Det har varit en del tilbud med piloter som har bländats av laserpekare vid inflygning. Nu kommer motvapnet från en amerikansk teknologifirma.

PerriQuest Defense Research Enterprises heter firman, och man har precis presenterat sina nya glasögon, som man söker patent på. Glasögonen ska skydda användaren mot skadliga röda, gröna och blå laserstrålar, men utan att påverka hur man uppfattar färger genom glasen.
Firmans grundläggare Nicholas Perricone uttrycker det så här: ”Det här problemet verkar inte försvinna, men förvärras för varje dag. Det är också svårt för polisen att hitta och arrestera dom gärningsmän som utför den här farliga leken. Vår nya teknologi kan sätta stopp för det här. Så fort folk med en laserpekare i fickan nära en flygplats forstår att de inte kan blända piloterna hoppas vi att problemet försvinner av sig själv. Det vi hoppas uppnå är att det inträffar före en katastrof är resultatet”.
Internationellt har man sett en ökning af tillfällen när piloter har distraherats och bländats av laserpekare. Senast var det en pilot hos Virgin Atlantic som i veckan rapporterade att han mådde dåligt efter at ha träffats ”av en laserstråle” vid take-off från Heathrow.

De nya skyddsglasögonen produceras inom kort.