Bakgrund och introduktion

Är en van resenär, men reser mest privat. Är över lag förtjust i USA, och under perioden augusti 2019-juni 2019 blir det flera resor för att hälsa på tvillingsöner som är utbytesstudenter där. Har förmånen att ha fått Gold-status via en god vän som är Platinum, vilket passar utmärkt ett år som detta med många långresor.

Denna resa gick via ARN-OSL-EWR, då det var markant billigare då jag bokade. Använde några poäng för att uppgradera till SAS Plus, vilket är en stor fördel för mig och mina 192 cm.

Frågade om det fanns någon möjlighet att uppgradera till Business, och fick svaret att jag kunde köpa en plats för 2950 kr. Hmm… Beslutade att avstå.

På flygplatsen

Incheckning, säkerhetskontroll osv går ju galant med Gold-status. 🙂

På Arlanda testade jag både SAS Business- och SAS Gold-loungerna. Märkte ingen uppenbar skillnad, så jag frågade. Fick svaret att största skillnaden är att det finns sprit i Gold-loungen. Vid 7-8 på morgonen var det av begränsad glädje för min del, men det var färre personer i Gold-loungen. Helt OK frukost. Förvånansvärt bra gröt.

Lounge: SAS Lounge, Stockholm Arlanda (ARN), Terminal 5

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

När jag skulle gå igenom gaten i Oslo sa inte mitt boardingkort ”blipp” som alla andras. Det sa ”blöööp”. Mannen vid datorn började knappa som om hans liv hängde på det. Jag tittade roat på, och precis när han börjar att skriva på mitt boarding kort skojar jag med honom och säger att jag kan sitta i Business om det är problem med min plats i Plus. Då ser jag att han precis har strukit min plats och skrivit ”5F” på boardingkortet. Och så säger han ”Det tyckte jag också. God tur!”.

Vilken flax! Och jag som var på vippen att betala för uppgraderingen. 🙂

Väl ombord vad jag sist på plats i Business, eftersom jag kom med planet via Stockholm. Inget som helst problem att hinna med lite bubbel innan starten. SAS Business är inget annat än fantastiskt i mina ögon.

Stolen och underhållningssystemet

Min erfarenhet av business-stolar är väldigt begränsad, men jag tycker SAS-stolen är magisk. Lite svårbegriplig kontroll kanske, men efter ett tag kom jag under fund med hur jag kunde justera svankstödet och hårdheten etc.

Skärmen är stor, men så klart hade den kunnat vara ännu större. Utbudet denna gång var väl inte helt i min smak, men en dokumentär om Ted Kennedy var väldigt intressant. Jag pluggade in mina egna brusreducerande lurar, och ljudet var bra.

Internet ombord

Internetlinan fungerade utmärkt för att ta bilder och göra familjen avundsjuk. Inga som helst konstigheter att koppla upp sig, och det gick utmärkt.

Måltider och Service

Jag var väldigt positivt överraskad av maten. Min erfarenhet av business är som sagt begränsad, men laxen jag valde var bland den godaste lax jag har ätit. Över lag väldigt bra mat och trevlig service. Möjligen att glassen var lite trist, men jag var verkligen tvungen att fundera innan jag kom på något som inte var toppklass.

Provade att titta förbi ”baren” där det fanns allt från nudlar till små chokladbitar.

Sömn

Eftersom det var en dag-flygning blev det ingen sömn för min del. Men det går så klart att ligga raklång i stolen om man så önskar. Även med min längd så hade det gått utmärkt.

Ankomst

Väldigt smidigt att gå av först, och att hamna tidigt i kön till immigrations. Då tog det bara 1,5 timme att komma igenom immigrations. Det är något ironiskt att väskorna får ”priority” när samtliga väskor ändå står på golvet då bandet fyllts med nästa plans väskor… Men det är SAS så klart oskyldiga till. 🙂

Slutsats

SAS Business tycker jag är världsklass. Första gången jag landat efter en långflygning till USA och faktiskt känt mig helt pigg och fräsch. Nu hade jag världens tur att bli uppgraderad, men jag tycker nog att det är värt en hel del att faktiskt betala för den extra lyxen, komforten och servicen. Riskerar att bli dyrt framöver om jag vänjer mig vid den här nivån.