Slutsats

Det lettiska flygbolaget airBaltic är världens första flygbolag som introducerat den nya digitala valutan Bitcoin. Resenärer kan redan nu utföra betalningar med Bitcoins på över 60 utvalda destinationer i Europa, Mellanöstern och Ryssland. Enligt företagets VD rankar airBaltic som ett av världens topp tio mest innovativa flygbolag.

Betalmetoden kan användas på flygbolagets hemsida http://www.airbaltic.com. Priserna som presenteras på sajten kommer fortfarande visas i euro, men när det är dags att genomföra betalningen kommer flygbolagets kunder få möjligheten att konvertera eurovalutan bed bitcoins.

Vad är bitcoins, och hur fungerar valutan?

Den digitala utvecklingen går inte att stoppa och under de senaste åren har vi sett en uppkomst av så kallade kryptomarginaler, det vill säga pengar tillgängliga digitalt som är oberoende av myndigheter och centralbanker.

Kryptografi säkerställer att kommunikationen inte blir utsatt för insyn eller modifiering, och är en metod som används för de flesta digitala valutor som hittas online idag. Den mest kända av dessa är Bitcoin, som i praktiken är den enda kryptovaluta som erkänns av både användare och mottagare internationellt.

Bitcoin såg dagens ljus 2009 och valutans syfte var inledningsvis att användas för transaktioner online. Många människor och företag uppskattar anonymitet när de skickar och tar emot pengar, och det speciella är att bitcoin endast kan användas av ägaren, och aldrig mer än en gång. Grunden till att Bitcoin har blivit populärt hos både konsumenter och företag är att överföringarna är mycket snabbare och att det finns få eller inga kostnader i samband med användningen.

Var kan den användas

Inledningsvis var bitcoins något som de flesta företag tvekade att använda, eftersom valutan inte är ansluten till en centralbank eller stat. När användningen tog allt mer fart på nätet blev fler företag intresserade av att använda valutan, och idag kan du bland annat betala med bitcoin när du bokar flyg och hotell. Anledningen till den stora ökningen av bitcoinanvändare beror bland annat på säkerheten och kostnaderna för att använda bitcoin när man betalar för tjänster och varor online.

Den stadigt växande spelbranschen är ett bra exempel på detta. Bland annat hittar du mjukvaran Betsoft som har flera avancerade funktioner, bland dem Bitcoin använding. De mest angelägna casino-spelarna vill ha bra betalningsmetoder, så pengarna kommer snabbt och effektivt utan avgifter och kostnader som annars är förknippade med kreditkortsbetalning. Bitcoin är således en valuta anpassad till online-aktiviteter, eftersom det bara tar några sekunder att skicka och ta emot pengar.

Hur köper man bitcoin?

För att komma igång som bitcoin-användare är det en förutsättning att du vet hur du får tag i valutan. Det första du behöver göra är att skapa en digital plånbok, där du kan lagra alla dina privata nycklar. Dessa kan exempelvis skapas på din mobiltelefon eller dator, och sedan kan du börja köpa bitcoins som du kan använda för att betala för varor och tjänster från företag som accepterar valutan.

Har bitcoin en framtid?

Eftersom allt fler etablerade företag använder bitcoin antar de flesta att valutan har kommit för att stanna. Världen blir allt mindre, och speciellt affärsfolk som ofta reser mellan olika länder kommer att finna det bekvämt att använda en och samma valuta under resan. Den största utmaningen är att göra det enklare för vanliga människor att köpa bitcoin, så att valutan kan bli mer strömlinjeformad. Den har enorm potential inom växande ekonomier i befolkningstäta asiatiska länder. I synnerhet Indien är en marknad där man förväntar sig att bitcoin ska ta fart de närmaste årtiondena.