Hotellbeskrivning

Som de flesta så kallade ‘resorter’ så ligger även Sheraton Full Moon Resort & SPA på en egen ö, Furanafushi. Två, för att vara korrekt, visade det sig. Resorten ligger mycket nära flygplatsen (MLE) och huvudstaden Malé i öriket, gästerna blir hämtade med en av hotellets egna båtar. Färden tar ca 15 .. 20 minuter. På själva resorten finns det som kan anses vara standard i Maldiverna, inklusive ett dykcenter och ett SPA. Servicenivån är hög, personalen är lätttillgänglig och svarar snabbt på frågor och önskemål. De är överlag mycket trevliga och berättar gärna om sitt hemland för oss besökare. Så gott som alla i personalen, oavsett deras proffession, hälsar vänligt och otvunget när man möts.

Ön som hotellet är förlagd till sköts minutiöst av, säkerligen flera, trädgårdsmästare. Ändå fås ett naturligt intryck av växtligheten och inte såsom de planteringar de verkligen är. Ön är lummig av allahanda växter och träd.

Efter att bott ett par gånger på en annan resort i en mycket högre prisklass så tenderar jag jämföra med denna. Tyvärr finns inte den i databasen, men det står att läsa mer om den på deras egen hemsida: http://www.constancehotels.com/en/hotels-resorts/maldives/moofushi/

 

Läge och transport

Sheraton Full Moon Resort & SPA är beläget, som nämnt tidigare, strax norr om flygplatsön. Gäster blir transporterade med båt, vars kostnad läggs på notan. För den som vill besöka huvudstaden så kan det enkelt ordnas, mot en kostnad.

På håll syns huvudstaden. Framåt kvällen tänds belysningen där och läget känns inte direkt avskilt. Dessutom ligger Sheraton nära in- och utflygningsleden för Ibrahim Nasr International (MLE). Även de sjöflygplan som har ärenden (transport av besökare) till och från resorter norrut passerar över Furanafushi.

I och med att transport sker med båt så finns inga uttalade begränsingar i bagage. För de som ska transporteras med sjöflygplan till sin destination får rakna med att begränsa sitt bagage till 20 kg, inklusive handbagage. Allt utöver det kostar extra och det finns en maxvikt på 30 kg för en väska. Dock, det bagage som ska tas till Sheraton bör väl inte vara för tungt och otympligt – det ska lyftas ombord och lastas av av någon…

 

Incheckning/Utcheckning, service och statusförmåner

Då resorten var fullbelagd gavs ingen uppgradering till nästa högre rumstyp, egen villa. Dock, SPG Gold förmånen, gratis WiFi, erhölls utan krux.

Incheckning görs i en speciell byggnad precis vid bryggan. Så, gästerna blir snabbt flyttade från båten och får svalkande iste och sitta under fläktarna. Byggnaden är också där man får vänta på sin avgång. Därefter sker transport med en liten golfbil. För den som inte är van vid värmen vid ankomst är det mycket tacksamt att slippa gå den dryga kilometern det är frågan om. Efter en kortare acklimatisering, så är det rättt behagligt att promenera på ön.

Receptionen ligger mitt på ön och är öppen 24h om dygnet att svara på frågor och olika önskemål.

Rummet

Rummet var enkelt och relativt sparsmakat men fullgott. Minibaren var ovanligt välförsedd. Det rum vi fick låg en trappa upp i ett av de hus som rymmer fyra rum vardera. Balkong med en torkställning för badhanddukar och badkläder. Baksidan, med balkongen, vetter mot en av stränderna, men denna skymdes av trädgården.

Badrumemt är helkaklat och relativt stort. Sängen, King Bed, även stor och precis lagomt mjuk. Bra för ryggen! Det är samma typ av säng som Sheraton har på övriga av sina hotell. Vattenkittel på plats så det går att göra te och kaffe. Några flaskor med gratis vatten som fylldes på var tacksamt. Tyvärr väsandes A/C:n, och den var svår att styra.

Som nämnts ovan så är ön lummig och det det märks att det finns ett djurliv. Ödlor kilar omkring och framåt kvällen kan man höra geckos som ropar till varandra med små kluckande läten. Flygande rävar (Pteropus) syns då och då men de ger inte ifrån sig några läten, förutom då de tagit ett träd i besittning och bråkar om bästa platserna. Dessa äter frukt, trots att de hör till familjen fladdermöss. Det finns ävern en del fåglar, hägrar syns ofta här och där på Maldiverna och är ganska orädda. En och annan anorektisk sothöna (fulica anorexic) dricker ofta från poolen. Tyvärr visade det sig att en fågel höll ”konsert” större delen av natten utanför vår balkong; ett klagande bilhornsliknande läte, den ”tutade” för oss från och med småtimmarna fram till gryningen. Det kan ha varit en grövre slangskrika (Oitris klaxom).

