Efter 18 månaders försening har Dohas nya flygplats Hamad International Airport nu öppnat för trafik. I slutet av april flyttade de första flygbolagen över, ett tiotal mindre flygbolag, och den 27 maj sker den stora flytten då nationella flygbolaget Qatar Airways flyttar.

Flygplatsen skulle ursprungligen öppnats i december 2012 men ett flertal problem har i etapper senarelagt flytten. Men nu verkar det som det äntligen blir av.

Hamad International Airport, ofta förkortad HIA, ligger endast fyra kilometer från den gamla flygplatsen. Terminalbyggnaden är 600.000 kvadratmeter stor med 41 gater varav 6 är speciellt anpassade för Qatar Airways kommande Airbus A380 som tas i trafik i mitten på juni. Ytterligare en utbyggnad är dock på gång som kommer ge flygplatsen totalt 65 gater. I nuläget har flygplatsen kapacitet för 30 miljoner passagerare men detta kommer senare utökas till 50 miljoner när de kommande utbyggnationerna är klara.

I terminalbyggnaden finns även totalt 138 incheckningsdiskar varav 16 dedikerade till passagerare i Qatar Airways business class och 14 till Qatar Airways första klass.

Doha Hamad International Airport

Doha Hamad International Airport

Foto: Jacob Molin