det rekommenderas starkt att testa bla den schweiziska rödvon Belle E`toile från Provins. Underbart med att personalen går runt med Lindt-praliner efter måltiden!

Servicen kan omskrivas med SWISS egna ord: Swissness. Enkel med hjärtlig gästvänlighet utan att tränga på sig. Undern att man lägga märke till det kommer fram en meny, varm handduk, extra vatten, hämtas jackor och hjälp erbjuds att hitta ”hem” på paltsen. Personalen finns alltid tillgänglig och har verkligen koll på kabinen. Samtidigt känner man inte att man bli avbruten eller störd under flygningen.

Sömn

Stolen kan lätt omvandlas till en 2m lång säng. Till det finns bra kudde och täcke dock ingen extra matras. Samtidigt är sängen bekväm nog att det inte behövs en sådan. En synpunkts finns: för den med stora fötter finns lite plats för fötterna längs fram när man ligger ner.
En extra är tystheten i SWISS Business kabinen. Även ljudet från båda turbiner dränger in endast dämpad och möjliggör lugnare miljö och sömn utan öronproppar.

Ankomst

Zürich är en bra flygplats att byta. Sällan finns långa köar framför passkontroll och security. SWISS håller dessutom tidtabell och i god tid är man ute i vimmel av termainalen och kan leta sig till utgången eller en trevlig lounge om man ska vidare något senare under dagen.

Slutsats

Swissness är SWISS eget ord för att beskriva blandningen av hög service med den schweiziska gästvänlighet i all dess enkelhet och hjärtlighet. Kan man borde man flyga med SWISS.