Beskrivning och intryck

Oavsett om du vill vila ut innan eller efter en flygresa så kan en avkoppling på Ataturk internationella flygplats loungeavdelning vara ett värt besök. Många resenärer uppskattar loungesektionen och ser det som ett perfekt avslut på sin semester. I loungesektionen hittar du ett flertal andra lounger, men den som i särklass sticker ut är Turkish Airlines CIP. Oavsett tidpunkt på dygnet så kan du räkna med god service, smakfulla maträtter, massage, varma duschar och underhållning. Här finns också sängar, lekplatser för de yngre, internetcaféer och en sportsektion där du kan koppla av och följa all form av livesport. Fotbollssektionen är utan tvekan den populäraste på CIP-loungen. Turkish Airlines intresse för fotboll har under åren förbryllat många resenärer, men vad väldigt få känner till är att flygbolaget agerat som sponsor för klubbar som FC Barcelona, Borussia Dortmund, Galatasaray, Olympique de Marseille, Aston Villa, FK Sarajevo Hannover 96, och A.S. Roma. En fullständig lista på alla sportklubbar finns på Turkish Airlines officiella hemsida.

Mat och dryck

I mat- och dryck-sektionen serveras läsk, viner, juicer och alkohol. Det finns också ett stort utbud av både turkiska såväl som internationella rätter. Här kan passagerarna också prova på turkiska bakelser och kakor, bland annat det världskända och kanske mest omtyckta bakverket baklava. Kadaif och Turkish Delights hör också till de populäraste sötsakerna. Om du stannar till här för att äta eller fika så får du inte lämna Istanbul utan att prova traditionell turkiskt kaffe.

Faciliteter

Turkish Airlines har under flera års tid utsetts till Europas bästa flygbolag, och det skulle inte vara överraskande om deras lounger fick bära lika prestigefyllda titlar om det fanns en liknande tävling för dem också. Likt deras andra lounger har även loungerna i Istanbul snarlika faciliteter. Här hittar du ett biljardbord, ett bibliotek, en spel- och mediasektion, kök, internetcafé, sängar, duschar, en biograf och lekplatser för de yngsta. I det stora tv-rummet kan du följa olika sportevents live, både nationella såväl som internationella. På en av tv-skärmarna visas aktuella resultat och information som kan vara till nytta för de passagerare som är intresserade av fotboll, hockey, basket och andra livesporter. Internetanslutningen är således god, vilket innebär att du även här kan placera bets på bet365 och liknande spelsajter. Glöm bara inte bort att koppla upp dig på sektionens egna wifi-anslutning för att undvika det publika nätet, som vanligtvis är något slöare.

Internetuppkoppling

Precis som vi var inne på tidigare så är internetanslutningen på hela flygplatsen överlag bra. Passagerarna kan ansluta sig till det publika nätet och surfa kostnadsfritt under ett begränsat antal minuter. Därefter kan man köpa tre olika surfpaket. För dig som innehar medlemskapskort utfärdat av Turkish Airlines eller ett annat flygbolag som är anslutet till Star Alliance (här kan du se alla flygbolag som är med i alliansen) så kan du använda ett annat snabbare internet. Tänk på att du bara kan uppgradera dina surfpaket genom att betala med betalkort online. Tveka inte att kontakta personalen på loungen om du har problem med att ansluta dig till medlemskapsnätet. Se bara till att du har ditt medlemskapskort nära till hands.

Slutsats

Turkish Airlines CIP Lounge anses vara en av Europas bästa lounger för avkoppling, mest känd för sin utmärkande service gentemot passagerarna. Här finns allt som krävs för en bra avkoppling inför eller efter din flygresa – allt från god mat och dryck till en underhållande avdelning med biljard, spel och livesport.

Observera att CIP-loungen endast är öppen för passagerare som reser med Turkish Airlines Miles&Smiles Elite och Elite Plus (antingen i Comfort-klassen eller Economy). Faciliteterna är även tillgängliga för resenärer som innehar ett Star Alliance Gold-kort och Turkish Airlines Corporate Card. Samtliga kort ger full tillgång till CIP-loungerna. Saknar du ett medlemskort så rekommenderar vi att du skaffar ett Miles&Smiles. Detta är också det enklaste kortet med minst kriterier.