Bakgrund och introduktion

Hemresa från semester på Floridas västkust.

På flygplatsen

Korrekt incheckning av den Lufthansa-klädda personalen på ORL. Dock vägde det ena kollit 3 kg för mycket, medan det andra endast vägde 11 kg. De bad oss att lägga över 3 kg i andra kollit. Jag förstår att man är rädd om personalens ryggar, men lite löjligt då den totala vikten absolut inte överskreds. Vidare mot säkerhetskontroll, som i amerikansk stil tog runt en halvtimme. Sedan gjordes ett besök på Starbucks. ORL anser jag för övrigt vara en ganska trevlig flygplats, bättre än MIA.

Ombordstigning och första intryck

Ombordstigningen var rörig, alla passagerare stod i en enda klump. Så skulle det inte gå till på FRA. När vi steg in i den gamla Boeing 747-400 som tjänstgjorde möttes vi av en mycket trevlig purser, som hälsade oss välkomna och konstaterade att ”hela planet var fullt av svenskar, som skulle hem från semestern”. Flygplanet har några år på nacken, men interiören har fräschats upp något genom byte av samtliga stolar, från Business Class till Economy Class samt den nya Premium Economy Class. Det fanns mig veterligen ingen First Class-kabin på flighten.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen är okej, men jag upplever att stolen är bekvämare på A380. Den fungerar för en dagflygning, men på nattflygningar är premiumkabiner, eller möjligtvis A380-stolarna naturligtvis att föredra. Benutrymmet ligger på 31”, standard i Economy Class, och sätesbredden på 17,1”, en skillnad mot A380 där bredden är 18,2”.

En skärm var inbyggd i sätet framför med nytt Audio/Video-On-Demand-system och jag såg familjefilmen Inside out, faktiskt en bra film. Det fanns även ett universaluttag (kompatibelt med svenska kontakter) och ett USB-uttag vid sätet, uppskattat när man arbetar på datorn.

Internet ombord

Internetuppkoppling fanns på flygningen. Jag använde den på utresan. Hastigheten var okej, men inte superb, men det funkade gott och väl att arbeta med den hastigheten. Priset var 17 € för hela flygningen

Måltider och Service

Först delades en varm handduk ut, något som blir ovanligare i Economy Class, men som Lufthansa Group verkar hålla fast vid. Sedan serverades en varm måltid, ett val mellan vegetarisk pasta eller kött. Jag valde det förstnämnda som utgjordes av ravioli i tomatsås, vilken smakade helt okej. Det serverades med sallad och italiensk dressing, chokladkaka med grädde, samt en fralla med ost och smör.

Innan frukost delades ytterligare en varm handduk ut och till frukost serverades omelett med ugnsrostade grönsaker, fruktsallad samt bröd med ost och smör. Det var inte jätteroligt men gick ner. Jag tycker att maten var sämre på denna flygning än på LH i Economy överlag, dock upplever jag generellt att Lufthansas mat är bättre på flygningar från FRA/MUC än till.

Servicen var hjärtlig men korrekt, ett bra tillfälle att hålla skoltyskan igång!

Sömn

Sömnen blir aldrig speciellt bra i Economy Class, men jag lyckades ändå sova ett par timmar.

Ankomst

Punktlig ankomst till Frankfurts flygplats. Därefter en smidig passkontroll som utfördes av den tyska federala polisen. Disembarkeringen tog litet tid, men det var aldrig problem att hinna med anslutsflyget till CPH.

Slutsats

Lufthansa erbjuder fortfarande en Economy-produkt som står sig väl mot andra flygbolags. Jag anser dock att Boeing 747-400 har sett sina bästa år och föredrar att resa med A380, LH får också se till att trimma upp cateringen i USA, som håller en sämre klass än den tyska. Stort plus för servicen och bemötande som som vanligt var fantastisk!