Bakgrund och introduktion

Jag rycktes med och bokade en resa i Vip Go när det var rea i augusti, vips hade jag klickat hem en resa till Hongkong! Sen dess har jag hört en hel del om att SAS nya business skulle vara riktigt bra, vilket fick mig att efter lite samtal med kundtjänst åka ut till Arlanda lite extra tidigt för att förhoppningsvis kunna lösa uppgraderingen på plats.

På flygplatsen

Det var nästan helt tomt i SAS-området så jag gick fram till Businessincheckningen och pratade med en fantastiskt trevlig kvinna. Jag förklarade läget och hon sa ”åh men det ska vi väl kunna försöka ordna”, och ringer lite och säger att jag ska prata med hennes kollega efter passkontrollen, i F-piren. Hon har skrivit upp mig på en önskelista om uppgradering.

Sagt och gjort, jag beger mig igenom säkerhetskontrollen och passkontroller till transferdesken i F. Väl där möts jag av ännu en trevlig kvinna som upplyser mig om att jag fått sista tillgängliga platsen i C, yay! Efter lite trixande och en kombination av poäng och cash får jag mitt nya boardingkort i handen och beger mig ut igen för att besöka loungen och fira lite.

SAS borde verkligen ha en lounge i F-piren, det är ju flera kilometer till loungerna! SAS Loungen bjöd som vanligt inte på några avancerade överraskningar men dock en god svampsoppa som slank ner med ett glas vin.

Lounge: SAS Lounge, Stockholm Arlanda (ARN), Terminal 5

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Jag placerade mig strategiskt för att kunna komma ombord så fort som möjligt så jag vet inte om övriga passagerare följde uppmaningen om att låta C och plus boarda först. Troligen inte, men det störde inte mig.

Väl ombord blev jag riktigt positivt överraskad av den sobra kabinen, väldigt elegant och smakfullt. Dessvärre var den danska besättningen rätt brysk och inte så artig eller förekommande men de tog folks jackor/kavajer och erbjöd dricka utan att särskilt anstränga sig för att ge påfyllning.

Det fanns en necessär på platsen, samt brusreducerande hörlurar, kudde, täcke och madrass.

Stolen och underhållningssystemet

Stolen var riktigt skön och kunde ställas in på alla möjliga sätt, samt hade en massagefunktion som jag dock inte testade. Jag hade fått ett mittensäte men med bordet på utsidan av stolen så det var lite mer avskiljt än om man bara hade ett armstöd. Jag kände mig nöjd och pillade på underhållningssystemet. Fjärrkontrollen var rätt pillig att använda så jag lutade mig fram och tröck på skärmen direkt istället.

Det fanns inte jättemånga filmer att välja på men tillräckligt för att hålla mig mer än sysselsatt och nöjd. Jag provade inga spel eller andra funktioner.

Internet ombord

Det fanns internet ombord men det hade inte följt med min uppgradering och jag var inte så sugen på att börja försöka krångla med den danska besättningen.

Måltider och Service

Maten var riktigt god, helt klart över förväntan, och det var trevligt att ha en kock som serverade och föreslog lite olika kombinationer, frågade om jag inte ville ha lite sallad vid sidan om förrätten osv.

En meny med mat och vin delades ut tillsammans med pre-dinner drink och nötter. Utbudet av viner var bra, tyckte jag, och jag provade några olika till maten och osten.

De var igen lite snåla med att fylla på i glasen men det gjorde inte så jättemycket då jag tänkt att sova en hel del.

Frukosten var en trevlig tillställning igen där kocken serverade lite bladad kompott från vagnen. Gott te.

Sömn

Jag fällde ner stolen för att sova efter ett tag men den var inte så bekväm att ligga på sidan i då jag antingen fick en valk vid höften eller en vid axeln. Jag fick rulla ihop mig lite för att komma emellan dessa. Sover man på rygg är det säkert en bra stol att sova i. Det var dock skönt med en madrass på stolen, det kändes fräscht. Minus dock för att man inte får någon pyjamas, att sova i kläderna är sällan skönt. Mycket mysigt täcke dock, och skön kudde. Jag fick i alla fall några timmars sömn innan det var dags för frukost.

Ankomst

Vi ankom ca 30 minuter före angiven ankomsttid och avstigningen gick smidigt, inte mycket att tillägga. Hongkongs flygplats är välorganiserad och smidig att ta sig igenom.

Slutsats

En mycket bra businessclassprodukt som var väl värd en uppgradering.