Bakgrund och introduktion

Semester i varma länder piggar upp och därför rev jag av Jordanien, Egypten, Malaysia och Thailand under tre mörka veckor runt julen 2014. Jag nyttjade diverse StarAlliance-medlemmar, men recenserar bara långflygen med Turkish Airlines i C.

På flygplatsen

Incheck skedde i Cairo, vars flygplats var glest befolkad generellt. *G-kön var tom och man gled snabbt in till säkerhetskontrollen som lämnade mycket att önska. Vidare till den lika tomma transferhallen.

Transfer i Istanbul med besök i TKs nyrenoverade, jättestora lounge. Nice place men en smula opersonligt. Ataturk som flygplats påminner om kärlkramp – just nu alldeles för underdimensionerad.

Lounge: Turkish Airlines Arrivals Lounge, Istanbul Atatürk/Yesilköy International (IST)

Loungen är recenserad separat från flygningen. Du kan läsa mer om loungen i loungerecensionen.

Läs mer om den besökta loungen »

Ombordstigning och första intryck

Trist ombordstigningsordning (=oordning). Väl ombord vändes allt till något mycket positivt i form av vänligt mottagande och god hjälp med att få handbagage på plats. Ren och snygg kabin. Ett glas champagne serverades kvickt.

Stolen och underhållningssystemet

Konfiguration 2+2+2. Skön stol med alla möjliga inställningar. Utmärkt benutrymme.

Jag brukar smygtitta på grannens filmer eftersom jag lätt nickar till och det sällan ger något att dra igång egen film. Det tycktes som ett hyggligt utbud av filmer och annat tidsfördrivande.

Bra kvalitet generellt.

Internet ombord

Inget internet erbjöds.

Måltider och Service

Turkish har rykte om sig att ha god mat och mycket mat – och det stämmer. Så snart du kommit på plats dyker det upp en blodsockerhöjande Godiva-pralin. Sen tuffar det på med ett urval av för- och varmrätter, som var av mycket god kvalitet. Jag valde meze och lamm – både rikliga och goda. Därefter bjöds på ost samt frukt och sötsaker. En stor kopp kaffe med en liten whisky hindrade mig inte från att….

Sömn

..falla i god sömn i trakten av Teheran och vakna till frukost. Stolen blev inte helt horisontell och inte heller var den anpassad till mina 187 cm. Trots det god sömn.

Ankomst

Ankomst på tidtabell i Kuala Lumpur följt av smidig avstigning – C släpptes av först. Passkontrollen hade många luckor öppna, så man rann igenom kvickt. Jag reser oftast med handbagage för att slippa vänta/krångla.

Slutsats

Good value for money. Kabinpersonalen var stel men samtidigt korrekt och uppmärksam (saknade SAS-damerna).

Redan bokat med Turkish till  sydösten till kommande jul.

Kan varmt rekommendera att testa och bilda sig en egen uppfattning.