Bakgrund och introduktion

En del av flygresan på min väg ner till Auckland för 3 veckors semester. Resan gjordes med Emirates i deras första klass från Stockholm via Dubai, Kuala Lumpur och Melbourne.

På flygplatsen

Då detta var en transfer var de raka vägen från anslutande flyg till säkerhetskontrollen. Melbourne är inte den flygplats där man normalt gör internationella transfer vilket märktes. Säkerhetskontrollen för oss 10 personer som skulle ansluta till nästa Emiratesflygning fick stå o vänta medans man ringde en telefon för att dem skulle öppna kontrollen.

Emirates har en egen lounge som både business och första klass passagerare får tillgång till. Är du Guld/Platinum i Emirates Skyward har du även tillgång till loungen samt får gästa en person. Loungen har ett typisk mahogany inredning med bruna läderfotöljer och ett antal palmliknande växter fanns i loungen.

Lounge:

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Boarding skedde från två olika våningsplan. Den nedre våningen användes för business och första klass passagerare. Man tog sig lätt till boardingen via en hiss direkt utanför loungen. Välkomnades ombord vid dörren av crew som följde mig till min plats och fråga om jag önska något att dricka. Ett glas champagne serverades snabbt till min plats och efter några minuter kom även pursern och presenterade sig och fråga om jag ville ta en titt på frukostmenyn. Kabinen ombord är stor o rymlig och i första klass rymmer den 14 sviter på dagens flygning va de ungefär 60% beläggning.

Stolen och underhållningssystemet

Ombord på Emirates A380 i första klass har dem så kallade sviter. Dessa sviter är utrustade med en stol som fälls till en 180 graders läge o blir en säng om så önskas. Stolen har ett massagesystem som går att styra via den handhållna kontrollen som finns i sviten. Underhållningssystemet ombord heter ICE och har ett brett utbud på film, serier, musik och spel och de fanns ingen risk att man blev utan underhållning på även en lång flygning.

Sviten ombord är aningen mindre än den är på sviterna ombord på Boeing 777 vilket märktes då mitt baggage inte fick plats i sviten när jag fällde stolen i sängläge. Även höjden på sviten är lägre villket ger en mindre privat känsla då dem flesta nästan kan se över och in även när dörrarna är stängda till sviten.

Internet ombord

Internet fanns att tillgå mot betalning. 3MB kostade 3USD medans 30MB kostade 10USD. Internet ombord fungerade väldigt bra och var fullt tillräckligt i hastighet för att så väl maila men även att ladda upp bilder på facebook.

Måltider och Service

Ombord dagens flygning serverades en stor frukost. Färsk frukt till att börja med samt med champagne (Dom Perignon vintage 2003). Fanns 3 val av varmrätt till frukosten och mitt val föll på äggröra med korv och kyckling samt bönor. Till detta fanns de 6 olika te sorter att dricka. En stor brödkorg med ett stort urval av bröd serverades även på plats. Frukosten var smakmässigt inget speciellt och imponerade inte alls på mig. Servicen var lugn och behaglig trots en kort flygning på 2,5 timme kändes de inte som man behövde stressa i sig denna måltid. När man åker första klass är det även ”eat on demand” vilket innebär att man äter när man vill äta dock måste man göra sista varmrättbeställningen 1,5 timme innan landning

Emirates är det enda flygbolag i världen som erbjuder sina första klass passagerare en dusch ombord. Duschen är placerad i främre delen av kabinen precis innan trappan ner till main deck. Ett större badrum ombord med en väldigt rymlig duschkabin för att va ombord ett flygplan. Varje passagerare får tillgång till 5 minuter vatten i duschen vilket inte låter så mycket men är mer än tillräckligt. I badrummet finns alla hygienartiklar man kan behöva både före och efter en dusch.

Ombord har dem även en loungedel i bakre delen på övervåningen. Där finns en bar samt soffor där man kan umgås och dricka gott. Denna bar har både business och första klass passagerare tillgång till.

Sömn

Som tidigare nämnt fälls stolen till ett sängläge och den är mycket behaglig att sova i. Under just denna korta flygning fanns ingen tid för sömn.

Ankomst

Vi landade 10 min före tidtabell och precis innan landningen hade det delats ut fast track card till passkontroll. Gled igenom passkontrollen på under 1 minut och mina 2 väskor va bland dem första 15 på rullbandet. Vid ankomst ute i terminalen stod min chaufför med en skylt och väntade på mig för transport till hotellet.

Slutsats

En mycket trevlig flygning. Emirates är ju i en klass för sig och med sina sviter ombord ger dom ett intryck av lyx vid första anblicken på kabinen. En lugn service som gjorde att man verkligen kunde slappna av och njuta av flygningen. Maten (frukosten) va ingen höjdare men de är ju känt att de är den måltiden som är svår att lyckas med ombord.

Kan varmt rekommendera att pröva på Emirates A380 då dem har duschen ombord. Om man ska bortse från just duschen är ändå kabinen ombord deras Boeing 777 snäppet vassare då den får en privatare känsla med mindre antal platser.