Hotellbeskrivning

Ett centralt beläget klassiskt hotel. Hotellet är stort med sina 400 rum och renoverades fullständigt mellan november 2007 och april 2008. Då utökades The Westin Grand med ytterligare en våning och 40 rum i ett annex. Spa:t tillkom då också. Lobbyn, tillika ett atrium, ger en luftig känsla. En stor trappa leder upp till möteslokaler, etc. Det finns även en innergård med trädgård.

Bygganden har också varit föremål för filminspelning med Matt Damon i The Bourne Supremacy, där han springer nedför den stora trappan i atriet.

Läge och transport

Läget är mycket centralt, mycket nära Unter den Linden, shoppingkvarteren och museerna. Ett par kvarter bort ligger också Gendarmenmarkt med restauranger, etc. Ytterligare några kvarter söderut och du hamnar vid Checkpoint Charlie och Murmuseet.

Taxi från flygplatsen (€ 18..20) går snabbt och smidigt. Det finns även ett flertal busslinjer i närheten och något kvarter från entrén ligger en tunnelbanestation (U-bahn).

Hotelelt ligger i det tsom tidigare var Öst-Berlin. Vidare, en bit av muren finns utanför hotelentrén, en skylt talar om att inte röra verket då det tillhör hotellet.

Incheckning/Utcheckning, service och statusförmåner

Incheckning gick mycket snabb i och med att det inte var någon kö att tala om. Utcheckningen lika så, allt var förberett och det gick snabbt att skriva ut räkningen.

Som SPG Gold medlem valde jag även denna gång att nyttja fritt WiFi (någon gång ska jag prova drinkarna).

Rummet

Jag blev uppgraderad till ett större rum i annexet – det vetter också mot Unter den Linden. Se bilderna för lite om vyn från ‘balkongen’. The Westin Grand riktar sig nog främst till de som rest til Berlin i affärer, så det finns gott om faciliteter på hotellet och i rummet. T.ex. det finns både morgonrock och tofflor, fön, någotsånär välfösedd minibar, ordentligt skrivbord med både el- och IP-uttag (Internet).

Rummet var på det hela taget väl tilltaget, inklusive badrummet. Jag kunde jämföra med kollegan som gjorde mig sällskap på resan att det rum han fick var betydligt mindre, om ändock så vette mot trädgården och var mer smakfullt utformat. I och med att mitt rum var ut mot gatan så var det ett visst buller på fre- och lördagkväll. det läckte även upp cigarettrök utifrån. Då var nog trädgården betydligt lugnare och trevligare. Om man får ett rum längre upp i huset så torde även annexxet fungera bra.

Rummet är också försett med ett litet kassaskåp (safety deposit box) för ens’ pass och värdesaker. Möjlighet att brygga te och kaffe finns. Det fylldes på en vattenflaska varje dag. Tyvärr fylldes det inte på med välkomstgodis, när jag kom pårummet fanns där en trippelskål med nötter, tranbär och chokladbitar.

Rummet som sådant håller hög standard; det är snyggt, prydligt och rent. Dock, det kan kännas kalt och lite sterilt, men sådant är nog de flesta hotellrum. Som van boendes på W och en del mindre hotell i SLH så tycker jag att det tenderar att kännas lite tråkigt utan designade detaljer och någon slags stil. Missförstå mig rätt, det är bra om ändock slätstruket.

Mat, dryck och faciliteter

Det gav inget tillfälle att prova resstaurangen. Däremot så var lobbtbaren trevlig med snabb service. Frukosten är lite speciell på Westin, och detta hotell var inget undantag. Det bjuds på en del extra nyttiga tillbehör till dagens första måltid; superfruits, smoothies och god tillgång till färsk frukt. Antalet färkspressade juicer är också ovanligt många för att vara en hotellfrukost. I övrigt fanns allt som hör til en väl tilltagen internationell frukostbuffé.

Inte heller Spa delen blev besökt, men väl poolen. I anslutning till poolen finns även ett litet, men välförsett, gym. För den som glömt sina träningskläder hemma så kan sådana lånas av hotellet. Om du vil behålla dem, så sätt de upp på räkningen. P visade sig vara en rund och tilltagen konstruktion. En liten bubbelpool, också rund, finns också. I anslutning till poolen och vilstolarna så finsn det en poolbar. Där finns vatten med citron eller mynta att friska upp sig med. För den som inte vill traska genom hotellet i morognrock och tofflorna, så finns det omklädningsrum med låsbara skåp. EN separat bastudel ligger i anslutning till gym:et och poolen.

Internetuppkoppling

Snabb, tillförlitlig och gratis för SPG Gold medlemmar – dock, jag fick logga in ungefär två gånger per dag.

Prisindikation

€ 395

Slutsats

Ett trevligt, centralt beläget hotell jag gärna skulle återvända till. Det håller god hög internationell standard och passar nog den bereste affärsresenären mycket bra, men även om du är på en lyxigare veckoslutsresa. Så, både läge och servicenivå står i paritet med priset som kan uppleveas som lite högt. Det senare gör att jag även kommer se mig om after alternativ nästa resa till Berlin, t.ex. så har SLH ett litet lyxigt smakfullt hotell längre bort i stan’ som verkar mycket intressant. Prisnivån där tycks ungefär densamma.