Bakgrund och introduktion

Denna flygning bokades i Business Class i all hast med Ethiopian Airlines i Dar Es Salaam, med en tur till kontoret eftersom dom inte sålde biljetter på flyplatsen. Recensionen innefattar B767 men i realiteten så flögs 3 olika flygplanstyper på totalt 4 sträckor. B767/ B737/Dash 400 NG.

Business Class produkten som Ethopian levererade var på den hårda delen var inget speciellt , men den mjuka delen svarade upp bra. Dock varierade servicen enormt på dom olika benen.

Dock så kommer jag endast behandla B767 i denna recension.

På flygplatsen

I Dar Es Salaam så fanns en separat kö till Business disken men då den var upptagen vinkades jag fram till Economy. Fick en fråga om jag ville checka baggaget hela vägen till min slutdestination Entebbe.

Baggaget prioritet taggades med röd lapp och en transfer tagg. Fick även en loungeinbjudan.

Säkerhetskontrollen var tom, så det gick snabbt. Dock så rev jag sönder mina skor på en kant på benet på röntgenmaskinen.

Besökte Tanzanite lounge.

Lounge:

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Vid utrop för ombordstigning välkomnades Star alliance Guld och Business Class passagerare först, vilket även kontrollerades. Steg ombord via en brygga vilket är ovanligt.

Vad som var ännu mer förvånande var att en B767 användes för denna flygning, generellt så brukar det vara var någon typ av B737.

Så en bekväm plats på stol 1A väntade i en sliten och gammal B767. Erbjöds tidningar, necessär och champagne-eller alkoholfritt

Personalen försökte uttala mitt efternamn som är lätt men gjorde i alla fall ett gott försök. Ett plus i kanten.

Champagnen ar av märket Jaquart, smaken sådär men väl kyld. Dock serverad i ett vanligt dricksglas.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen var  av gammal fåtölj typ, bekväm att sitta i men omöjlig att ligga i. Fot stödet hade sett bättre dagar och var lite trasigt.

Underhållningssystemet även det urgammalt. När säkerhetsvideon har Game Boy och Walkman så vet man att planet är gammalt! Något avsnitt av vänner visades.

Måltider och Service

En måltidservering som bestod av någon slags torr rostbiff. Men efterätten var god, brödet likaså. Fanns inga valmöjligheter.

Mer att välja på i dryckesmenyn, så jag fokuserade på det. Olika viner erbjöds och personalen hällde endast upp lite i första glaset för provsmakning.

Oerhört trevlig kabinchef som bar traditionell Etiopisk dräkt. Hon hällde dessvärre ett fullt glas whiskey över mina byxor vilket var mindre bra.

Matbordet var så trasigt att det inte gick att ställa brickan på för det var så snett. Jag bytte plats för att äta.

Ankomst

Ebola kontroll i addis abbeba. Anlände 10 minuter sent. Då jag var transfer passagerare så visades jag till Business Class loungen.

Slutsats

Ethiopian försöker sitt bästa men når inte riktigt fram, främst pga gamla slitna flygmaskiner. Men för Afrika så är det bättre standard än normalt.

Priset var förhållandevis bra för en Business Class produkt. Skulle flyga Ethiopian igen i Business inom Afrika men inte på längre flygningar.