Igår var det premiär för den nya flyglinjen mellan Uleåborg (Oulu) i Finland, Luleå i Sverige och Tromsö i Norge. Invigningen skedde passande i samband med Tromsö filmfestival. Linjen har varit under diskussion i ett drygt år och testades tidigare år 2004 men lades då ner efter ett antal månader. Denna gång tror man linjen har större chans att överleva och dessutom har man valt att förlänga den till Uleåborg.

– Vi vet ju att när man pratar om Europas skattkista så brukar man peka på våra länder, säger Robert Forsberg som arbetar med internationell handel på Norrbottens Handelskammare till Sveriges Radio. – Marknadsundersökning är gjord både i Sverige, Norge och Finland som talar sitt tydliga språk: att det finns ett underlag och att det här underlaget växer.

Linjen kommer inledningsvis trafikeras med fyra avgångar i veckan men förhoppningen är att till hösten utöka med ytterligare avgångar. Fem år kommer linjen få för att etablera sig. Det är Norrbottens handelskammare tillsammans med Tromsö kommun och Business Oulu som ligger bakom initiativet.