Hotellbeskrivning

Under en jobbresa till Rumänien valde jag att bo på Radisson Blu Bucharest, ett val som jag verkligen inte ångrar. Hotellet byggdes 1977 men återinvigdes den 18 september 2008, efter en omfattande renovering på 70 miljoner euro. Radisson Blu Bucharest är det största femstjärniga hotellet i Rumänien.

Hotellet var riktigt bra och var väldigt komplett i sitt utbud och i sina faciliteter. Totalt har hotellet över 700 rum, men som jag förstod det var det uppdelat i två olika byggnader. En byggnad som var hotellrum och en byggnad som var mer apartments. Även att hotellet var så stort så upplevde jag aldrig att det var mycket folk. Nu var det nog lågsäsong i Juli när jag hade förmånen att vara besöka hotellet, men på kvällarna i baren så var det kanske bara en handfull personer där, vilket känns lite lite med det antal rum. Läget är mitt i city och det kändes lite oväntat att det skulle vara ett stort poolområde på innergården. Pooloområdet var väldigt fräscht och bidrog till att skapa en lite mer soft stämning över hotellet så många var lite enklare klädda.

Läge och transport

Hotellet låg väldigt centralt  på en av de större trafiklederna i Bukarest, Calea Victoriei, så det var gångavstånd till stadskärnan, många restauranger och även den gamla delen av Bukarest stad. Jag kom med flyget till Henri Coandâ International Airport (OTP) och hade genom hotellets försorg beställt transport som väntade i ankomsthallen. Det var en trevlig man i kostym och han hade en ny svart Mercedes E-klass. Transporten kostade 200 RON vilket är cirka 400kr. På hemresan tog jag en taxi från hotellet till flygplasten som bokades via hotellets reception. Det var en gammal Dacia Logan och den resan kostade ca 30 RON dvs ca 60kr.

Taxi i Rumänien är väldigt billigt, det ska kosta cirka 2-3kr per km att åka. Dock så har många taxiåkare fifflat med sina taxametrar, så boka alltid taxi via hotell / restauranger om det är möjligt får att få en seriös åkare.

Incheckning/Utcheckning, service och statusförmåner

Incheckningen avklarades efter en del diskussioner, jag hade bokat ett vanligt standardrum men hade planen att uppgradera rummet till ett modell större. Jag hade bokat en e-standby upgrade för en viss typ av rum som receptionisten avrådde mig ifrån att ta. Det rummet jag hade önskat var en apartment i två plan, men han rekommenderade en svit istället. Diskussionen uppstod sedan i att det var ganska dyrt att uppgradera med de priserna som publicerades genom e-standby och nu när det var ett annat rum än det som var önskat så var det en annan prislista som var ännu högre. Till slut så kom vi överens och det blev en One Bedroom Suite, Sviten gav lite mer svängrum och även access till hotellet lounge. Jag är guldmedlem hos Radisson men kan inte komma på om det gav några extra förmåner.

Rummet

Rummet var riktigt stort, trevligt och representativt, här trivdes jag verkligen! Det var superfräscht och det märktes att hotellet var tämligen nyrenoverat. Att hotellet håller hög kvalité märktes i materialvalen, bland annat marmorgolv i badrummet. Sovrummet hade en stor, skön säng och jag uppskattade de många lamporna för att få en bra belysning. Smidigt att alla lampor gick att justera vid sängen, tyvärr saknade jag ett eluttag för laddning av mobiltelefonen. Sovrummet hade många garderober och en TV. Det var rejäla textilier som gjorde att rummet blev totalt mörkt när man drog för dem. Det stora rummet hade ett bord med fyra stolar som lämpade sig för middag eller möte. Det fanns även en arbetsplats med ett rejält skrivbord. I andra änden av rummet var det som en sällskaps del med två stora soffor ställda mot varandra. Här fanns det även en TV samt en Nespressomaskin. Jag skulle uppskatta rummets yta till drygt 60 kvm.

Mat, dryck och faciliteter

Hotellet har 4 restauranger, 3 barer samt en Lounge.  Jag åt frukost 3 gånger i den stora frukostmatsalen och en gång i loungen. Utbudet av frukosttillbehör var helt enormt. Här fanns verkligen allt man kunde önska sig mer därtill. Servicen var uppmärksam och det var gott om servitörer som hjälpte till om något saknades. I loungen var det en väldigt lugn och skön atmosfär men lite enklare frukostutbud, och andra sidan serverades det där mousserande vin, så det är bara att välja vad man är sugen på.

Loungen hade även öppet på kvällen och serverade då alkoholhaltiga drycker och lättare tilltugg.

Två av barerna var öppna under vistelsen, Blå Lounge Bar, och poolbaren. Dark Blå bar var stängd men den såg riktigt mysig ut. Den var inredd som ett engelskt bibliotek med lite dämpad belysning och stora skinnfåtöljer. Jag kikade in även att det var stängt och noterade av doften att döma att det var tillåtet att röka cigarrer där.

Blå Lounge bar var placerad mitt i hotellet och under den ljushall som sträckte sig upp genom hotellets våningar. En liten cool detalj var att under barstolarna fanns det ett glasgolv med vatten och jetmotorer som sprutade vatten. Det såg väldigt häftigt ut på kvällen när det var upplyst underifrån. Baren hade ett imponerande utbud av dricka. Här fanns många olika spritsorter bland annat whiskey och rom, och även lite mer exklusiva sorter som bland annat Johnnie Walker Blue Label samt Zacapa XO. Poolbaren hade lite enklare utbud men de blandade även drinkar och på kvällen när det var fotbolls VM fanns det flertalet TV-apparater uppställda. Prisläget var säkert med Rumänska mått väldigt högt i baren men med Svenska mått kändes det väldigt prisvärt. En Heineken på flaska gick på cirka 25kr och en Mojito cirka 60kr.

Hotellet hade ett härligt poolområde med en stor uppvärmd pool, samt en stor jacuzzi. Jacuzzin hade lite olika områden där det var olika typer av vattenstrålar som masserade. Det fanns även i direkt närhet till poolområdet en inomhusbassäng på 25m och ett fullutrustat gym. Gymmet tillhörde kedjan World Class och det användes även av andra som inte bodde på hotellet. Det fanns även ett konferenscenter på hotellet och det märktes att hotellet var populärt även ur denna aspekt. Under vistelsen var det både ett bröllop samt under en kväll hade något företag hyrt delar av poolområdet. Precis utanför entrén till hotellet finns ett casino.

Internetuppkoppling

Internet är trådlöst och gratis.

Prisindikation

2700 SEK

Slutsats

Hotellet är en pärla och håller en riktigt bra nivå rakt igenom. Servicenivån hos personalen är hög och hotellet är nyrenoverat med exklusiva materialval och har en modern och tilltalande design. Poolområdet lyfter hotellet ytterligare och gör att man skulle kunna åka hit nästan enbart för att bo bra och relaxa. Hela hotellet är välskött och jag kan inte komma på något som jag var missnöjd med. Jag kan verkligen rekommendera hotellet till andra och även om jag inte är intresserad av att åka tillbaka till Rumänien så skulle jag gärna komma tillbaka till hotellet.