Bakgrund och introduktion

Då jag sedan tidigare visste att det blir ganska lång väntetid i Åbo från att fortbildningskursen som jag skall på har avslutats, tills att fartyget till Åland avgår hade jag bestämt mig för att ta flyget hem istället. På detta vis så är man hemma 16:30 istället för 01:30 på natten.

På flygplatsen

Då jag ej ville missa för mycket och lämna kursen allt för tidigt så hade jag förbeställt en taxi som tog mig ut till flygplatsen. Jag anlände till flygplatsen ca. 40 minuter före avgång. Checkin på flygfältet sköttes av SAS personal, detta gick mycket smidigt då det inte fanns en enda person i kön förutom jag. Vis av tidigare resor med detta flygplan så checkar jag in mitt handbagage då det är väldigt trångt/tight med utrymmet ombord.
Säkerhetskontrollen gick smärtfritt den med då jag igen var ensam i kön. Efter säkerhetskontrollen så gick jag å köpte en öl och satte mig vid ett bord med utsikt över landningsbanan och läste lite. Tiden gick ganska fort, det kom lite flera som skulle med samma flyg och sedan var det dax för ombordstigning.

Ombordstigning och första intryck

Ombord stigningen var en ganska enkel procedur, efter biljettkontrollen gick man ner för en trappa och ut på plattan fram till flygplanet som stod parkerad en bit ut. Då vi steg ombord välkomnades vi av flygvärdinnan, inredningen på detta flygplan är väl ingen upplyftande historia men det fungerar bra för en flygning som detta (ca. 30 minuter). Kabin layouten är 1+2 i ungefär 10 – 13 rader skulle jag tro, iom att vi endast var 10 personer ombord så var det ingen direkt trängsel på denna flygning.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen fungerade för denna korta tur men är nog inget man skulle villa sitta i någon längre tid. Benutrymmet räckte precis till för mig (är lite över 1,80 m) men mycket längre skall man nog inte va före det kan börja bli trångt för benen.

Måltider och Service

Enligt meny bladet i stolsfickan så serveras det Frukostmeny, smörgåsar, snacks och tilltugg samt varma och kalla drycker under hela dagen. Något av detta såg jag dock inte av men iofs så försökte jag inte beställa något heller.
Flygvärdinnan var en gammal arbetskamrat som jag jobbade med för några år sedan på ett annat fartyg i rederiet jag jobbar åt så det blev att prata lite gamla minnen en stund.

Ankomst

Fastän vädret inte var det bästa vid avgången från Åbo samt under resan, regn å lite blåsigt, så anlände vi på tid i Mariehamn. Efter att vi landat så väntade vi kanske 2-3 minuter i terminalen fören bagaget kom.

Slutsats

En bekväm och enkel flygtur som definitivt var värd 550 SEK. Skall man flyga kortare sträckor så kan jag definitivt rekommendera Nextjet men börjar flygningen närma sig en timme så kanske jag skulle välja ett flygbolag med lite större flygplan.