Bakgrund och introduktion

Flög till Sydney via London och Abu Dhabi och hem via AbuDhabi och Belgrad. Passade på att buda på en uppgradering och valde då Sydney Abu Dhabi då det var ett nattflyg och 14h lång. Business dit var sisådär, sätet var ok men inte särskilt bekvämt att sova i, servicen var mer i klass med SAS än Qatar och Emirates och maten var inget jag skulle rekomendera (köttbiten var överstekt och fisljummen). Så när jag fick besked om att mitt bud gått igenom blev jag riktigt uppspelt.

 

På flygplatsen

Första klass incheckning i Sydney var inget särskilt, en vanlig disk där det stod First på, ingen fast track eller något. Loungen kommer jag inte ens ihåg.

Lounge: Etihad First Class Lounge, Abu Dhabi (AUH), Terminal 3

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Ombordstigning direkt till övre plan. Blir ledd till mitt säte 3K där de frågar mig om jag hellre vill ha 4K då det är bättre. Vi var bara 3st i första klass (tror jag då det var svårt att se då det är otroligt avskilt). Sedan började en lång rad av presentationer av alla och hans moster från pursern, till kocken, till servitören, till chefen och han som demonstrerade alla funktioner i min ”apartment” (har lite svårt för fjäskande så blev fort trött på det hela).

Stolen och underhållningssystemet

Stolen var bred, bekväm och lite tråkig. Gott om utrymme och stor skärm etc. Det riktigt häftiga var att när man stängde dörren satt man helt själv i ett ganska stort rum, helt avskärmad från alla andra, helt otrolig känsla. Jag kunde slänga upp fötterna på soffan framför och sjunka ner och slappa, precis som jag skulle gjort hemma.

Internet ombord

Det ingick gratis internet men jag gjorde inte mer än kolla mailen.

Måltider och Service

Maten i businessklass var en besvikelse, maten i första klass var fantastisk (jag har ätit på michelinkrogar som varit sämre). Började med champagne (brukar inte vara ett fan av Piper Heideseck men deras premium bubbel är världsklass). Sedan kom kaviaren, riktigt bra (är gift med en ryska och har ätit kaviar på Moskvas bästa restaurang så jag vet vad jag pratar om). Resten av middagen var också riktigt bra med klockren service. Innan landning beställde jag en ”Steak Frites” och förväntade mig ett lättare tilltugg, fick en klockren bit oxfile, perfekt skurna pommes som staplats och en supergod bea, bästa flygplansmaten jag någonsin ätit. Att ha en gourmetkock till dit förfogande underlättar 🙂

Servicen var som ni kanske förstår perfekt. Får en känsla av att service och mat i business medvetet hålls nere för att första klass skall kännas så bra. Ärligt talat var det större skillnad mellan Etihad business och första än mellan deras business och vanlig ekonomi.

Sömn

Etihads första klass på A380 har en separat soffa som viks ut till en dedikerad säng, inget sova i en nedfälld stol. Efter middag gjorde de i ordning sängen medans jag gjorde mig iordning, borstade tänderna, tog en kvällsdusch (låter häftigare än det är men har nu gjort det), satte på mig pyjamasen (i businessklass får man en kudde och ett täcke) och gick och lade mig. Så långt var allt perfekt men sängen var hård och det kändes som att den lutade så att jag höll på att ramla av den, hade hoppats på bättre. Det var dock en 14h lång flygning så jag klockade in 9h sömn.

En annan fördel med A380 är att de är tysta så jag sov riktigt bra, trots att jag inte ens stoppade i öronpropparna. Eftersom man är som i en egen liten värld använde jag inte heller ögonbindeln, behövdes inte.

Ankomst

Eftersom jag kom in med första klass fick jag tillträde till första klass loungen i Abu Dhabi, stor och tråkig

Slutsats

WOW!!! Väl värt pengarna, trodde aldrig att det gick att få så bra mat på ett plan. Servicen var super och totalt sett var det en tokhäftig upplevelse.

Deras businessklass är bra (typ SAS nivå) men inte i närheten av Qatar och Emirates. Deras första klass är fenomenal.