Bakgrund och introduktion

Bokade business på Qatars 2-4-1 kampanj till Bangkok, 21912:- för två pers gjorde att vi valde  lite flärd med vad som ju dessutom ska vara världens bästa businessclass

På flygplatsen

Saknar att Qatar inte har fast track på Arlanda, det känns inte så premium. Rök ihop med en Securitasvakt i securityn om mitt handbagage, har en Tumi med flap-fack för PC som är godkänd, har gått genom securityn på T5 minst 50 ggr med den utan problem men inte idag…

Tröstade mig med ett inköp av en flaska Balvenie 30.

Menzies Executive var ok, knappt. Mest förvånande är den otroligt tråkiga utsikten mot parkeringen. Inget vidare tilltugg fanns det heller.

Lounge:

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Embarkeringen fungerade väldigt smärtfritt. Snabbt och smidigt. Väl ombord så slogs jag av rymdkänslan som kabinen ger, loungeområdet vid toaletterna är förvånansvärt rymligt. Vi slog till på Champagne före avgång, stolarna var förpreppade med necessär för det kön på pax som skulle sitta i stolen. Matbeställningen togs före pushback.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen är väldigt trevlig, även IFE-skärmen som är på 15″ hör till det bästa jag flugit med. Dock blir man lite isolerad iom fiskbenslayouten i mittraden. Kanon om man reser ensam men åker man som par så blir det lite ensamt om man säger. Blev förvånad över att Qatar inte erbjuder någon kamera framåt/nedåt alls. Utbudet på film kan jag inte klaga på, det fanns så det räckte och blev över. Noice-cancel lurar tillhandahålls.

Internet ombord

Fanns men testades inte.

Måltider och Service

Maten var helt ok, jag har dock personligen svårt för det Arabiska köket vilket gör att jag blir lite begränsad i mitt urval. Kan inte säga att maten var bättre än på SAS tex. Fler rätter ja men inte bättre. Kabinpersonalen var korrekt, bjöd inte på sig själva och uppfattades som lite stel.

Sömn

Det här var min första bekantskap med en lie flat stol, mycket trevligt! Inga anmärkningar här.

Ankomst

Vi ankom Doha 15 min tidigt, första gången jag lämnat ett plan i den här storleksklassen genom den främre dörren. Väl på plattan så kom besvikelse no1, Qatars ”premiumbussar” antar att det var premium att nästan halva businesskabinen fick en sitttplats? I deras Eco-bussar finns inga säten. Markresan på Daoha till terminalen  är som en transfer i Turkiet.. evighetslåååång..

Premiumterminalen var inget att skryta över heller, mycket besviken på den.

Slutsats

Mitt slutomdöme är att Qatar har en väldigt fin hårdvara i sin 787 men att Doha som flygplats och premiumterminalen tar ner känslan avsevärt. Sedan gnager ju debatten om Qatars personalhantering i bakhuvudet.

Mitt råd är att avvakta med resandet med Qatar åtminstone till deras nya flygplats och terminal blir klar åtminstone om du har en lång stopover.