Bakgrund och introduktion

Detta är hemresan från min rundresa i Asien påsken 2015. Nerresan med Lufthansa från Frankfurt i A380 var kaotisk (läs separat recension), något som dom senare kompenserade mig för. Hade det inte varit för denna väldigt trevliga och korrekta hemresa så hade jag nog inte flugit med LH igen. Lufthansas A340-600 verkar genomgå uppgraderingar just nu och München-crewet kändes betydligt erfarnare.

På flygplatsen

Hade checkat in väskan i city tidigare på dagen. Den service gör Hong kong till världens bästa flygplats tycker jag. Faktum är att de flesta flyg till Europa går sent på kvällen och man checkar ut på hotellet på förmiddagen gör ju att det blir några timmar att spendera i staden innan man beger sig ut till flygplatsen. Att då slippa släpa på väskan eller låsa in den i nån förvarning är guld värt! Tågen ut till flygplatsen är också utmärkta.

Väl på flygplatsen gled jag rakt igenom pass- och säkerhetskontrollen och ut i avgångshallen. Tiden från att jag gick av tåget tills att jag hade kunnat vara vid gaten uppskattade jag till 15 min, världsrekord! Strosade runt och försökte bränna mina sista Hong kong-dollar. Satt sedan vid gaten och laddade min mobil i väntan på boarding, då jag inte sett på Seat guru att det skulle finnas USB-uttag ombord. En väldigt upprörd kvinna vid gaten (oklart varför) gjorde spänningen lite stämd och påstigningen något försenad.

Ombordstigning och första intryck

Men väl ombord – vilken suprise! Planet hade bara några dagar på nacken efter uppgraderingen och var helfräscht. Jag är sedan tidigare stort fan av A340-600 pga 2-4-2 konfigurationen. Hamnade bredvid en vänlig tysk kille i samma ålder. Alltid trevligt med nice stolskamrat när man har fönsterplats och behöver ursäkta sig när man vill gå på toa. Toaletterna är en trappa ner i den här versionen av A340-600.

Stolen och underhållningssystemet

LH och SAS verkar installera samma typ av stol i economy. Sköna stolar med rejält med bakåtlut. Klara skärmar som snabbt hängde med i tryckningarna. Stort utbud av film. Jag såg Selma och njöt av upplevelsen.

Måltider och Service

Så perfekt! Man blir tilltalad som ”Mr Cedergren” redan vid drinkserveringen. Fick snacks, meny, dryck innan maten. Excellent god mat, antagligen Cathay som tillagar den åt LH i Hong kong. Känndes mer som Business är economy. Väldigt korrekt och trevlig service i rätt ordning, hur svårt ska det vara?

Såg personalen glida igenom planet med brickor med juice och vatten flera gånger. Hände inte på utflygningen till Singapore.

Frukost två timmar innan landning med yoghurt, äggröra, kaffe, påfyllning.

Sömn

Sov gott i mer än totalt 8 h tack vare den omhändertagande känslan. Ingen turbulens – återigen visar sig A340-600 vara stabilt och komfortabelt.

Ankomst

Pga konflikter i mellanöstern,Ukraina osv samt motvind så blev flygtiden något längre än normalt, men det spelade inte mig någon roll. Smidig ankomst till ett nästan tomt MUC tidig morgon. LH bjuder på gratis kaffe och dryck vid stationer överallt på MUC. Väldigt trevligt i väntan på mitt anslutningsflyg till Stockholm.

Slutsats

Utmärkt flygning! Länge sedan jag kände mig så väl omhändertagen ombord på ett flygplan. Enda negativa var väl tumultet med damen vid boardingen. LH verkar inte kunna hantera när det blir fel för vissa resenärer, vilket jag upplevde på nervägen och min Premium economy blev economy. Dom måste bli bättre på kundservice när det blir fel.