Bakgrund och introduktion

Jag hade en business-biljett bokad till NBO men valde att uppgradera någon dag innan med mina Senator-vouchers som man får när man når den statusen inom Miles & More. Jag har tidigare testat Swiss First, men då den äldre stolen och då på en flygning från Sao Paulo till Zürich. På grund av begränsat med morgonanslutningar till Zürich hade jag övernattning – och kunde sova lagom länge då planet gick strax efter 9 på morgonen. Bodde på Mövenpick någon kilometer från flygplatsen, ett mycket trevligt hotell.

På flygplatsen

Då jag hade tillgång till förstaklassloungen valde jag att komma till flygplatsen i god tid. Incheckning och säkerhetskontroll gick som alltid smidigt i Zürich. Zürich flygplats är i mitt tycke en av de bästa, särskilt avseende transfer mellan intercont. och europaflyg. Lustigast är den ko som råmar ur högtalarna mitt under den korta tågresan – något som alltid får många att avfyra ett leende oavsett tidpunkt på dygnet. Transfer avklaras ledigt på 30 minuter och på 20 om man tar det långa benet före.

F-loungen var ganska tom när jag kom dit runt 7.30. Jag valde att sätta mig vid frukostdelen och beställde in bacon och ägg, och självklart kaffe och juice. Utbudet var digert men vis av erfarenhet valde jag att spara visst utrymme i magen till dagens fortsatta matorgier.

I lagom tid till avgång blev jag upphämtad och fick åka bil till flygplanet. Tyvärr inget ko-ljud men i övrigt ett smidigt sätt att ta sig mellan terminalerna.

Lounge:

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Jag satt på plats 2A och blev vänligt bemött vid ankomst. Jag var nästan först ombord och hade möjligen kunnat spendera mer tid i loungen. När dörrarna stängdes var vi 4 personer som skulle flyga mot Nairobi/Dar es-Salaam. Denna flight gör ett kort uppehåll i Nairobi för att därefter fortsätta, och omvänt på hemresan.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen och underhållningssystemet var onekligen till belåtenhet. Jag flyger ofta business-class med Swiss och tycker de har ett av de bästa uppläggen inom Star Alliance, men självklart är upplevelsen i F ytterligare några steg uppåt – särskilt avseende mat och service. Man blir helt enkelt mer ompysslad och snuddar då och då vid tanken ”hur ska jag stå ut i business nästa gång?”. Utbudet av filmer kändes uppdaterat och jag valde någon action där halva min uppmärksamhet riktades mot filmen och resten mot mat och dryck.

Måltider och Service

Som synes på bifogade bilder var det ett digert utbud av mat och dryck – ett bra sätt att starta en arbetsvecka. Upplägget med champagne en måndag klockan 09 känns onekligen som en kombination av AA-varning och en-perfekt-start-på-veckan.

Inte långt efter start påbörjades serveringen. Jag hade gärna väntat ytterligare någon timme, särskilt då man kan utgå från att de flesta ätit i F-loungen och annars på hotellet – nåväl, man kan inte få allt. Jag bad dock att få skjuta på min servering en halvtimma, något de inte hade några problem med.

Servering, upplägg, mat och dryck – därom finns inget att erinra. Utomordentligt gott och uppmärksamt och i ett lagom tempo. Jag väljer ofta fisk till huvudrätt om möjligt, men denna gång såg köttet så gott ut att jag inte kunde motstå – och valet visade sig vara bra. Kanske är det den tunna luften som gör köttet mört? Kanske var det skumpan jag druckit innan? Kanske var det tanken på stackarna bak i business-class som gjorde att allt smakade godare?

Jag är en ost-älskare och blev glad när detta fanns innan efterrätten – så glad att jag glömde ta några foton på denna efterrätt. Dock hade jag önskat att de kom tillbaka och frågade om man ville testa någon mer ost, eller för den delen få en bit till av någon man tyckte var extra god.

Sömn

Efter måltid och film var det dags för lite sömn. Jag valde att behålla stolen obäddad då det kändes som onödigt arbete. Enda minuset skulle jag vilja säga var att vi inte fick någon pyjamas på denna dagflygning, jag hade gärna tagit av mig skjortan inför sovstunden. Några veckor senare flög jag First med Lufthansa och de bjöd på en pyjamas även dagtid.

Ankomst

Punktlig ankomst enligt tidtabell i Nairobi. Swiss har sällan (aldrig?) gate i Nairobi vilket gör busstur nödvändig. En vänlig kvinna mötte mig vid trappen med namnskylt och följde mig genom passkontroll och ut till väntande bil. För oss som köpte visum vid ankomst var det en separat kö för detta.

Slutsats

En smidig och trevlig flygning till Kenya. Swiss är alltid korrekta och prydliga, utan att möjligen bjuda på det lilla extra – precis så jag vill ha det.