Nu är efterlängtade ”Connecting Norway” igång, det projekt som den norska regeringen godkänt som innebär att passagerare som ansluter från ett utrikesflyg till ett inrikesflyg på Oslo Gardermoen får sitt incheckade bagage automatiskt omlastat till anslutningsflyget. Tidigare har allt incheckat bagage behövt hämtas ut på Gardermoen för tullklarering och återincheckning i avgångshallen. Går allt som planerat innebär detta början på slutet för detta ganska tidskrävande moment.

Testet gäller i nuläget endast på Oslo Gardermoen och flygbolagen SAS, Norwegian och Widerøe. Reser man med något annat flygbolag behöver man hämta ut det incheckade bagaget som tidigare. Ett krav är givetvis även att man reser på en genomgående biljett och att bagaget taggats hela vägen.

Inledningsvis är det dessutom endast en utrikesdestination som omfattas av testet – Milano. Reser man från Milano till Oslo och vidare inrikes i Norge på en genomgående biljett med SAS, Norwegian eller Widerøe omlastas bagaget, annars inte. Enligt Avinor kommer man dock utöka med fler destinationer framöver och även fler flygbolag.

Rent praktiskt innebär ”Connecting Norway” att man efter landning på Gardermoen passerar igenom ett nytt tullklareringsområde i närheten av den stora taxfreebutiken i transithallen för utrikespassagerare. Efter tullklareringen leds passagerarna rätt in i  transithallen för inrikespassagerare och kan gå direkt till gaten. Bagaget lastas om automatiskt.

Torsdag 3 september var det stor invigning av den nya transferfaciliteten då även Norges kommunikationsminister Ketil Solvik-Olsen fanns på plats för att följa arbetet med SAS flyg SK 4718 från Milano.