Bakgrund och introduktion

Hittade ett riktigt bra pris för en businessclass biljett för resan över till Kanada. Och då kan man ju inte missat chansen att prova. Dessutom så ingick ju extra bagage som vid bokningstillfället var bra då jag skulle ha med mig skidor. Dock visade det sig att Air Canada under vintern har bjudit på skidor över Atlanten.

På flygplatsen

Kom med anslutande Lufthansaflyg. Air Canada avgår från B-delen av terminalen vilket kanske inte var den fräschaste delen. Däremot så behövde jag inte passera någon säkerhetskontroll och passkontrollen var automatiserad så jag hade en hel del tid (trots kort mellanlandning) i Air Canadas lounge.

Lounge: Air Canada Maple Leaf Lounge, Frankfurt Am Main International (FRA)

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Som businessclass passagerare så fanns den en dedikerad kö så jag behövde inte vänta. Första intrycket var väl en liten sliten kabin och faktiskt lite trång. Dock så är den enkelrad på A330 på A-sidan så det är lite mer avskilt. Det bjöds på mousserat vin eller apelsinjuice innan start. Tror dock inte att det var champagne som de bjöd på, utan det kom fram först i luften. Tidningar erbjöds också. Besättningen kändes väldigt amerikansk i bemärkelsen att de pratade högt och brett. Hade trott att kanadensare var lite annorlunda, men det kanske beror på var i landet man kommer ifrån. Calgary är nog mer lik västra USA än kanadensiska östkusten.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen var i fish-bone utförande och fick att fälla helt flat. Den var skön, men det var lite tight om utrymmet på bredden (och jag är inte jättestor men kanske något bredaxlad). Nu kanske inte det störde så mycket, men jag vill minnas att i jämförelse med tex. Air France så känns det lite tightare. Sedan så är det ju avdelare mellan varje passagerare så det kan ju också göra det lite mindre, men också mer privat.

Underhållningen var helt ok. Tyvärr så verkar A330 ha ett äldre underhållningssystem, men det var inte så det var ett problem. Lite extra tryckade på skärmen för att få den att acceptera mitt var blev det nog.

Internet ombord

Inget internet.

Måltider och Service

Maten var helt ok. Nu kanske jag låter lite negativ, men det jag menar var att det smakade bra med lagom portion, men kanske inget wow. Påminde lite om SAS (även om jag tycker att SAS håller bra kvalité). På resan så blev det två matserveringar dels en första måltid med en förrätt och sedan val av 3 varmrätter. Beställningen av dessa togs av flygvärdinnan och delades sedan ut. Det verkade som att de med status på Air Canada fick välja först. Efter starten så fick vi drinkar (och champagne) och varma nötter. Det erböjds också påfyllning (om det nu var för att maten var långsam vet jag inte). Förrätten kom ut på bricka med dryck. När den var klar så erbjöds dryck igen och sedan kom de ut med varmrätten mer eller mindre en och en till varje passagerare. Slutligen erbjöds ost och kex med dryck och därefter efterrätt. Det fanns ett val av två efterrätter och om det fanns kvar när de serverat alla passagerare så kunde man få en av varje.

Serveringen sköttes effektiv och med bra bemötande. Kanske inte lika ”försiktigt” bemötande som hos asiatiska bolag utan mer korrekt och bestämt som hos ja, SAS…

Sömn

Blev tyvärr inte så mycket sömn för jag pratade en del med min granne. Men det var inget fel på stolen.

Ankomst

Flyget landade enl. tidtabell och kön till passkontrollen var inte lång eftersom vi kom som de första ut ur planet. Däremot så var det inte så många bås för kontrollanter, men Calgary kanske inte är något jättestor flygplats jämfört med övriga. Och så håller de på att bygga nytt och bygga om så det kan ha påverkat det hela. Det fanns dock ingen fast track, däremot så hade bagaget priority taggar och kom faktiskt bland de första på bandet.

Slutsats

Kan definitivt rekommendera Air Canada som alternativ över Atlanten. De är ungefär på samma nivå som SAS. Den lite bryska servicen är lite samma, men också något som i alla fall jag uppskattar och känner igen hemifrån. Maten är ungefär samma, möjligen inte fullt lika bra. Sätena är ett plus, även om det känns lite trångt. Det är dock helt klart bättre än andra nordamerikanska bolag.