De övriga strandvillorna såg trevliga och har egen terass, med en lite kran för att spola av sanden från fötterna. Däremot verkade vattenvillorna inte lika trevliga, de är belägna på öns norra sida och det intryck vi fick var att de ligger mitt i ett korallrev med mycket sten – i och för sig trevligt, men en liten bit med sand är bra, annars finns ingenstans att sätta fötterna. Vidare, det verkade mycket strömt runt vattenvillorna, vilken inte gör det så värst badbart trots en liten stege ned i vattnet. Dock, solnedgången borde vara fantastisk från dessa villor!

 

Mat, dryck och faciliteter

Det finns sju restauranger och barer på resorten. Vi hann bara prova ett par i och med att vi stanande endast två nätter. Frukostbuffén serverades i bufférestaurange, Feast. Vi hann med att den thairestaurang hotellet har: Baan Thai. Vidare, Kakuni Hut, strandbaren och Sand Coast, tillika strandbar och restaurang till lunch. Över lag så håller maten hög klass, dock, i och med at vi inte hade bokat något ”all inklusive paket” så blir det småutlägg hela tiden – dessa läggs förstås på notan. Men, priserna på Maldiverna är höga och det är inte särskilt kul när sluträkningen ska regleras. Tidigare boenden på Constane Moofushi så har vi haft paketet för att inkludera all mat och dryck. Det har visats sig mycket mer praktiskt och behagligare, detta faktum med att ‘betala’ för varje liten grej tenderar annars att störa semestern.

Överlag är det trevligt att kunna äta lunch med tårna i sanden. Det går utmärkt att gå omkring barfotta, dock, det rekomemnderas at tha ett par flip-flops med sig för de restauranger som har servering inomhus eller har ett trädäck. Dessa trädäck kan bli mycket heta i solen!

Samma kväll vi ankom så var det maldivisk afton (Bodu beru) med buffé på stranden och obligatoriskt band med trummor – det bjöds maldivisk musik. Varje gäst som provade buffén, med lokala specialiteter, fick var sin sarong. Så vi kunde se riktigt ”maldiviska” ut! Varja rätt fick en beskrivning av personalen och hur den tillagats osv. Intressant och kul!

En av de stora behållningarna var att prova det SPA, Shine SPA; som finns. Detta SPA är beläget på en egen liten ö. För de som bokar en så kallad ”couples treatment” får en liten villa med två bäddar som vetter ut mot havet. Om vädret tillåter så öppnas helt enkelt gaveln och det blir en trevlig utsikt ut mot naturen och öppna havet. En Semester på Maldiverna bör inkludera en eller flera behandlingar! Du kommer verkligen snabbt in en semester ”mode” – SPA:t har en speciell anti-jetlag behandling som lämpligen genomförs dagen efter ankomst – efter den infinner sig ett behagligt välbefinnande.

Vi hann inte prova dykcentret eller snorkla i de rev som omger ön. De flesta resorter har ofta ett så kallat ”house reef” som de gärna stoltserar med. Sheraton är inget undantag utan de gick lätt att se på de kartor som finns.

På de flesra resorter finns ofta också en elelr flera butiker, Sheraton har två; en allmän med lite olika saker och en juvelerare. I den mer allmänna går det bland anant att köpa vykort och om du inte fick med dig solkräm så har de gott om sådan. Dock, priserna är drygt dubbelt så höga som hemma på de flesta artiklar. Bli inte förskräckt om de där snygga badbyxorna du skulle vilja ha kostar USD 190 eller mer..!. … alla priser anges i USD.

Det finns ett gym, men det hanns inte med denna gång. Som på andra resorter så går det att låna snorkelutrustning, mask och fenor, gratis.

Internetuppkoppling

Hyfsat snabb och gratis i och med SPG Gold.

Prisindikation

ca SEK 5500 (inkl. frukost för två)

Slutsats

Ett trevligt och i pris överkomlig lyxigt hotell/resort på Maldiverna. Många andra resorter kostar två eller fyra gånger så mycket. Hotellet är främst avsett för de besökare som är på semester eller smekmånad, men en och annan afffärsman skulle nog kunna tänka sig bo på detta hotell i och med närheten till huvudstaden. Dock, i just huvudstaden finns lämpligare hotell för den som reser i affärer och så slipper denne ta båten så fort det nalkas ett möte eller så.

För den som planerar att semestra på Sheraton Full Moon Resort & SPA rekommederas att försöka boka ett paket där all mat och dryck ingår. Denna rekommendation gäller för alla resorter i Maldiverna. I övrigt så behöver du inte packa med särskilt mycket, definitivt så behövs inga skor tas med. Dock, ta med dig många och stora minneskort, samt gärna en kamera som tål att vara under vatten; den verkliga naturupplevelsen på Maldiverna sker under ytan; passa på att snorkla (om du inte dyker) och titta på vackra (och inte så vackra!) fiskar. Se till att ha mycket solskyddsfaktor med dig och en del badkläder.