Bakgrund och introduktion

Resan var en helt vanlig semesterweekend till Dubai med Emirates nyöppnade linje ARN-DXB.

På flygplatsen

Allting gick väldigt smidigt på flygplatsen. I incheckningshallen fanns som vanligt en Economy-kö och en Business/First Class. En Emiratesanställd fanns tillgänglig för att visa oss vägen till Business/First Class-kön där vi blev väldigt bra bemötta. När vi fick våra biljetter upptäckte vi att vi blivit flyttade en rad bakåt men personalen skötte detta väldigt professionellt och ändrade tillbaka det.

Vid säkerhetskontrollen fick vi gå genom Fast Track pga Business Class-biljetterna och detta gick väldigt smidigt och snabbt.

Menzies Executive Lounge i F-piren är väldigt ljus och tyst, mycket skönt. Inredningen är väldigt orientalisk med sidenkuddar i lila- orangea toner och bekväma soffor. När vi var där vid 11-tiden serverades det två sorters smörgåsar, chips, vin/öl och våfflor att grädda själv.

Lounge:

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Vid gaten var det också uppdelat med två köer, en för Economy och en för Business/First Class resenärer. Väl inne vid gateområdet (detta var avskilt från resten av F-piren med hjälp av glasväggar) fick vi möjlighet att gå ombord före alla andra vilket var skönt då vi slapp köa inne i gaten.

Intrycket av kabinen var att det var en väldigt ljus och luftig kabin, jämfört med till exempel SAS Business Class (A340). Kabinpersonalen var mycket trevliga och följde med oss till våra platser där de förklarade alla funktionerna i stolen, skärmen etc. Efter det erbjöds vi champagne eller juice (Veuve Cliquote Yellow Label).

Stolen och underhållningssystemet

Stolen var mycket bekväm och gick att fälla ner till ett nästintill helt platt läge. Förutom tre förinställda lägen (takeoff/landing, semi recline, full flat) fanns det även möjlighet att ställa in olika program för 10-punktsmassage. Underhållningssystemet ICE erbjuder 1500 olika serieavsnitt och filmer vilket gör att man verkligen inte blir uttråkad, utöver detta fanns även olika spel. Det fanns även möjlighet att via USB koppla in sin egen mobil etc för att lyssna eller titta på eget material. Kvalitén var överlag mycket bra, det som jag kan känna var negativt var att surfplattan som användes för att sköta skärmen (om man inte ville sträcka sig fram) ibland kunde vara lite seg. Möjligheten att ringa till andra säten ombord med den inbyggda telefonen (som även fungerade som fjärrkontroll, utöver surfplattan) fungerade men ljudet var av mycket låg kvalitet.

Internet ombord

Internet fanns på planet men jag testade det ej.

Måltider och Service

Vid presentationen av sätet etc fick vi en vinmeny samt en matmeny av vår flygvärdinna Jessica. Det fanns 1 champagne, 2 röda och 2 vita viner, samt ett portvin. Barutbudet däremot var väldigt välsorterat och utförligt 4 olika whiskeysorter, 1 30-årig cognac samt olika sortes cocktails, likörer, vodka, rom och gin.

Till lunch fanns det olika alternativ:

Förrätter
+ Gravad lax/Varmrökt lax och sill med löjrom och räkor på pumpernickel
+ Rökt ankbröst på asiatiskinspirerad sallad med honung- och chilisås samt tomatmousse
+ En krämig soppa på Porcini/kantareller och creme fraiche.

Varmrätter
+ Skandinavisk skaldjursragu på torsk, pilgrimsmusslor och räkor med dillslungad potatis och spenat.
+ Kycklingkebab med granatäpplen, basmatiris och grillad aubergine.
+ Pistage- och mandelpanerad lammfilé med löksås och örtrostad potatis samt sautérade ärtor och porcini.

Efterätt
+ Citrontarte med vaniljkräm
+ Vaniljmousse på en kanel och digestivebotten toppat med vilda bär.
+ Ostbricka (en variation av 6 olika ostsorter)
+ Färska frukter (en variation av färskskivade frukter)

Denna resa var en födelsedagspresent, något som kabinpersonalen fått reda på, vilket gjorde att de mitt under flygningen kom ut i kabinen med en desserttallrik som de skrivit ”Happy Birthday” på samt ett födelsedagskort som hela personalen inkl piloterna skrivit under med personliga hälsningar. Det är såna här saker som gör att man tycker om ett flygbolag, personalen tar egna initiativ och är trevliga utöver de tjänster som de ”måste” erbjuda.

 

Sömn

Sätet var mycket bekvämt att sova i, trots att sätet inte var ett ”full flat” gick det mycket bra att slappna av. Det fanns ingen känsla av att man lutade eller höll på att glida ner som till exempel i SAS Business Class-säten. När vi ville vila fick vi en ordentlig kudde med bomullsörngott och en stor och skön filt.

Ankomst

Flyget landade 45 minuter före utsatt tid vilken också var skönt. Under flygningen fick vi en lapp för Fast Track vid passkontrollen vilket gjorde allt mycket smidigt. PÅ Dubai Intl känns det som att ”priority”-taggarna på bagaget faktiskt spelar roll då vårt bagage kom som nr 2.

Slutsats

Jag kan starkt rekommendera alla till att flyga Business Class med Emirates Boeing 777-300ER på sträckan ARN-DXB. Väldigt skönt att flyga i ett stort och rymligt plan till skillnad från Norwegian som traffikerar samma sträcka med en 737-800.