Bakgrund och introduktion

Anledningen till resan var att min morbror skulle gifta sig i Toronto. Därav var det lättast att flyga ARN-CPH-EWR-YYZ). Resan CPH-EWR skedde med en A340-300.

På flygplatsen

Då vi kom med ett flyg från ARN-CPH med god tidsmarginal hann vi med drygt 1 och en halv timme i SAS Gold Lounge. Som vanligt fanns det vin, öl, olika sorters läsk och andra drycker samt en variation av kallskuret och andra tilltugg. Utbudet av olika tidningar är alltid lika stort och det finns både internationella och lokala tidningar. Loungen är stor och rymlig, mycket stilren, ljus och luftig.

Innan vi kunde boarda var vi tvungna att gå igenom en passkontroll och säkerhetskontroll för att komma ut till gaten och vårt A343.

 

 

Lounge:

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Då vi reste i Business Class fick vi priority boarding vilket var skönt. Att vi boardade genom L2 gjorde också att vi slapp människor som trängdes i mittgångarna för att trycka in sitt handbagage i ”overhead compartments”.

Jag tycker alltid att SAS har haft rätt mörka och tråkiga kabiner. Mycket av det beror nog på det mörka tyget de använder till sina säten. Dock var personalen mycket trevlig och visade oss till våra säten. Därefter blev vi erbjudna champagne eller juice innan avgång. 

Stolen och underhållningssystemet

Då detta var ett tag sedan var sätena inte lika avancerade som idag. De kunde lutas till 170 graders vinkel och hade en telefonliknande kontroll för att styra in-flight systemet. Utbudet var mycket bra och det fanns flertalet nysläppta filmer att välja mellan. Kvaliteten var överlag mycket bra.

Måltider och Service

Direkt efter att vi lyft fick vi en meny att titta igenom innan personalen kom ut och frågade vad vi önskade. Jag kommer inte riktigt ihåg vad som serverades men jag vet att vi fick trerätters middag en dryg timme in i flygningen. Serveringen var smidigt och maten god. Vi serverades olika sorters bröd från en korg och erbjöds mer dryck med jämna mellanrum. Personalen var mycket trevlig och alltid ett leende på läpparna

Sömn

Till skillnad från många andra flygbolag kändes SAS säten verkligen som att det bara var 170 grader. Man gled lätt ner och de var dessutom rätt smala vilket gjorde att det inte var en särskilt bekväm stol att sova ordentligt i. Att däremot vila och titta på film gick mycket bra men just att sova och vrida på sig var svårt.

Ankomst

Efter landning var det mycket lätt att stiga av då vi fick priority och economypassagerarna fick vänta till alla ur främre kabinen gått av. Passkontrollen däremot tog mycket tid, vi fick ingen priority pass till den vilket gjorde att alla fick trängas i med passagerare från andra flyg. Den här delen tog säkert 45+ min.

Slutsats

Då detta var ett tag sen är omdömet om sätena etc inte lika aktuell på samtliga plan i SAS-flottan. Personalen däremot har säkert samma riktlinjer och dem kan jag starkt rekommendera. Kul dessutom att SAS försöker ha personal från samtliga Skandinaviska länder under sina flygningar. Maten var bra och nöjesutbudet likaså.