Bakgrund och introduktion

Det här var början på min och fru A:s resa mot Star Alliance Guldkort. Vi hittade en billig resa till Sydafrika via Etiopien som gav 12376 miles t/r, alltså en väldigt bra början. Det blev samtidigt en nostalgitripp eftersom jag tidigare jobbat i Etiopien.

På flygplatsen

Vi var på plats vid incheckningen 2 timmar innan avgång och checkade in utan någon större väntan och eftersom avgången var kl. 21 var det inte heller någon kö till säkerhetskontrollen så det blev lite lätt strosande i väntan på avgång.

Ombordstigning och första intryck

Även boardingen skedde i lugn takt och eftersom beläggningen  bakom skynket var låg hade vi gott om plats ner till Kairo. Vid mellanlandningen i Kairo fram på småtimmarna fylldes planet till sista plats med många ovana resenärer så då blev det lite stökigt.

Stolen och underhållningssystemet

En helt ordinär, trång economystol och någon film som visades via monitorer i taket. En god bok eller trevlig reskamrat är att rekommendera för att fördriva tiden samt en fönsterplats för att drömma bort några timmar. Landning i Kairo på natten var ju också väldigt vackert.

Måltider och Service

Kabinpersonalen var uppmärksam och maten var väl ordinär flygplansmat, ingenting märkvärdigt som jag kan komma ihåg så här efteråt.

Sömn

Någon direkt sömn blev det väl inte, bara småslumrande av ren utmattning på den sista delen ner mot Johannesburg.

Ankomst

Vi ankom enligt tidtabell till Addis Abeba och fick en busstur in till terminalen. Där började en förvirrande labyrint med olika besked hur vi skulle ta oss till transithallen. Väl där fortsatte förvirringen och när det så småningom blev dags för boarding skickades vi ner mot bussarna igen samtidigt som man boardade ett plan till Harare genom samma dörrar. När vi väl kommit på planet kollade jag för säkerhets skull med flygvärdinnorna att vi verkligen var på planet mot Johannesburg. Det var för övrigt samma plan som från Arlanda.

Ankomsten till Johannesburg var betydligt mera ordnad och både passkontroll och tull gick väldigt smidigt.

Slutsats

Ett helt OK flygbolag som kändes säkert och proffsigt men mellanlandningen i Kairo i båda riktningarna mitt i natten blev jobbig och nästa gång satsar vi nog på större och bekvämare plan. Men som sagt, mycket poäng för lite pengar vilket ju var syftet med resan.